Thuisbatterij zonnepanelen: ecologisch en economisch zinvol!

Thuisbatterijen zonnepanelenMaak je liever geen gebruik van het stroomnet? Wens je de energie van je zonnepanelen alleen maar te gebruiken wanneer je thuis bent? Dit is perfect mogelijk. Hiervoor dien je enkel thuisbatterijen of accu’s in te zetten.

Dankzij de optie om zonne-energie te gebruiken om deze batterijen op te laden, is het voortaan mogelijk om te zorgen voor een autonoom zonnestroom systeem.

Wens je meer info over thuisbatterijen?

Ontvang gratis advies

[UPDATE] PREMIE TOT €3.200 VOOR THUISBATTERIJEN GOEDGEKEURD!

Thuisbatterijen hebben een vermogen tussen de 4kW en 8kW. Voor dit bedrag betaal je al snel €5.000 tot €8.000.

Om deze kostprijs aantrekkelijker te maken wil minister van Energie Lydia Peeters premies toekennen voor wie milieuvriendelijke batterijen (dus geen loodbatterijen)installeert. Tegelijkertijd wil ze ook vermijden dat het distributienet tijdens de piekuren overbelast raakt. Deze premie bedraagt €250 per kWh en kan, per aansluitingspunt, tot €3.200 bedragen.

Wat zijn de voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op de premie voor thuisbatterijen

  • De thuisbatterij moet geïnstalleerd worden door een erkende installateur
  • Om de batterij aan te sturen, is de installatie van een digitale meter nodig. De uitrol van de slimme meter start op 1 juli. Je kan vooraf echter wel al de batterijpremie aanvragen.
  • De premie kan pas vanaf 1 augustus 2019 aangevraagd worden en zal tot eind 2020 verkrijgbaar zijn.

Wat is het nut van een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Uiteraard genereren zonnepanelen enkel overdag stroom. De huishoudproducten en andere elektronica die tijdens de dag gebruikt worden verbruiken dan deze opgewekte stroom. De meeste mensen kiezen er echter voor om meer zonnepanelen te installeren die meer energie opwekken dan dat ze eigenlijk verbruiken

Een gezin kan zo zonnepanelen installeren die 5000 kWh energie opwekken ondanks dat het gezin maar 4500 kWh verbruikt. De overige 500 kWh wordt dan via het elektriciteitsnet teruggestuurd naar de elektriciteitscentrale. Je krijgt voor deze 500 kWh echter geen vergoeding.

Maar wat als je deze 500 kWh zou kunnen opslaan voor een moment waarbij de zonnepanelen geen energie opwekken zoals bijvoorbeeld ‘s nachts. Dit is waar de thuisbatterij in het verhaal komt.

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen voor zonnepanelen

  1. Welke soorten batterijen bestaan er?
  2. Wat is de levensduur van een thuisbatterij voor zonnepanelen
  3. Wat moet je doen eens de batterij leeggeraakt?

1. Welke soorten batterijen bestaan er?

Een zonnepaneel thuisbatterij werkt op dezelfde manier als eender welke andere batterij. Ze worden opgeladen door stroomtoevoer, in dit geval de zonnepanelen, en ze slaan de stroom op tot deze verbruikt wordt. Eens men elektronische apparaten aansluit op het elektriciteitsnetwerk van het huis en deze stroom laat verbruiken zet de batterij de energie om naar wisselstroom. Dit wordt gedaan door de ingebouwde omvormer.

Thuisbatterijen zonnepanelen
De Tesla Powerpall thuisbatterij

Er bestaan 2 type batterijen:

  • Lithium-ion: Dit is hetzelfde type batterij als in moderne apparaten zoals bijvoorbeeld jouw smartphone of laptop. De batterij is snel opgeladen en is licht in gewicht. De batterij van Tesla maakt gebruikt van deze techniek.
  • Lood Zuur: Dit is een heel oude techniek. Ze kosten ongeveer de helft van lithium-ion batterijen maar aangezien ze niet verder dan de helft mogen ontladen worden zijn ze financieel oninteressant voor particuliere gebruikers.

De capaciteit van de huidige batterijen is niet erg groot. De Tesla Powerwall 2 heeft maar een capaciteit van 14 kWh. Dit is echt niet veel als je weet dat een gezin dat gemiddeld 4000 kWh per jaar gebruikt, ongeveer 11 kWh per dag dus. Deze batterij heeft een kostprijs van €7.740 inclusief btw en ondersteunende hardware. Je kan echter wel meerdere batterijen koppelen.

2. Wat is de levensduur van een batterij voor zonnepanelen?

De levensduur van batterijen hangt sterk af van de manier waarop je de batterijen gebruikt. Stel dat je de batterij enkel gebruikt bij elektriciteitspannes dan gaat deze batterij bijna heel je leven mee. Als je de batterij gaat gebruiken op momenten waarop de zonnepanelen geen energie opwekken dan zal deze maar 10 à 20 jaar meegaan. Stel dat je de batterij bijna constant gaat gebruiken als energiebron dan zal deze batterij maximum 10 jaar mee.

Je zal dus je batterij moeten vervangen naargelang van het gebruik ervan. Dit is exact hetzelfde als met je smartphone. Aangezien dit ook lithium-ion batterijen zijn gaan ze minder lang mee naarmate het gebruik ervan. Gebruik je je gsm erg veel? Dan zal je de batterij al na enkele jaren moeten laten vervangen, dit principe is hetzelfde bij zonnepaneel batterijen.

3. Wat moet je doen eens de batterij leeg geraakt?

Een acculader is een systeem dat zorgt voor het opladen van oplaadbare batterijen of accu’s. Deze voorziet vervolgens de toestellen, die erop zijn aangesloten, verder van stroom.

Wil je je zonnepanelen inschakelen als “energieleverancier” in plaats van het klassieke stroomnet? Geen probleem. De opgewekte stroom passeert dan een interne beveiliging, die stroominversie en overladen van de accu voorkomt. Dankzij deze beveiliging wordt er vermeden dat er in de oplaadbare batterijen een te hoge temperatuur zou ontstaan. Dit zou namelijk nefaste gevolgen kunnen hebben voor de levensduur van de thuisbatterijen.

Een acculader met zonnepaneel kan dus als een intelligent oplader geclassificeerd worden. Deze acculader zorgt immers dat de batterij altijd optimaal opgeladen is. Zodoende verzeker je je van een blijvende autonomie en kan de verwachte levendsuur van de batterij volledig benut blijven.

Vergelijk gratis offertes voor thuisbatterijen

Uiteraard dien je de thuisbatterij te vinden die aangepast is aan jouw zonnepaneelinstallatie. Laat je vooraf dus eerst adviseren door een energiespecialist. Wij brengen jou in contact met een aantal energiespecialisten uit de buurt die jou adviseren en een gratis en vrijblijvend offerte voor jou opmaken.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”:”Question”,”name”:”Wat is het nut van een thuisbatterij voor zonnepanelen?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”Een zonnepaneel thuisbatterij werkt op dezelfde manier als eender welke andere batterij. Ze worden opgeladen door stroomtoevoer, in dit geval de zonnepanelen, en ze slaan de stroom op tot deze verbruikt wordt.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”Wat is de levensduur van een batterij voor zonnepanelen?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”De levensduur van batterijen hangt sterk af van de manier waarop je de batterijen gebruikt. Stel dat je de batterij enkel gebruikt bij elektriciteitspannes dan gaat deze batterij bijna heel je leven mee.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”Wat moet je doen eens de batterij leeg geraakt?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”Een acculader met zonnepaneel kan als een intelligent oplader geclassificeerd worden. Deze acculader zorgt immers dat de batterij altijd optimaal opgeladen is.”}}]}