Logo Bobex
TAAL? NL / FR

FAQ Zonnepanelen

Voordelen zonnepanelen

 1. Waarom zonnepanelen op uw dak
 2. Heeft het dreigend tekort aan zonnepanelen ook gevolgen voor jou?
 3. Valt er in Vlaanderen nog iets te verdienen met zonnepanelen?

Installatie en onderhoud

 1. Is het zuiden wel de beste oriëntatie voor zonnepanelen?
 2. Mag ik zelf mijn zonnepanelen plaatsen?

Premies en subsidies

 1. Heb ik recht op groenestroomcertificaten?
 2. Hoe kan ik mijn groenestroomcertificaten aanvragen?

Tips&Tricks

 1. Hoe werken zonnepanelen?
 2. Hoe meewerken aan groene energie?
 3. Hoe overstappen naar een andere energieleverancier met zonnepanelen?
 4. Hoe een accu of batterij opladen met zonne-energie?

Hoe een accu of batterij opladen met zonne-energie? Maak je liever geen gebruik van het stroomnet? Wens je de energie van je zonnepanelen alleen maar te gebruiken wanneer je thuis bent? Dit is perfect mogelijk. Hiervoor dien je enkel accu’s of batterijen in te zetten. Dankzij de optie om zonne-energie te gebruiken om deze batterijen op…

Verder lezen

Is het zuiden wel de beste oriëntatie voor zonnepanelen? De meeste zonnepanelen staan naar het zuiden gericht. Dat lijkt dan ook de meest logische richting, aangezien er daar meer zonlicht wordt opgevangen. Maar is voor de oriëntatie van je zonnepanelen het zuiden wel de beste keuze? Oriënteer uw zonnepanelen naar het westen Volgens de Amerikaanse…

Verder lezen

Voor het eerst in jaren stevenen we af op een ernstig tekort aan zonnepanelen. Producenten kunnen de grote vraag naar zonne-installaties niet langer bijhouden. Mogelijk heeft dat gevolgen voor de prijs. Speelt u al een tijdje met de gedachte om ook zonnepanelen te plaatsen op uw dak? Aarzel dan niet langer en bestel ze nu!

Verder lezen

Wanneer u van leverancier wilt veranderen, wordt er rond de wisseldatum altijd een meteropname gedaan om de slotfactuur bij de huidige leverancier op de te kunnen maken. Met zonnepanelen houdt u best rekening met de datum waarop u het nieuwe contract laat beginnen. Compensatieprincipe Dit principe wordt gebruikt bij zonnepanelen-installaties. Mocht u op het moment…

Verder lezen

We worden steeds meer geconfronteerd met zonnepanelen op de daken van woningen. Er zijn nog andere toestellen die van een zonnecel voorzien zijn om te functioneren, zoals een rekenmachine. Hieronder overlopen we enkele toepassingen van deze technologie.

Verder lezen

Een thermisch zonnepaneel is iets anders dan een fotovoltaïsch zonnepaneel. Een thermisch zonnepaneel produceert namelijk warm water in plaats van elektriciteit. Het rendement van thermische zonnepanelen hangt af van het type zonne-energiecollectoren. De meeste zonne-energiecollectoren hebben een rendement van 85%. Hieronder vindt u uitleg over de meest courante zonne-energiecollectoren.

Verder lezen

De rendabiliteit van zonnepanelen is door de invoering van de netvergoeding en de gedaalde groenestroomcertificaten iets gedaald. De terugverdientijd van nieuwe installaties is vandaag ongeveer 12 à 15 jaar. Valt er dan met zonnepanelen nog iets te verdienen in Vlaanderen? Hieronder zetten we de financiële ins en outs van zonnepanelen nog eens op een rijtje.

Verder lezen

Energiebesparende werken moeten uitgevoerd worden door een erkende aannemer. Je kan dus wel altijd zelf proberen de werken uit te voeren, maar dan krijg je minder subsidies. Ga dus op zoek naar een vakman. Vergelijk prijzen van verschillende aannemers voor het plaatsen van zonnepanelen.

Verder lezen