Logo Bobex
TAAL? NL / FR

Hoe een accu of batterij opladen met zonne-energie?

Maak je liever geen gebruik van het stroomnet? Wens je de energie van je zonnepanelen alleen maar te gebruiken wanneer je thuis bent? Dit is perfect mogelijk. Hiervoor dien je enkel accu’s of batterijen in te zetten.

Dankzij de optie om zonne-energie te gebruiken om deze batterijen op te laden, is het voortaan mogelijk om te zorgen voor een autonoom zonnestroom systeem. Maar wat moet je doen eens de batterij leeg geraakt en je deze weer wilt opladen.

In dit artikel krijg je praktische info hoe een acculader met zonnepaneel werkt en welk de toepassingsmogelijkheden ervan zijn.

Hoe werkt de acculader met zonnepaneel?

Een acculader is een systeem dat zorgt voor het opladen van oplaadbare batterijen of accu’s. Deze voorziet vervolgens de toestellen, die erop zijn aangesloten, verder van stroom.

Wil je je zonnepanelen inschakelen als “energieleverancier” ipv van het klassieke stroomnet? Geen probleem. De opgewekte stroom passeert dan een interne beveiliging, die stroominversie en overladen van de accu voorkomt. Dankzij deze beveiliging wordt er vermeden dat er in de oplaadbare batterijen een te hoge temperatuur zou ontstaan. Dit zou namelijk nefaste gevolgen kunnen hebben voor de levensduur van de batterijen.

Een acculader met zonnepaneel kan dus als een intelligent oplader geclassificeerd worden. Deze acculader zorgt immers dat de batterij altijd optimaal opgeladen is. Zodoende verzeker je je van een blijvende autonomie en kan de verwachte levendsuur van de batterij volledig benut blijven.

acculader met zonnepaneel

Welk zijn de toepassingsmogelijkheden van een acculader met zonnepanelen

De toepassingsmogelijkheden van batterijen die via een acculader met zonnepaneel steeds paraat blijven, zijn veelzijdig. Wel is het belangrijk hier rekening te houden met de levensduur van zonnepanelen. De toepassingsmogelijkheden van een acculader met zonnepanelen zijn:

  1. Toepassing op toestellen zonder klassieke energievoorziening: Eerst en vooral zijn er de toepassingen op alle mogelijke plaatsen waar de klassieke energievoorziening via het stroomnet niet of moeilijk realiseerbaar is (of gewoon te duur uitvalt). Denk maar aan de praatpalen langs de autonsnelweg, de mobilhome die onderweg is en andere toestellen die je in alle omstandigheden in werking moet kunnen houden. Dankzij aangesloten zonnepanelen kunnen deze energieslokkers via accu’s die met zonne-energie worden bijgetankt continu in de running blijven.
  2. Toepassing in meeneemtoestellen: Het systeem om batterijen via zonne-energie van stroom te voorzien vindt ook in allerlei handige meeneemtoestelletjes zijn toepassing. Er bestaan batterijladers voor het opladen van gewone batterijen (AA, AAA, NiMH,…). Maar ook laders voor iPhone, iPod, iPad en vele andere apparaten met USB-aansluiten op zonne-energie behoren tot de veel gebruikte alternatieven om de interne batterijen op te laden.

Welke opslagcapaciteit heb ik nodig voor mijn acculader?

Wil je het gebruik van het stroomnet zo veel mogelijk vermijden of een langdurig netuitval overbruggen? Dan dien je ook rekening te houden met de opslagcapaciteit van de batterijen.

De grootte van de capaciteit zal echter afhangen van je budget. Hoe hoger de capaciteit, hoe hoger de kostprijs. Vraag hiervoor advies aan een zonnepaneel specialist. Deze zal je de nodige info en advies vestrekken zodat je de beste keuze kunt maken.
Vind een zonnepaneel specialist in jouw regio