[FAQ] Waarom batterijen voor zonnepanelen gebruiken?

Maak je liever geen gebruik van het stroomnet? Wens je de energie van je zonnepanelen alleen maar te gebruiken wanneer je thuis bent? Dit is perfect mogelijk. Hiervoor dien je enkel accu’s of batterijen in te zetten.

Dankzij de optie om zonne-energie te gebruiken om deze batterijen op te laden, is het voortaan mogelijk om te zorgen voor een autonoom zonnestroom systeem.

Veelgestelde vragen over batterijen voor zonnepanelen

 1. Wat is het nut van een batterij?
 2. Welke soorten batterijen bestaan er?
 3. Wat is de levensduur van een batterij voor zonnepanelen
 4. Wat moet je doen eens de batterij leeggeraakt?
 5. Welke zijn de toepassingsmogelijkheden van een acculader?
 6. Welke opslagcapaciteit heb ik nodig voor mijn acculader?

1. Wat is het nut van een batterij?

Uiteraard genereren enkel overdag stroom. De huishoudproducten en andere elektronica die tijdens de dag gebruikt worden verbruiken dan deze opgewekte stroom. De meeste mensen kiezen er echter voor om meer zonnepanelen te installeren die meer energie opwekken dan dat ze eigenlijk verbruiken

Een gezin kan zo zonnepanelen installeren die 5000 kWh energie opwekken ondanks dat het gezin maar 4500 kWh verbruikt. De overige 500 kWh wordt dan via het elektriciteitsnet teruggestuurd naar de elektriciteitscentrale. Je krijgt voor deze 500 kWh echter geen vergoeding.

Maar wat nu als je deze 500 kWh zou kunnen opslaan voor een moment waarbij de zonnepanelen geen energie opwekken zoals bv ‘s nachts. Dit is waar de batterij in het verhaal komt.

2. Welke soorten batterijen bestaan er?

Een zonnepaneel batterij werkt op dezelfde manier als eender welke andere batterij. Ze worden opgeladen door stroomtoevoer, in dit geval de zonnepanelen, en ze slaan de stroom op tot deze verbruikt wordt. Eens men elektronische apparaten aansluit op het elektriciteitsnetwerk van het huis en deze stroom laat verbruiken zet de batterij de energie om naar wisselstroom. Dit wordt gedaan door de ingebouwde omvormer.

Er bestaan 2 type batterijen:

  • Lithium-ion: Dit is hetzelfde type batterij als in moderne apparaten zoals bv jouw smartphone of laptop. De batterij is snel opgeladen en is licht in gewicht. De batterij van Tesla maakt gebruikt van deze techniek.
 • Lood Zuur: Dit is een heel oude techniek. Ze kosten ongeveer de helft van lithium-ion batterijen maar aangezien ze niet verder dan de helft mogen ontladen worden zijn ze financieel oninteressant voor particuliere gebruikers.

De capaciteit van de huidige batterijen is niet erg groot. De Tesla Powerwall 2 heeft maar een capaciteit van 14 kWh. Dit is echt niet veel als je weet dat een gezin dat gemiddeld 4000 kWh per jaar gebruikt, ongeveer 11 kWh per dag dus. Deze batterij heeft een kostprijs van €7.740 inclusief btw en ondersteunende hardware. Je kan echter wel meerdere batterijen koppelen.

3. Wat is de levensduur van een batterij voor zonnepanelen?

De levensduur van batterijen hangt sterk af van de manier waarop je de batterijen gebruikt. Stel dat je de batterij enkel gebruikt bij elektriciteitspannes dan gaat deze batterij bijna heel je leven mee. Als je de batterij gaat gebruiken op momenten waarop de zonnepanelen geen energie opwekken dan zal deze maar 10 à 20 jaar meegaan. Stel dat je de batterij bijna constant gaat gebruiken als energiebron dan zal deze batterij maximum 10 jaar mee.
Je zal dus je batterij moeten vervangen naargelang van het gebruik ervan. Dit is exact hetzelfde als met je smartphone. Aangezien dit ook lithium-ion batterijen zijn gaan ze minder lang mee naarmate het gebruik ervan. Gebruik je je gsm erg veel? Dan zal je de batterij al na enkele jaren moeten laten vervangen, dit principe is hetzelfde bij zonnepaneel batterijen.

4. Wat moet je doen eens de batterij leeg geraakt?

Een acculader is een systeem dat zorgt voor het opladen van oplaadbare batterijen of accu’s. Deze voorziet vervolgens de toestellen, die erop zijn aangesloten, verder van stroom.

Wil je je zonnepanelen inschakelen als “energieleverancier” ipv van het klassieke stroomnet? Geen probleem. De opgewekte stroom passeert dan een interne beveiliging, die stroominversie en overladen van de accu voorkomt. Dankzij deze beveiliging wordt er vermeden dat er in de oplaadbare batterijen een te hoge temperatuur zou ontstaan. Dit zou namelijk nefaste gevolgen kunnen hebben voor de levensduur van de batterijen.

Een acculader met zonnepaneel kan dus als een intelligent oplader geclassificeerd worden. Deze acculader zorgt immers dat de batterij altijd optimaal opgeladen is. Zodoende verzeker je je van een blijvende autonomie en kan de verwachte levendsuur van de batterij volledig benut blijven.

acculader met zonnepaneel

5. Welk zijn de toepassingsmogelijkheden van een acculader met zonnepanelen?

De toepassingsmogelijkheden van batterijen die via een acculader met zonnepaneel steeds paraat blijven, zijn veelzijdig. Wel is het belangrijk hier rekening te houden met de levensduur van zonnepanelen. De toepassingsmogelijkheden van een acculader met zonnepanelen zijn:

 1. Toepassing op toestellen zonder klassieke energievoorziening: Eerst en vooral zijn er de toepassingen op alle mogelijke plaatsen waar de klassieke energievoorziening via het stroomnet niet of moeilijk realiseerbaar is (of gewoon te duur uitvalt). Denk maar aan de praatpalen langs de autonsnelweg, de mobilhome die onderweg is en andere toestellen die je in alle omstandigheden in werking moet kunnen houden. Dankzij aangesloten zonnepanelen kunnen deze energieslokkers via accu’s die met zonne-energie worden bijgetankt continu in de running blijven.
 2. Toepassing in meeneemtoestellen: Het systeem om batterijen via zonne-energie van stroom te voorzien vindt ook in allerlei handige meeneemtoestelletjes zijn toepassing. Er bestaan batterijladers voor het opladen van gewone batterijen (AA, AAA, NiMH,…). Maar ook laders voor iPhone, iPod, iPad en vele andere apparaten met USB-aansluiten op zonne-energie behoren tot de veel gebruikte alternatieven om de interne batterijen op te laden.

6. Welke opslagcapaciteit heb ik nodig voor mijn acculader?

Wil je het gebruik van het stroomnet zo veel mogelijk vermijden of een langdurig netuitval overbruggen? Dan dien je ook rekening te houden met de opslagcapaciteit van de batterijen.

De grootte van de capaciteit zal echter afhangen van je budget. Hoe hoger de capaciteit, hoe hoger de kostprijs. Vraag hiervoor advies aan een zonnepaneel specialist. Deze zal je de nodige info en advies vestrekken zodat je de beste keuze kunt maken.

Gemiddeld hebben zonnepanelen een levensduur van 25 jaar. Deze levensduur kan je echter nog verhogen.

Verder lezen

Wat is het rendement van thermische zonnepanelen? Een thermisch zonnepaneel is iets anders dan een fotovoltaïsch zonnepaneel. Een thermisch zonnepaneel produceert namelijk warm water in plaats van elektriciteit. Het rendement van thermische zonnepanelen hangt af van het type zonne-energiecollectoren. De meeste zonne-energiecollectoren hebben een rendement van 85%. Hieronder vindt u uitleg over de meest courante…

Verder lezen

Is het zuiden wel de beste oriëntatie voor zonnepanelen? De meeste zonnepanelen staan naar het zuiden gericht. Dat lijkt dan ook de meest logische richting, aangezien er daar meer zonlicht wordt opgevangen. Maar is voor de oriëntatie van je zonnepanelen het zuiden wel de beste keuze? Oriënteer uw zonnepanelen naar het westen Volgens de Amerikaanse…

Verder lezen

Voor het eerst in jaren stevenen we af op een ernstig tekort aan zonnepanelen. Producenten kunnen de grote vraag naar zonne-installaties niet langer bijhouden. Mogelijk heeft dat gevolgen voor de prijs. Speelt u al een tijdje met de gedachte om ook zonnepanelen te plaatsen op uw dak? Aarzel dan niet langer en bestel ze nu!

Verder lezen