Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben niet altijd zonlicht nodig om energie te produceren. Ze kunnen ook energie produceren wanneer het bewolkt is. Het is wel zo dat ze in de winter ietwat minder produceren: de dagen zijn korter en er is minder licht. Toch blijven ze functioneren.

In de volksmond zeggen we ‘zonnepanelen’, maar technisch gezien spreken we van ‘fotovoltaïsche panelen’. De elementen die op het dak worden geplaatst zijn lichtgevoelige cellen of zonnecellen. Zij zetten licht om naar elektriciteit.

De werking van een zonnecel

Deze cellen bestaan meestal uit silicium, en bevatten twee lagen: een dun plaatje met een positieve lading en een dun plaatje met een negatieve lading. Wanneer de cellen licht opvatten, ontstaat er tussen die twee lagen een gelijkstroomspanning. Deze opgewekte spanning wordt door een omvormer / inverter omgezet naar wisselstroom.

Het is belangrijk dat de omvormer goed functioneert. Hoe minder energie hier verloren gaat, hoe beter de zonnepanelen zullen renderen. Een omvormer wordt best om de tien jaar vervangen.

hoe werken zonnepanelen
Zonnepanelen zetten zonlicht (of ander licht) om in elektriciteit door de spanning die tussen 2 lagen elektronen ontstaan

Energieverbruik meten

De wisselstroom gaat door naar de meterkast, dewelke de zelf opgewekte stroom meteen doorgeeft voor eigen gebruik. Wanneer er meer stroom wordt gegenereerd dan gebruikt binnen de woning, wordt de overige stroom doorgeleverd aan het elektriciteitsdistributienet. De teller van de meterkast (elektriciteitsmeter) draait zo terug, zodat het voorbije elektriciteitsverbruik niet zal worden aangerekend.

Het is namelijk niet altijd mogelijk enkel groene stroom te gebruiken en geen elektriciteit te verbruiken. Alles is afhankelijk van de capaciteit en opbrengstfactor van uw zonnepanelen. Tussen 1 juli 2019 en eind 2022 zal de overheid zonnepanelen-eigenaars doen overschakelen naar de nieuwe slimme digitale meter.

Zelf uw stroomproductie controleren

Er bestaat een monitoringsysteem waarmee u de staat van de omvormer en het rendement  van uw zonnepalen ten alle tijde kan checken. Dat is handig om rendementsverlies en problemen op te sporen.

Opbrengst zonnepanelen

Wilt u zelf berekenen hoeveel u kan besparen met zonnepanelen? Maak dan gratis gebruik van deze calculator. U krijgt snel een overzicht van de richtprijs van zonnepanelen, hoeveel u kan besparen en op welke termijn de investering zichzelf terugbetaald.

Stap 1: Maak uw keuze

Wat wilt u berekenen? (meerdere opties mogelijk)

Stap 2: Beschrijf uw woning

Waar kunt u de zonnepanelen plaatsen?

Wat is de oriëntatie van dit hellend dak?

Ideaal
We hebben de oppervlakte van uw dak nodig.
Bedankt
We hebben het bouwjaar van uw woning nodig (minstens 1 m²).
Goed zo
We moeten het energieverbruik van uw woning kennen.
Stap 3: Uw gegevens
Leuke naam
We hebben jouw voornaam nodig...
Goed zo!
We hebben jouw achternaam nodig...
Perfect
Oeps, er zit een foutje in dit e-mail adres...
Bedankt, je bent er bijna!
Oei, dit lijkt geen geldig telefoonnummer te zijn...
Goed zo!
We hebben jouw adres nodig om de berekening te maken...
Goed zo!
Oei, deze postcode bestaat niet in België...
Ideaal
Geef een geldige gemeente in.
Wij respecteren uw privacy
Na uw aanvraag brengen we u in contact met een dealer van de gekozen elektrische wagens uit uw buurt. Wij bewaren uw gegevens zodat u uw aanvraag verder kunt opvolgen, overeenkomstig de europese GDPR wetgeving kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid.

Wat is het rendement van thermische zonnepanelen? Een thermisch zonnepaneel is iets anders dan een fotovoltaïsch zonnepaneel. Een thermisch zonnepaneel produceert namelijk warm water in plaats van elektriciteit. Het rendement van thermische zonnepanelen hangt af van het type zonne-energiecollectoren. De meeste zonne-energiecollectoren hebben een rendement van 85%. Hieronder vindt u uitleg over de meest courante…

Verder lezen

Zonnepanelen genereren vaak meer energie dan dat een gezin nodig heeft. De overtollige energie wordt dan via het elektriciteitsnet naar de elektriciteitscentrale teruggestuurd. Maar wat als je nu deze overtollige energie zelf zou kunnen opslaan. Dit is waar de thuisbatterij in het verhaal komt.

  • Maar welke soorten batterijen bestaan er?
  • Hoeveel bedraagt de prijs?
  • Zijn er voor de aanschaf van thuisbatterijen premies beschikbaar?
Verder lezen

Is het zuiden wel de beste oriëntatie voor zonnepanelen? De meeste zonnepanelen staan naar het zuiden gericht. Dat lijkt dan ook de meest logische richting, aangezien er daar meer zonlicht wordt opgevangen. Maar is voor de oriëntatie van je zonnepanelen het zuiden wel de beste keuze? Oriënteer uw zonnepanelen naar het westen Volgens de Amerikaanse…

Verder lezen

Voor het eerst in jaren stevenen we af op een ernstig tekort aan zonnepanelen. Producenten kunnen de grote vraag naar zonne-installaties niet langer bijhouden. Mogelijk heeft dat gevolgen voor de prijs. Speelt u al een tijdje met de gedachte om ook zonnepanelen te plaatsen op uw dak? Aarzel dan niet langer en bestel ze nu!

Verder lezen