Logo Bobex
TAAL? NL / FR

De rendabiliteit van zonnepanelen is door de invoering van de netvergoeding en de gedaalde groenestroomcertificaten iets gedaald. De terugverdientijd van nieuwe installaties is vandaag ongeveer 12 à 15 jaar. Valt er dan met zonnepanelen nog iets te verdienen in Vlaanderen? Hieronder zetten we de financiële ins en outs van zonnepanelen nog eens op een rijtje.

  • Kostprijs van een installatie

Volgens het VEA (het Vlaamse Energieagentschap) bedraagt de kostprijs van een huishoudelijke installatie met een vermogen van 4 kilowattpiek (kWp) – plaatsing en 6 procent btw inbegrepen – vandaag 7.208 euro. Hiermee liggen de prijzen ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden.

  • Besparing op uw energiefactuur

In een jaar produceert een installatie van 4 kWp ongeveer 3.400 kWh elektriciteit. Op uw energiefactuur scheelt u dat jaarlijks 737,8 euro, bij een elektriciteitsprijs van 21,7 cent per kWh.

  • Groenestroomcertificaten

Voor nieuwe installaties bedraagt de waarde van een groenestroomcertificaat voortaan 93 euro. Sinds dit jaar is de energieproductie die vereist is om recht te hebben om deze steun echter opgetrokken.

De installaties die in de eerste helft van 2013 in gebruik worden genomen ontvangen per 4.348 kWh geproduceerde elektriciteit één groenestroomcertificaat, gedurende 10 jaar. De minimumsteun voor één groenestroomcertificaat is 93 euro, dus voor 1.000 kWh ontvangt u 21 euro. De toegekende steun zal lichtjes worden verlaagd, wanneer elektriciteitsprijzen in een jaar stijgen met minstens 2 procent, en omgekeerd bij een forse daling van de elektriciteitsprijs. Om de 6 maanden wordt de energieproductie die vereist is voor één groenstroomcertificaat herberekend. Het cijfer is van toepassing voor installaties die in het daaropvolgende halfjaar in gebruik worden genomen. Dit cijfer wordt per 1 juli en 1 januari meegedeeld.

  • Netvergoeding

Bent u in het bezit van zonnepanelen? Dan moet u sinds dit jaar een vergoeding betalen voor het gebruik van het distributienetwerk. De vergoeding varieert van licht tussen de netwerkbeheerders onderling en bedraagt gemiddeld 64,74 euro per 1.000 kWh geproduceerde energie.

  • Onderhoud en herstellingen

Een grondige reinigingsbeurt per jaar volstaat. Dit kunt u gerust zelf doen, dus daar komen geen extra kosten bij. U moet wel rekening houden dat de omvormer van de installatie om de 10 à 15 jaar vervangen moet worden.

Nu rest ons nog de hamvraag: Valt er in Vlaanderen nog iets te verdienen met zonnepanelen?

Er valt nog wel degelijk iets te verdienen met zonnepanelen in Vlaanderen. Ook al is de terugverdientijd gestegen, toch brengt investeren in zonnepanelen meer op dan wat u op een gewone spaarrekening kunt krijgen. Het is heel belangrijk om prijzen te vergelijken. Zo kunt u uw rendement enkel verhogen. Laat u goed informeren door leveranciers die reeds ervaring hebben in het plaatsen van zonnepanelen en die op de hoogte zijn van de werking van de verschillende soorten zonnepanelen.