Logo Bobex
TAAL? NL / FR

Een zonneboiler werkt op een vrij eenvoudig wijze. Op uw dak plaatst u een zonnecollector die een speciale vloeistof bevat. Het zonlicht warmt de vloeistof op en voor de rest werkt de zonneboiler net zoals een doorsnee boiler. Die vloeistof geeft zijn warmte af aan het koude leidingwater in de (zonne)boiler.

’s Zomers verwarmt deze boiler voldoende water tot op comforttemperatuur. In de winter is een bijverwarming noodzakelijk. Een zonneboiler kan dus (een deel) van het sanitair warm water produceren. Een zonneboiler kan tot 60% van de warmwaterbehoefte van een doorsnee gezin invullen. Dat kan er zelfs toe leiden dat je de verwarmingsketel op zonnige dagen niet nodig hebt voor de aanmaak van warm water. De Belgische overheid geeft subsidies bij de aanschaf van een zonneboiler, naargelang de gemeente, provincie en intercommunale. Daarnaast geniet u een belastingsvermindering van 40% met een maximum van €3600.

Daarnaast kan u ook premies te pakken krijgen van de netbeheerder, de Vlaamse overheid of de gemeente. De premie van de netbeheerder kan oplopen tot 2750 euro per installatie. Het loont de moeite om te onderzoeken of u aan de voorwaarden voldoet. Daarnaast deelt de Vlaamse overheid verbeteringspremies uit voor alle woningen in Vlaanderen die hun woning verbeterd hebben. Opgelet: de factuur mag niet ouder zijn dan 1 jaar. Stel het dus niet te lang uit!

Alhoewel de groenestroomcertificaten (1 megawattuur geproduceerde stroom) nu trapsgewijs worden verlaagd naar € 90 (tegen 2013 voor bedrijven en in 2016 voor huishoudens), blijven de subsidies en premies voor zonneboilers wel volledig behouden. Dat maakt het terug interessanter om een zonneboiler te installeren.

Prijs zonneboiler

Afhankelijk van hoe groot uw zonneboiler is, zal u meer of minder betalen. Een zonneboiler van 100 liter heb je vanaf 2000 euro (inclusief plaatsing). Per 100 liter extra komt daar minstens 1500 euro bij. De meesten gaan uit van gemiddeld 50 liter per persoon.