Logo Bobex
TAAL? NL / FR
bouwvergunning zonnepanelen

Waarom bestaan er zulke grote verschillen in kostprijs tussen verschillende zonnepanelen? Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen. De kwaliteit en de hoeveelheid zonnecellen kan sterk verschillen tussen twee panelen.

Klassiek bestaan zonnepanelen uit 36 of 72 zonnecellen. De kostprijs van een zonnepaneel bestaat voor een zeer groot deel (90%) uit de productie van de zonnecellen zelf. De rest zijn de kosten voor de omkadering, de structuur en de bedrading.

Werking van zonnepanelen

Een zonnepaneel is dus niets anders dan een verzameling zonnecellen. Een zonnecel produceert elektriciteit uit licht. Daarmee bereikt de technologie precies het omgekeerde van wat een gloeilamp doet. Deze cellen werden oorspronkelijk bijna uitsluitend gebruikt in de ruimtevaart. De kwaliteit van deze zonnecellen gaat uw kostprijs bepalen. Er bestaan een dertigtal grote fabrikanten van zonnecellen.

Het principe van een zonnecel is gebaseerd op het feit dat sommige metalen (zoals silicium) elektronen uit hun atomen loslaten als er licht op valt. Een halfgeleider is een materiaal waarin de geleiding van een elektrische stroom gecontroleerd kan worden.

Q Cells zonnepanelen

Wereldwijd wordt Q cells als de referentie aanvaard. De zonnepanelen met Q cells zijn bij uitstek geschikt voor toepassing in weersomstandigheden, zoals deze in België voorkomen. Zonnepanelen met Q Cells zijn panelen die beschikken over een hoge kwaliteit.

De kwaliteiten van zonnecellen wordt weergegeven door gradaties. Er bestaan 18 gradaties van kwaliteiten van zonnecellen. Deze gaan van Top A tot Low A, Top B tot Low B en uiteindelijk C. Een zonnecel bestaat uit Si-plaatjes van 160-180 micron dik.

Men kan prijzen van zonnepanelen enkel vergelijken aan de hand van deze kwaliteiten. Zonnecellen top A’s hebben een hogere efficiëntie en gaan veel langer mee. De duurzaamheid is veel langer. Er bestaan zelfs Chinese fabrikanten die beschadigde Q-cellen opkopen en hiervan nieuwe zonnepanelen maken.

Wil u ook zonnepanelen?