TAAL? NL / FR
zonnepaneel

Zonnepanelen zijn zeer rendabel. En dankzij groenestroomcertificaten blijven ze dat ook. Sinds 1 juni 2015 komen enkel nog installaties in aanmerking die een vermogen van meer dan 10 kW hebben. Bovendien moeten ze al voor 14 juni 2015 gekeurd zijn.

Wanneer ontvang ik groenestroomcertificaten?

Zijn uw zonnepanelen geplaatst voor 2014 en hebben ze voldoende vermogen? Dan komt u nog in aanmerking voor het oude systeem van groenestroomcertificaten. Indien uw installatie vanaf 2013 is geplaatst of u nog van plan bent een installatie te plaatsen valt u onder het nieuwe systeem. Dan wordt alles bepaald door de VREG.

Waarom een flexibel systeem voor groenestroomcertificaten?

Door de overheid werd er een flexibel systeem in het leven geroepen. De bedoeling hiervan is dat wanneer u zonnepanelen plaatst u uw investering sowieso terug krijgt op 15 jaar met een rendement van 5%. Probeer maar eens een spaarboekje te zoeken dat eenzelfde rendement biedt… Na die 15 jaar is uw elektriciteit bovendien gratis.

Hoe werkt dit flexibel systeem van groenestroomcertificaten?

Alles hangt af van de bandingfactor. Deze factor wordt berekend door de VREG. Groenestroomcertificaten worden elke zes maanden aangepast aan deze factor (deze wordt aangepast door de VREG). De bedoeling is dat het rendement op zonnepanelen constant blijft.
De bandingfactor of correctiefactor die bepaalt of en wanneer u een groenestroomcertificaat krijgt houdt rekening met:

  • De aankoopprijs van een zonnepaneel-installatie
  • De kosten voor de vervanging van een omvormer
  • De gemiddelde elektriciteitsprijs

Krijg ik steun voor mijn zonnepanelen via groenestroomcertificaten?

Panelen die voor 2012 geplaatst zijn krijgen nog een vaste steun. Zonnepanelen die na deze datum geplaatst zijn vallen dus onder de flexibele regeling. U zal dus af en toe steun krijgen en af en toe niet.

Hoe groenestroomcertificaten aanvragen en wie betaalt deze certificaten?

Eens u een certificaat krijgt moet u dit aan de netbeheerder verkopen. Pas na verkoop krijgt u het geld van deze groenestroomcertificaten. U kan de verkoop automatisch laten verlopen. Dit is de snelste manier om uw geld te krijgen. De groenestroomcertificaten worden dus uitbetaald door uw netbeheerder, en niet door de VREG.