Installatie en onderhoud

Installatie zonnepanelen: waar moet je op letten?

Installatie zonnepanelen

Afhankelijk van een aantal factoren kan de installatie ervan in één dag afgerond zijn.

  1. Bereken zo nauwkeurig mogelijk jouw energieverbruik. Gemiddeld moet je rekening met een energieverbruik van zo’n 1.000 kWh per persoonen per jaar.
  2. Hou rekening met de oppervlakte van je dak. Op een hellend dak dien je ongeveer 1,6 m² per zonnepaneel te voorzien. Dit komt neer op zo’n 26 m² per gezin.
  3. Zonnepanelen naar het zuiden georiënteerd renderen het best. Met een zuid-oostelijke of een zuid-westelijk oriëntatie verlies je echter maar 5% rendement.
  4. Plaat je je zonnepanelen op een plat dak dan plaats je deze best op een hellingsgraad tussen de 20° en 60°.

Welk onderhoud moet je voorzien voor je zonnepanelen?

Onderhoud zonnepanelen

Hoewel zonnepanelen over een lange levensduur beschikken, is een onderhoud ervan noodzakelijk om hetzelfde rendement te blijven behouden. Zonnepanelen zijn namelijk onderhevige aan grillige weersomstandigheden en ophopend stof kan een rendementsverlies betekenen van +- 10%. In een ideale situatie reinig je je zonnepanelen 1 keer per jaar.

Zonnepanelen kun je zelf reinigen hoewel aangeraden wordt om dit door een expert te laten uitvoeren. Je wilt namelijk vermijden om je zonnepanelen te beschadigen. Ook kan je bij de installatie ervoor kiezen om zelfreinigde zonnepanelen aan te kopen. Verwacht je dan wel aan een hoger kostenplaatje.

Zonnepanelen zijn in 3 verschillende afmetingen beschikbaar. De keuze die je maakt is afhankelijk van de oppervlakte van je dak en jouw energieverbruik.

Verder lezen

Zonnepanelen op een plat dak hebben als voordeel dat je zelf de oriëntatie en hellingsgraad
kunt bepalen. Wij geven je 5 tips mee om er een optimaal rendement uit te trekken.

Verder lezen

Vuile zonnepanelen halen het rendement van je installatie omlaag. Eén keer per jaar je zonnepanelen reinigen tegen mos, stof, pollen, … is dus geen overbodige luxe.

Verder lezen

De montage van zonnepanelen vraagt de nodige kennis en kunde. Dit laat je dus best over aan een ervaren installateur. Ontdek alles over de installatietijd, en voorwaarden.

Verder lezen