Zonnepanelen onderhoud

Hoewel zonnepanelen over een lange levensduur beschikken, is een onderhoud ervan noodzakelijk om hetzelfde rendement te blijven behouden. Zonnepanelen zijn namelijk onderhevige aan grillige weersomstandigheden en ophopend stof kan een rendementsverlies betekenen van +- 10%. In een ideale situatie reinig je je zonnepanelen 1 keer per jaar.

Laat je zonnepanelen onderhouden

Zonnepanelen reinigen: zelf doen of door een professional?

Het is al langer bekend dat fijn stof tot een verlies van rendement voor zonnepanelen kan leiden. Voor het onderhoud van grote installaties is het dan ook aangeraden een reinigingsfirma te contacteren. Met professionele machines reinigen zij de hele installatie. Een investering die snel terugverdiend is. Na een grondige reiniging brengt een paneel namelijk weer het gewoonlijke rendement op.

Voor kleinere installaties is het inhuren van een professioneel bedrijf echter niet zo rendabel. Indien je een installatie voor persoonlijk gebruik hebt sta je zelf beter in voor het onderhoud. Gewoon even op je dak kruipen met een emmer water en een spons en je kan het fijn stof snel verwijderen. Mits wat aandacht voor het onderhoud is het nog steeds een goed idee om zonnepanelen te plaatsen, je doet er dan ook goed aan verschillende offerteaanvragen te vergelijken.

Zonnepanelen kun je zelf reinigen hoewel aangeraden wordt om dit door een expert te laten uitvoeren. Je wilt namelijk vermijden om je zonnepanelen te beschadigen. Ook kan je bij de installatie ervoor kiezen om zelfreinigde zonnepanelen aan te kopen. Verwacht je dan wel aan een hoger kostenplaatje.

☑ Lees meer over de reiniging van zonnepanelen >>

Risico’s wanneer je zelf je zonnepanelen reinigt

Wie geen € 150 aan een reinigingsfirma wil uitgeven, kan er ook voor kiezen om zelf zijn zonnepanelen te reinigen. Dan loop je echter wel het gevaar dat er dingen foutlopen. Houd daarom rekening met deze tips.

  • Wees voorzichtig als je het dak betreedt. Je wil niet in het ziekenhuis belanden. Zorg voor een helpende hand die stand-by is.
  • Neem geen risico op beenbreuken en gebruik de tuinslang om je zonnepanelen vanop de begane grond af te spoelen.
  • Een emmer sop en een zachte spons zijn al voldoende.
  • Gebruik geen schuursponsjes noch allesreiniger of een ander keukenmiddel.
  • Koop een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen om krassen te vermijden.

Het is alleszins belangrijk je zonnepanelen van tijd tot tijd eens schoon te maken. Een zwaar vervuild zonnepaneel verliest 15% rendement.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen reinigen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Hoeveel zonnepanelen wil je reinigen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.