Montage zonnepanelen: installatietijd en verplichte isolatievoorwaarden

montage zonnepanelen

Hoe lang duurt de montage van zonnepanelen en hoe gaat dit in zijn werk? In tegenstelling tot wat heel wat mensen vermoeden, is de duur van de montage van zonnepanelen relatief kort. De montage van zonnepanelen kan een handige harry zelf, al raadt men dit ten sterkste af.

Professionele installateur

Het materiaal is erg kwetsbaar en duur, waardoor het is aangewezen om hier een professionele installateur voor in te zetten.  Zo verlaag je het risico op schade en een eventueel garantieverlies.

Die handige harry’s mogen de montage van zonnepanelen wel op zich nemen indien het maximale elektrische vermogen niet meer is dan 600 wattpiek. Indien het systeem van de zonnepanelen een grotere opbrengst genereert, ben je wettelijk verplicht om een erkende professionele installateur in te schakelen. Zij zorgen voor een juiste plaatsing, ligging, etc. Houd er rekening mee dat een plaatsing van een groter systeem van zonnepanelen een verzwaring van het dak kan vragen.

Bij de montage van zonnepanelen is de installatietijd afhankelijk van het soort paneel dat je wil installeren. De installatieduur bij fotovoltaïsche panelen (doorsnee zonnepaneel, afgekort pv-paneel) is op zich niet erg lang. De panelen worden eerst geplaatst en nadien worden ze aangesloten op het stroomnet en de zekeringskast.

Op zoek naar een professionele installateur in je regio? 

Vraag je gratis offerte aan

Het dak dient niet altijd geïsoleerd te worden

Er geldt een isolatievoorwaarde voor wie zonnepanelen op zijn woning wil plaatsen. Die voorwaarde geldt niet voor het plaatsen van zonnepanelen op bijvoorbeeld een stal,  een garagebox, een tuinhuis of een bedrijfsgebouw.

De isolatievoorwaarde wil zeggen dat de warmteweerstand (Rd) van uw volledige dak en/of zoldervloer ten minste 3 m2 K/W moet bedragen. Indien de zolderruimte enkel gebruikt wordt als opslagruimte en de zoldervloer en het dak boven elkaar liggen en tevens geïsoleerd zijn, dan mogen de Rd-waarden opgeteld worden.

Een dak isoleren kan je ook laten doen. Heel wat zonnepaneel-installateurs bieden bij de zonnepaneel-installatie de mogelijkheid om de isolatie van uw dak op zich te nemen.