Logo Bobex
TAAL? NL / FR
pid box zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen kan na verloop van tijd wat verminderen, vooral wanneer ze niet goed geïnstalleerd werden. Dan kan het rendement al na enkele jaren drastisch dalen. Tot nu toe was dit probleem nog niet op te lossen, maar daar heeft Ilumen nu verandering in gebracht met de PID-box.

Oplossing is wereldprimeur

Door een slechte aarding kan de aftakeling van het rendement (Potential Induced Degradation) versneld worden en blijft er na 2 à 3 jaar nog maar 20% tot 50% van het oorspronkelijke rendement over. Het Limburgse Ilumen zorgde voor een wereldprimeur door dit probleem tegen te gaan met de PID-box.

Herstelt 98% rendement

pid box zonnepanelen

Dit toestel kan voor alle soorten zonnepaneelinstallaties gebruikt worden. Het wordt tussen de panelen en de omvormer geplaatst en herstelt ’s nachts de beschadigde zonnecellen door er een sterke elektrische lading door te sturen. Na een 40-tal dagen herstelt het rendement van de zonnepanelen zich weer tot 98%. Bovendien gaat de PID-box ook rendementsverlies in de toekomst tegen.

In het najaar van 2018 onderzochten twee studenten van de Thomas More Hogeschool voor hun bachelorproef hoe efficiënt een PID-box is. Dat deden ze door bij 35 willekeurig gekozen zonnepaneelinstallaties langs te gaan en het rendement met en zonder PID-box te testen. De eigenaars van de 35 installaties waren er voor de komst van de studenten allemaal van overtuigd dat hun zonnepanelen nog perfect werkten.

De resultaten toonden echter het omgekeerde. In tegnstelling tot wat de eigenaars dachten, schoot het rendement bij sommige installaties zelfs met 17% omhoog. Wie geen groene stroom wil verliezen, sluit dus best zo snel mogelijk een PID-box aan.

Ondanks het mogelijke verlies op rendement zijn zonnepanelen nog steeds heel populair. Gezinnen investeren liever in panelen dan dat ze hun geld op een spaarboekje zetten, omdat zonnepanelen veel meer opbrengen.

Ontdek ook de vele voordelen van zonnepanelen

Vraag advies en vrijblijvend offertes aan