Is een belastingvermindering voor zonnepanelen nog steeds van kracht?

belastingvermindering zonnepanelen: kom ik hiervoor in aanmerking?Zonnepanelen zijn niet enkel een hernieuwbare bron van energie een goede zet om het milieu te helpen, maar deze installatie kan ook helpen bij het verminderen van jouw belastingen. Of dit was toch zo tot 2014. Sinds de regering Di Rupo is er namelijk een eind gekomen aan het fiscaal voordeel voor zonnepanelen.

In 2019 zijn zonnepanelen dus niet meer fiscaal aftrekbaar.

Belastingvermindering zonnepanelen voor 2011

Iedere investering in energiebesparende middelen, waaronder ook zonnepanelen, kwam tot en met 2011 in aanmerking voor een interessante belastingvermindering. Uiteraard werden hier enkele voorwaarden aan verbonden:

  •  De zonnepanelen dienden door een erkende installateur te worden geplaatst.
  •  Verder werden er normen opgelegd voor onder andere rendement van de installatie, oriëntatiehoek en dergelijke meer.

 
 
Wie ervoor zorgde dat aan deze voorwaarden werd voldaan, maakte kans op een belastingvoordeel. Door de factuur van zonnepanelen in de belastingaangifte in te voeren, kon tot 40% van het totale factuurbedrag terugtrekken. Daar was wel een maximumbedrag aan verbonden:  3.600 € in 2010, 3.680 € in 2011).

Men kon zelfs een deel van het bedrag ook naar het volgende jaar overdragen, als:

  • … 40% van de factuur toch hoger bleek dan dit maximumbedrag
  • … de woning waarvan sprake ouder was dan 5 jaar

Op deze manier kon men meerdere jaren na elkaar van de belastingvermindering genieten.

Overgangsmaatregelen op belastingvermindering zonnepanelen

Er bleven bij afschaffing wel nog overgangsmaatregelen van kracht. Wie in 2012 nog van een belastingvermindering wilde genieten, moest enkele gegevens doorgeven;

  • De datum van betaling
  • De datum van de overeenkomst met de erkende installateur om de installatie van zonnepanelen uit te voeren

Zelfs indien de installatie pas in 2012 plaatsvond en ook de eindfactuur van 2012 dateert, kon men toch nog in aanmerking komen voor belastingvermindering. De overeenkomst moest dan wel vóór 28 november 2011 al afgesloten zijn. Daarnaast moesten alle betalingen (voorschot en slotafrekening) in 2011 en/of 2012 al uitgevoerd zijn.

Ook de regel die van kracht was voor overdracht van het resterende bedrag op de 40% van de totale factuur bleef geldig in 2012. Opnieuw moest de overeenkomst wel dateren van vóór 28 november 2011.

Toch zijn zonnepanelen nog een interessante investering

Jammer genoeg krijg je dus geen belastingvermindering voor zonnepanelen in 2019. Dit neemt niet weg dat zonnepanelen geen interessante investering meer zijn. De prijzen liggen lager dan ooit, het rendement ligt steeds hoger en een gemiddelde installatie is na 7 à 10 jaar al terugverdiend.

Wil je nog meer weten over de mogelijkheden van een zonne-installatie?

Vraag advies aan een specialist uit jouw buurt

Groenestroomcertificaten: welk bedrag krijg je in 2019 Heb je al zonnepanelen op je dak of wens je er binnenkort te plaatsen? Wie vandaag zonnepanelen plaatst krijgt waarschijnlijk geen groenestroomcertificaten meer. Het systeem bestaat nog wel voor grote installaties (grote bedrijven) en voor wie zijn zonnepanelen voor 2013 plaatste. Aan het bedrag van deze groenestroomcertificaten en…

Verder lezen

Essentieel bij het plaatsen van zonnepanelen zijn de subsidies. Hoeveel subsidies vallen er te rapen? Bij welke instanties kan ik aankloppen voor subsidies? En in welk stadium kan ik subsidies verkrijgen? Er bestaan subsidies voor de plaatsing en steunmaatregelen voor wie zonnepanelen in zijn bezit heeft. Veel hangt af van de grootte van de installatie…

Verder lezen