Nieuwe digitale meter: wat met zonnepanelen?

De groei van zonnepanelen daalde het voorbije jaar merkbaar. Hoe komt dat? Er werd een nieuwe digitale meter in het leven geroepen. De ‘slimme’ meter draait niet meer terug en dat zaait hier en daar nogal wat twijfels. Maar is die dalende trend wel terecht? Absoluut niet, zo blijkt. “Vlamingen hoeven niet te twijfelen: investeren in zonnepanelen blijft razend interessant”, klinkt het bij de VREG. In dit artikel pluizen we het voor je uit.

Groei zonnepanelen in cijfers

De voorbije jaren schoten de Vlaamse zonnepaneelinstallaties als paddenstoelen uit de grond. De hoge groenestroomcertificaten speelden daarin een cruciale rol. Maar voor het eerst sinds 2012 kent de groei van zonnepanelen een lichte terugval. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Energieagentschap:

  • In 2017 werd nog voor 193 megawatt aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd.
  • In 2018 daalt dit cijfer naar 190 megawatt.

De verklaring? Particulieren plaatsen opvallend minder zonnepanelen dan een jaar geleden. Terwijl we bij het aantal installaties voor bedrijven nog steeds een groei vaststellen, zien we bij het aantal nieuwe zonnepanelen bij particulieren een daling van 7 procent. Waarom kiezen steeds minder Vlamingen voor groene energie op hun dak?

 De ‘slimme’ digitale meter

Digitale meter: wat zijn de voor- en nadelen?

Midden 2019 deden slimme meters hun intrede in België.  Deze elektronische meter meet je elektriciteitsverbruik, hoeveel je toevoegt aan het net en stuurt je verbruik door naar je netwerkbeheerder. Hierdoor hoef je de standen omtrent energieverbruik, spanningen of veranderingen niet meer zelf te noteren.

Deze slimme meter valt zowel manueel als vanop afstand te besturen. Enkel het verschil van wat je verbruikt en toevoegt wordt aangerekend. Hierdoor maken energieleveranciers een meer nauwkeurige schatting van hun voorschotbedragen waardoor je geen hoge facturen meer moet verwachten.

Daarnaast krijg je ook zelf meer inzicht in jouw energieverbruik. Dankzij de slimme meter wordt het mogelijk om op elk moment jouw energieverbruik te controleren. De meter beschikt over twee gebruikspoorten.

  1. De P1-poort maakt data over je gebruik zichtbaar op bijvoorbeeld je smartphone.
  2. De S1-poort geeft ruwe, gedetailleerde data over specifieke toestellen. Dit maakt het mogelijk om apparaten te laten werken op tijdstippen die het voordeligst zijn voor jouw factuur.

Iedereen krijgt het basismodel dat het verbruikt meet. Het gebruik van apps en slimme huishoudtoestellen zijn bijkomende opties die de consument zelf mag kiezen.

Zijn er kosten verbonden aan de digitale meter?

De kosten van de digitale meters zitten verwerkt in de nettarieven. De VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) maakte een kosten-batenanalyse op. Gezinnen met een gemiddeld gebruik zullen in theorie €15 voor elektriciteit en €12 voor aardgas meer betalen per jaar. Daarentegen kan je door het gebruik van jouw digitale meter slimmer omspringen met je energieverbruik, waardoor je dan weer kan besparen op jouw energiefactuur.

Bij nieuwbouw en grondige verbouwingen dient de plaatsing en indienstelling betaald te worden. Bij nieuwe zonnepanelen, bij bestaande prosumenten (consumenten die zelf hun stroom opwekken) en klanten met een budgetmeter wordt de plaatsing van een digitale meter verrekend via de distributienettarieven. De netbeheerder betaalt de kost van de aankoop van de digitale meter.

Het tarrief voor aansluiting of vervanging blijft onveranderd. Indien je nu al een digitale meter aanvraagt, betaal je de standaardkost van €226 excl. btw, zonder meterkast.

Bij aansluiting kan je kiezen tussen enkelvoudig of wisseltarief. Een tariefwissel is gratis bij plaatsing, nadien komt er een administratieve kost bij van €10,20 incl. btw.

Waarom is er nog zoveel twijfel rond de digitale meter?

De nieuwe ‘slimme’ meter schrikt echter heel wat consumenten af, omdat hij niet meer terugdraait wanneer je niet-verbruikte stroom op het net plaatst. Op die manier zou het rendement van je installatie dalen.

Maar wees gerust, jouw rendement gaat nergens heen. De compensatie wordt namelijk berekend door de hoeveelheid teruggegeven energie af te trekken van de verbruikte.

Prosumententarief

Waarom is er nog zoveel twijfel rond de digitale meter?

Bij de nieuwe digitale meter is het terugdraai-systeem dus niet meer mogelijk. De oplossing? Men lanceerde een prosumententarief.

Kort gezegd: het tarief vervangt het gebruik van het net als opslagmedium. Het gaat om ongeveer 90 euro per kilowatt. Wil je exact weten hoeveel prosumententarief je in 2019 moet betalen? Vermenigvuldig het maximale AC-vermogen van je omvormer(s) met het bedrag van je netgebied.

Zonnepanelen blijven slimme investering

Zodra de consument vertrouwd is met de nieuwe digitale meter, gaat de groei van zonnepanelen gegarandeerd weer de hoogte in. Investeren in zonne-energie blijft namelijk interessant. Een nieuwe zonnepaneelinstallatie kent enkel voordelen:

  • je elektriciteitsfactuur daalt
  • je woning is minder afhankelijk van het net
  • het E-peil van je woning stijgt
  • de waarde van je woning stijgt
  • je doet een slimme investering
  • goed voor het milieu

Zat jij nog met twijfels na de lancering van de nieuwe digitale meter? Die zijn nergens voor nodig. Met zonnepanelen op je dak doe je niet alleen het milieu een plezier. Ook je portemonnee doet jaar na jaar een vreugdedans.

Bereken hier snel en eenvoudig je kosten én je opbrengst in 2019!

Stap 1: Maak uw keuze

Wat wilt u berekenen? (meerdere opties mogelijk)

Stap 2: Beschrijf uw woning

Waar kunt u de zonnepanelen plaatsen?

Wat is de oriëntatie van dit hellend dak?

Ideaal
We hebben de oppervlakte van uw dak nodig.
Bedankt
We hebben het bouwjaar van uw woning nodig (minstens 1 m²).
Goed zo
We moeten het energieverbruik van uw woning kennen.
Stap 3: Uw gegevens
Leuke naam
We hebben jouw voornaam nodig...
Goed zo!
We hebben jouw achternaam nodig...
Perfect
Oeps, er zit een foutje in dit e-mail adres...
Bedankt, je bent er bijna!
Oei, dit lijkt geen geldig telefoonnummer te zijn...
Goed zo!
We hebben jouw adres nodig om de berekening te maken...
Goed zo!
Oei, deze postcode bestaat niet in België...
Ideaal
Geef een geldige gemeente in.
Wij respecteren uw privacy
Na uw aanvraag brengen we u in contact met een dealer van de gekozen elektrische wagens uit uw buurt. Wij bewaren uw gegevens zodat u uw aanvraag verder kunt opvolgen, overeenkomstig de europese GDPR wetgeving kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid.

Groenestroomcertificaten kunnen vandaag nog enkel aangevraagd worden voor zonnepaneelinstallaties boven de 10 kW.

Maar wie zijn zonnepanelen liet plaatsen voor 2013 bestaat dit systeem nog wel. Ontdek de huidige voorwaarden en bedragen voor 2019!

Verder lezen

Zonnepanelen kan je verzekeren tegen allerhande factoren. Niet alleen tegen diefstal, maar bijvoorbeeld ook tegen stormschade. En laten we eerlijk zijn: met het gure Belgisch weer is dit nog geen al te slecht idee.

Verder lezen

Doorgaans is voor het plaatsen van zonnepanelen geen bouwvergunning nodig.
Vraag dit steeds wel aan bij je gemeente. Afhankelijk van de regio kan deze vrijstelling variëren.

Verder lezen