Hoe meterstand voor je zonnepanelen doorgeven?

Steeds vaker kiezen particulieren en bedrijven ervoor om zonnepanelen op hun dak te laten installeren. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren veel goedkoper geworden, waardoor de investering zeer de moeite waard is. Hoe lager de aanschafprijs, des te eerder heb je je zonnepanelen weer terugverdiend en kun je daarna nog jarenlang genieten van zonne-energie.

Daarnaast kun je als je zonne-energie terug levert aan het stroomnetwerk, profiteren van groenestroomcertificaten. Naast het zelf profiteren van zonne-energie, geniet je ook nog eens van een leuk bedrag voor elk certificaat dat je ontvangt.

Waarom moet je de meterstand voor je zonnepanelen doorgeven?

Zodra je zonnepanelen laat installeren worden de zonnepanelen AREI-gekeurd. Deze erkende keuring geeft aan dat je zonnepanelen officieel akkoord zijn bevonden om veilig energie op te wekken. Nadat de zonnepanelen zijn opgestart, ben je in Vlaanderen verplicht om de zonnepanelen aan te melden bij je netbeheerder. Enkel wanneer je nooit effectief met het elektriciteitsnetwerk verbonden bent geweest is dit geen verplichting, maar dit zal zelden voorkomen.

Wanneer je je zonnepanelen niet aanmeldt, loop je het risico op een hoge boete. Bij het aanmelden geef je ook de beginstand van de meter door. De reden waarom je jaarlijks of soms vaker je meterstand moet doorgeven, is dat je mogelijk in aanmerking komt voor groenestroomcertificaten. Deze certificaten kunnen je geld opleveren. Je hebt er daarom zelf alle belang bij om je zonnepanelen te registreren en de meterstand bij de netbeheerder te melden.

Waarom meterstand zonnepanelen doorgeven?

Groenestroomcertificaten

Groenestroomcertificaten voor zonnepanelen zijn in 2006 door de Vlaamse overheid ingesteld om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Als we het over groenestroomcertificaten hebben, dan gaat het niet om fysieke certificaten op papier, maar virtuele certificaten. Je ontvangt een groenestroomcertificaat bij iedere 1.000 kWh zonne-energie die je zonnepanelen opwekken. Voor elk certificaat ontvang je een bepaald bedrag.

Het is de netbeheerder die groenestroomcertificaten koopt en waarvan je het geld krijgt. Een nieuwe voorwaarde is dat als je een installatie hebt van minder dan 10 kWh en die voor 14 juni 2015 is aangesloten, er geen recht meer is op groenestroomcertificaten. Dit zal een afbouwende maatregel zijn van de overheid, omdat zonnepanelen steeds meer ingeburgerd raken.

Wanneer moet je de meterstand zonnepanelen doorgeven?

De meterstand zonnepanelen doorgeven doe je voor de eerste maal als je voor het eerst 1.000 kWh of meer hebt geproduceerd. Je hebt dan immers recht op een eerste groenestroomcertificaat. Uiteraard is er bij de AREI-keuring een beginstand doorgegeven aan de netbeheerder, dus meestal zal de eerste keer de meterstand zonnepanelen doorgeven zijn als je iets boven de 1.000 kWh opgewekte energie zit. De tijdsperiode kan voor ieder zonnepanelensysteem verschillen.

Het ene systeem heeft eerder 1.000 kWh opgewerkt dan het andere systeem. Overigens hoeft 1.000 kWh geen regel te zijn. Produceer je veel zonne-energie, dan zul je als snel boven de 1.000 kWh zitten. Het overschot wordt altijd geregistreerd. Het overschot wordt dan bij de volgende meterstand opname meegenomen. Zo kan het een volgende keer zijn dat je meerdere certificaten ontvangt als je ruim boven de 1.000 kWh zit.

Waar en hoe neem je de meterstand voor je zonnepanelen op?

De meterstand moet je melden aan jouw netbeheerder. Maar pas wel op welke meterstand je doorgeeft. Veel eigenaren van zonnepanelen hebben de neiging om de meterstand op te nemen die de omvormer geeft. Dit is niet de juiste meterstand. In de meeste gevallen hangt de meter in de meterkast bij de andere meters. Deze meterstand moet je doorgeven. Het is meestal een digitaal kastje, waarmee je op kunt aangeven dat je de meting opslaat.

Je zult in de display ook eerdere opgegeven meterstanden kunnen vinden. Afhankelijk van of je een digitale meter hebt of niet, kun je de meterstanden rechtstreeks via de digitale meter doorgeven of online via de website van de netbeheerder.

Digitale meter zonnepanelen

Het is de bedoeling dat iedere eigenaar van zonnepanelen uiteindelijk een digitale meter geïnstalleerd krijgt. De netbeheerder voert de vervanging uit voor iedere eigenaar die voor 1 juli 2019 zonnepanelen heeft laten installeren. Na deze datum wordt ervan uitgegaan dat er al automatisch een digitale meter is geïnstalleerd. Een digitale meter kan net zoals een analoge meter terugdraaien, maar de techniek is iets anders.

Er wordt dan gesaldeerd, waarbij de meter voor aan het stroomnet afgeleverde energie in mindering wordt gebracht met de meter voor verbruikte energie. Betreffende de groenestroomcertificaten zal er niets wijzigen. Je krijgt ook met een digitale meter gewoon per 1.000 kWh een certificaat. Het aanmelden van de meterstand aan de netbeheerder gaat gemakkelijker. Je hoeft hiervoor niet online bij de netbeheerder in te loggen. Met de digitale meter kun je zelf de meterstanden rechtstreeks naar de netbeheerder verzenden.

Wanneer meterstand voor zonnepanelen doorgeven?

Hoe je meterstanden doorgeven naar Infrax of Eandis?

Je meterstand zonnepanelen doorgeven is afhankelijk van het type meter dat je hebt. Nog niet iedereen heeft een digitale meter. Je moet dan zelf op de meter kijken wat de huidige meterstand is en noteren. Vervolgens ga je naar de website van de netbeheerder en log je in. Je voert hier dan de opgenomen meterstand in. Als de meterstand akkoord is, krijg je binnen zes weken het geld van je groenstroomcertificaat gestort.

Heb je een digitale meter, dan kun je de meterstand zonnepanelen doorgeven via de meter. De digitale meter zal zelf aangeven of de meterstand is goedgekeurd door de netbeheerder.

Interesse in zonnepanelen? Vraag extra advies aan een expert!

Heb je interesse om ook zonnepanelen te laten installeren? Dan kan het zeker geen kwaad om een expert te raadplegen van bijvoorbeeld de netbeheerder of een ander zonnepanelen-expert. Je krijgt dan alle info over hoe zonnepanelen werken, hoeveel het kost en wat de terugverdientijd is. Tevens wordt je op de hoogte gehouden wat groenestroomcertificaten zijn en hoe dit werkt. Zo hebben zonnepanelen geen geheimen meer voor jou en kun je met een gerust hart investeren in zonnepanelen.