Prosumententarief, zonnepanelen en de digitale meter: wat moet ik weten?

Eigenaars van zonnepanelen zitten met veel vragen over het prosumententarief en de digitale meter. Sinds de digitale meters geïntroduceerd werden is er onduidelijkheid over hoe deze zonnepanelen gaan beïnvloeden. Wanneer verdwijnen het prosumententarief en de terugdraaiende teller definitief? Lees hieronder verder en kom er alles over te weten. 

Vraag gratis en vrijblijvend advies aan experts in jouw buurt

Wat is het prosumententarief?

Het prosumententarief is een jaarlijkse forfaitaire heffing die prosumenten betalen om gebruik te maken van het distributienet. Prosumententarief geldt enkel bij gezinnen met een terugdraaiende teller. Vóór de invoering van dit prosumententarief betaalden netgebruikers die zelf geen energie opwekten zo goed als alle kosten van het elektriciteitsnet. Met de invoering worden deze lasten eerlijker verdeeld over iedereen die gebruik maakt van het net.

Wat is een prosument nu precies?

Prosument ben je wanneer je het elektriciteitsnet gebruikt, maar een deel van je gebruikte energie zelf produceert. Dit met een productie-installatie van maximum 10 kVA. De grootste groep prosumenten zijn deze met zonnepanelen.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Waarom bestaat het prosumententarief?

Verbruik je als prosument minder dan dat je produceert? Dan wordt deze overschot van stroom op het net geïnjecteerd. Als je een terugdraaiende teller hebt wordt deze geïnjecteerde stroom op dat moment in mindering gebracht van je eerder afgenomen stroom. Dit principe zorgt ervoor dat je als prosument geen netvergoeding betaalt op basis van wat je effectief van het net hebt afgenomen. Om dit recht te trekken werd er voor deze netgebruikers het prosumententarief in werking gesteld. 

Het prosumententarief vóór digitale meter in Vlaanderen, Brussel en Wallonië

Vlaanderen: sinds 2015 betalen eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller de vergoeding. Wie na 2021 zonnepanelen plaatste betaalt nettarieven op basis van de werkelijke afname aan het net. Wie voor 2021 panelen plaatste en kiest om de terugdraaiende teller te houden zal het prosumententarief aangerekend worden. 

Brussel: op 1 januari 2020 maakte Brussel een einde aan de terugdraaiende teller. Elke prosument moet over een digitale meter beschikken, waardoor nettarieven rechtstreeks gelinkt kunnen worden aan hoeveel stroom er effectief van het net gehaald wordt. 

Wallonië: sinds 2020 wordt het prosumententarief gefactureerd. In 2020 en 2021 werd dit gecompenseerd door een jaarlijkse premie. In 2022 en 2024 wordt er 45,73% door de prosument zelf betaald. Vanaf 2024 valt de premie volledig weg en zullen eigenaars van zonnepanelen 100% van dit tarief moeten betalen.

kostprijs zonnepanelen zelf berekenen

Hoeveel prosumententarief betaal ik?

Voor de berekening van het prosumententarief wordt er gekeken naar het vermogen van je omvormer. Hoe hoger het vermogen van je installatie, hoe meer je betaalt. 

Om jouw prosumententarief te berekenen vermenigvuldig je het vermogen van jouw omvormer met het bedrag van jouw netbeheerder

Prosumententarief berekenen

Heb je nog een klassieke meter, dan betaal je zowel het prosumenten- als het capaciteitstarief. De bedragen van het prosumententarief verlaagden in 2023 door de invoering van het capaciteitstarief (dit is een vast bedrag). Vanaf 1 januari 2023 zitten een deel van de kosten in het capaciteitstarief berekend.

Ondanks de verlaagde prosumententarieven betaal je in 2023 ongeveer 33 euro meer netkosten dan in 2022. De verhoging van deze kosten komt er om een digitale meter aantrekkelijker te maken voor eigenaars van zonnepanelen. 

De aanrekeningen gebeuren sinds 2022 niet langer op jaarbasis, maar op maandbasis en is afhankelijk van hoeveel zonlicht die maand was.

Hoe prosumententarief vermijden met thuisbatterij en digitale meter?

Het prosumententarief vermijden is niet mogelijk. Je maakt gebruik van het net en moet hier een vergoeding voor betalen. Er zijn wel enkele opties zodat je minder moet betalen. 

Thuisbatterij

Jouw zonnepanelen produceren overdag vaak meer energie dan jij op datzelfde moment kan verbruiken. In de plaats van deze energie op het net te injecteren kan je het opslaan op jouw thuisbatterij. Deze energie gebruik je later, wanneer jouw zonnepanelen geen energie produceren. Investeer je in thuisbatterijen, dan vergroot je je zelfverbruik naar de helft of zelfs twee derde. Zonder batterij is dit maar een derde van je verbruik. De thuisbatterij zal jou dus voordeliger uitkomen.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Prosumententarief: digitale elektriciteitsmeter aanvragen

Het prosumententarief werd ingevoerd voor eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller. Zodra de slimme meter bij jou geïnstalleerd is, zal het prosumententarief weg vallen en betaal je enkel nog voor wat je echt gebruikt. De digitale meter zal namelijk jouw exacte verbruik van het net kunnen registreren. Heb je eenmaal een digitale teller, dan kan je niet meer terug naar de analoge meter. Bekijk dus goed wat voor jou de beste oplossing is.

digitale meter

Ook interessant voor jou: 

Sinds wanneer is plaatsen digitale energiemeter verplicht? 

+
De digitale teller is voor iedere gezin in Vlaanderen verplicht. Sinds 2019 worden deze overal geleidelijk aan geïnstalleerd.
80% van de digitale meters zullen geplaatst zijn tegen 2025. Uiterlijk 2029 zal 100% van de meters digitaal zijn. Eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller kunnen de plaatsing laten uitstellen tot 1 januari 2025.

Wat is het voordeel en nadeel van een digitale meter? 

+
Met de installatie van de digitale meter vervalt het prosumententarief. Daarnaast krijg je eenmalig de retroactieve investeringspremie.
Vraag je als eigenaar van zonnepanelen zelf een digitale teller aan? Dan krijg je erbovenop nog een bonus van 100 euro. Naast deze financiële voordelen biedt digitaliseren ook meer gebruiksgemak dankzij een beter monitoring en makkelijkere facturatie.

Hoe werkt een digitale meter eigenlijk?

+
De digitale meter registreert jouw exacte hoeveelheid opgewekte energie, maar berekent ook nauwkeurig hoeveel stroom je van het net haalt.
De terugdraaiende teller zorgde voor oneerlijke situaties doordat het leek dat er minder stroom van het net gehaald werd dan effectief het geval was. Met de slimme meter weet je ook hoeveel stroom je op het net injecteert. Je krijgt over alles gedetailleerde informatie op de display.

Ik heb zonnepanelen laten installeren en ik heb een digitale meter. Wanneer verdwijnt mijn prosumententarief?

+
Sinds 2021 valt het prosumententarief onmiddellijk weg bij de installatie van de digitale meter. Bij zonnepaneleneigenaars waar een slimme meter geïnstalleerd wordt gaat dit automatisch.
Na de installatie van de digitale meter betaal je enkel nog het prosumententarief voor de periode dat je nog een analoge meter had. Deze afrekening zal gebeuren onder hetzelfde principe als bij de terugdraaiende teller. Sinds januari 2021 wordt er dankzij de digitale meter enkel nog voor je reële verbruik betaald. 

Prosumententarief en digitale meter na 2020

Na 2020 betaal je geen prosumententarief meer bij een nieuwe installatie zonnepanelen. Enkel bij zonnepanelen voor januari 2021 en bij huishoudens die nog een terugdraaiende teller hebben wordt het prosumententarief aangerekend. 

Voordelig elektriciteit opwekken? Vergelijk gratis offertes!

Wil je graag je steentje bijdragen aan een groenere wereld? Zonnepanelen zijn dan een stap in de goede richting! Nie alleen produceer je jouw eigen milieuvriendelijke energie, ook jouw energiefactuur zal dalen. Vraag offertes aan en vergelijk vrijblijvend prijzen zodat je zeker bent van de beste installatie op maat van jouw woning. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.