Zonnepanelen verzekeren: mogelijkheden, prijzen en voordelen

Meer en meer mensen plaatsen zonnepanelen. De bedoeling hiervan is deze investering op een zo kort mogelijke termijn terug te winnen. Maar wat als u een goed rendement behaalt en u super tevreden bent van uw zonnepanelen en dan…op een dag…worden uw zonnepanelen gestolen?

Uiteraard is dit een ramp. Gelukkig kan u de dag van vandaag een verzekering op uw zonnepanelen aanvragen tegen allerlei externe factoren zoals brandschade, stormschade en ook voor diefstal.

  • De prijzen voor een zonnepanelenverzekering zijn relatief goedkoop.
  • Bovendien zal u met een dergelijke verzekering opnieuw met een gerust hart kunnen slapen of uw woning verlaten.
  • Tenslotte hebt u veel geld geïnvesteerd in de panelen; het zou zonde zijn dat dit in een paar minuten allemaal weg zou zijn.

Brandverzekering voor zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen vuur vatten indien ze slecht geïnstalleerd worden. Gelukkig is een keuring in België verplicht waardoor dit soort ongevallen haast niet voorkomt.

Het zonnepaneel is “een onroerend goed door bestemming”. Dat wil zeggen dat het wordt beschouwd als deel van het gebouw, omdat het is aangesloten op het net. Hierdoor zijn de zonnepanelen beschermd door de brandverzekering. Diefstal en glasbreuk kunnen door dezelfde polis worden gedekt , maar dit is niet altijd het geval. Daarom is het beter eerst de clausules van uw contract na te kijken.

Zonnepanelen brand is wel altijd beschermd door de brandverzekering. Wel bent u bij wet verplicht een keuring te laten uitvoeren (zie verder). De brandverzekering kan weigeren uw schade te vergoeden indien u geen keuring heeft laten uitvoeren.

Omdat zonnepanelen een meerwaarde aan het gebouw toevoegen mag uw makelaar u niet weerhouden van zonnepanelen te installeren. In functie van uw contract en uw verzekeraar, kan een aanvullende verzekeringspremie worden geclaimd. Hoe belangrijker de installatie, hoe meer de verzekeringspremie dreigt te klimmen.

Zonnepanelen volledig verzekeren

U kan een volledige verzekering aangaan ter dekking van de schade aan de materialen en het financieel verlies na een ramp. Enkel de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht, de andere worden slechts aangeraden. De fabrikanten zelf staan ook onder een professionele verzekering, die een perfecte installatie garandeert

Wist u trouwens dat uw dak niet speciaal makkelijk bereikbaar hoeft te zijn voor onderhoud? De meeste installateurs bieden tegen een jaarlijkse betaling een totaal onderhoudscontract aan. Kijk goed na of  dit contract ook regelmatig afstoffen inhoudt. Alleen zo werkt de installatie optimaal.

Zonnepanelen laten keuren

Zonnepanelen worden beschouwd als een uitbreiding van uw elektrische installatie en daardoor is een AREI-keuring bij zonnepanelen verplicht. Let op: laat deze keuring uitvoeren doen voor u de zonnepanelen aansluit op het net. Dit is bij wet verplicht. Bovendien loopt u enorm risico indien uw zonnepanelen niet gekeurd worden. Niet-gekeurde zonnepanelen die brand vatten zullen niet gecompenseerd worden door de brandverzekering.

Een verzekering op zonnepanelen tegen het gure weer in België

Zoals iedereen weet leven we in België niet altijd met de beste weersomstandigheden. Veel wind, hagel, regen, storm, … we maken het in een jaar allemaal meerdere keren mee in het kleine Belgenland.

Zonnepanelen bevinden zich meestal op het dak waardoor ze voor dergelijke weersomstandigheden extra gevoelig zijn. Extreme vormen van neerslag, bliksem, … kunnen uw panelen allemaal zwaar beschadigen. Een verzekering op zonnepanelen is daarom zeker wel aangeraden. De kostprijs is relatief laag en het beschermt uw dure investering dus er is zeker geen reden om het niet te doen.

Technische fouten in de installatie

verzekering zonnepanelen

Naast het slechte weer zijn er nog andere factoren die kunnen zorgen voor mankementen aan uw zonnepanelen. Fouten gemaakt door de installateur zijn daar bijvoorbeeld één van. Wanneer de leverancier die verantwoordelijk was voor de levering en plaatsing van uw zonnepanelen hier of daar een fout gemaakt heeft, kan dit ervoor zorgen dat u op termijn niet meer het gewenste rendement behaalt.

Als u een zonnepanelenverzekering hebt, dan is dit geen probleem en kan de verzekering hierbij inspringen. Fouten zijn namelijk snel gemaakt en het is dus beter om zich tegen dergelijke zaken te beschermen. Als u niet verzekerd bent, dan komt de installateur zelf niet tussen in de bijkomende kosten die u zal moeten maken om de werking weer optimaal te laten verlopen. Dit zou er wel eens voor kunnen zorgen dat uw investering plots veel meer geld kost.

Zorgen voor een goede zonnepanelenverzekering is dus de boodschap!