Prijs zonnepanelen berekenen: online simulatie

Wil je het ideale aantal zonnepanelen berekenen en dus jouw zonnepanelen richtprijs kennen? Verschillende factoren hebben een invloed op een zonnepaneelinstallatie: oriëntatie van het dak, beschikbare oppervlakte, verbruik, rendement, … Onze simulator doet het zonnepanelen berekenen voor jou. Je krijgt onmiddellijk een indicatie van:

 • Kostprijs van het ideale aantal zonnepanelen
 • Jaarlijkse besparing
 • Winst na 25 jaar
 • Terugverdientijd

Hoe het aantal zonnepanelen bepalen?

1) Zoek je verbruik op (in kWh per jaar)

De berekening van het benodigde aantal zonnepanelen start met het gezinsverbruik. Een gemiddeld gezin van 4 personen verbruikt 4.000 kWh (kilowattuur) per jaar. Wil je exact je verbruik kennen? Neem dan de eindafrekening van je elektriciteitsfactuur. Zo weten we hoeveel elektriciteit de zonnepanelen minimaal moeten produceren om zelfvoorzienend te zijn.

Uiteraard kan je meer zonnepanelen leggen dan nodig. Maar door het gebrek aan vergoeding voor de overtollige energie en het prosumententarief valt dit af te raden.

zonnepanelen berekenen: maak een gratis simulatie

2) Bereken het vereiste vermogen (in Wp)

Goed zo, je hebt je verbruik bepaald. Nu moeten we het vermogen van de zonnepanelen berekenen. Het vermogen van zonnepanelen drukken we niet uit in kilowattuur (kWh), maar in Wattpiek (Wp). De reden daarvoor is dat de omstandigheden in België niet altijd optimaal zijn. Daarom zal een zonnepaneel over het algemeen maar 90% van zijn zogenoemde piekvermogen halen.

Het vermogen van de zonnepanelen berekenen we dus zo: deel het jaarlijkse verbruik door 0.90. Om het verbruik van ons doorsnee gezin (4000 kWh) te dekken moet de zonnepaneelinstallatie dus over een vermogen van 4.445 Wp beschikken (4.000/0.90).

3) Aantal zonnepanelen berekenen

Met het vereist vermogen kunnen we het aantal zonnepanelen berekenen. Het piekvermogen van één zonnepaneel hangt af van het type paneel en het merk, maar doorgaans is dit 250 Wp. Deel het vermogen van de zonnepanelen door het piekvermogen van de gekozen zonnepaneel en je kent het aantal zonnepanelen dat nodig is om zelfvoorzienend te zijn.

Voor ons voorbeeld betekent dit: 4.445 / 250 = 18. In totaal zou een doorsnee gezin dus 18 zonnepanelen nodig hebben om zijn elektriciteitsverbruik te dekken.

Zonnepanelen berekenen: simulatie

Afhankelijk van jouw specifieke situatie zal de prijs, besparing, winst en terugverdientijd verschillen. Maar in de meeste gevallen is zonnepanelen leggen een investering die zeker op lange termijn zijn vruchten afwerpt. Gezien de stijgende energieprijzen neemt de winst op zonnepanelen alleen meer toe.

Vul het formulier hieronder in en ontdek jouw richtprijs, jaarlijkse besparing en terugverdientijd:

Bereken uw richtprijs:

Zonnepanelen prijs per Wp

In de berekening van de prijs van zonnepanelen wordt gekeken naar de prijs per wattpiek (Wp). Op dit moment is €1,4 / wP een juiste richtprijs. Hoeveel wattpiek aan zonnepanelen u kunt of moet plaatsen hangt af van deze factoren:
 • Wat is uw elektriciteitsverbruik: In ideale omstandigheden heb je 1 Wp per kWh nodig. De omstandigheden zijn in België echter niet ideaal. Daarom houden we rekening met het gemiddeld aantal zonuren in België.
 • De oriëntatie van uw dak: Zonnepanelen brengen het meeste op als ze in een hoek van ongeveer 40° naar het zuiden gericht zijn. De oriëntatie van uw dak heeft dus ook een grote impact op de
 • De oppervlakte van uw dak: Zonnepanelen nemen natuurlijk ook plaats in.

Prijs omvormer zonnepanelen

In omvormers voor zonnepanelen bestaan redelijk wat keuzes. De prijs hangt samen met het totale vermogen van uw installatie. Algemeen is een prijs van €0.23 per wP een juist gemiddelde. In de berekening houden we er rekening mee dat de omvormer

Terugverdientijd zonnepanelen

Bij de berekening van de terugverdientijd houden we rekening met een aantal factoren:
 • Degradatie van zonnepanelen: Zonnepanelen boeten elk jaar in aan rendement. In uw resultaat houden we rekening met de gemiddelde degradatiefactor van zonnepanelen in Vlaanderen (op basis van cijfers van de Vlaamse overheid)
 • Prosumententarief: Door zonnepanelen betaalt u dan wel een pak minder elektriciteit, u blijft wel het prosumententarief betalen. Dit wordt ook meegenomen in de berekening van de terugverdientijd.
 • Prijsstijging elektriciteit: De laatste jaren is de elektriciteitsfactuur in Vlaanderen enorm gestegen. In de berekening houden we ermee rekening dat dit de komende 25 jaar aan een iets trager tempo zal stijgen. In dat opzicht is de berekening dus nog voorzichtig. Als de elektriciteitsprijzen nog sneller zouden stijgen betaalt een investering in zonnepanelen zichzelf nog sneller terug.
Gemiddeld gesproken betalen zonnepanelen zichzelf terug in 8 jaar tijd. Veel hangt af van uw oriëntatie en uw elektriciteitsverbruik. Zonnepanelen met een perfecte oriëntatie halen een hoger rendement en zullen zichzelf dus sneller terug betalen.

Vaak gestelde vragen over zonnepanelen

Toch nog vragen over de calculator. Neem de vaak gestelde vragen door of stel zelf een vraag: Vaak gestelde vragen:
 • Is de berekening echt gratis? Ja, elke berekening is gratis. U krijgt direct de resultaten en bent op geen enkel punt  tot aankoop verplicht.
 • Waar vind ik de beste experts? Via de berekening kunt u ook gratis offertes aanvragen. Indien u hiernaar vraagt zullen wij u met de beste zonnepanelen-experts uit ons netwerk in contact brengen.
 • Zijn er nog subsidies op zonnepanelen? De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren enorm gezakt, dat in combinatie met de stijgende elektriciteitsprijzen zorgt ervoor dat subsidies niet langer nodig zijn. 

Stel zelf uw vraag: