Prijs zonnepanelen berekenen: online simulatie

Wil je het ideale aantal zonnepanelen berekenen en dus jouw zonnepanelen richtprijs kennen? Verschillende factoren hebben een invloed op een zonnepaneelinstallatie: oriëntatie van het dak, beschikbare oppervlakte, verbruik, rendement, … Onze simulator doet het zonnepanelen berekenen voor jou. Je krijgt onmiddellijk een indicatie van:

  • Kostprijs van het ideale aantal zonnepanelen
  • Jaarlijkse besparing
  • Winst na 25 jaar
  • Terugverdientijd

Hoe het aantal zonnepanelen bepalen?

1) Zoek je verbruik op (in kWh per jaar)

De berekening van het benodigde aantal zonnepanelen start met het gezinsverbruik. Een gemiddeld gezin van 4 personen verbruikt 4.000 kWh (kilowattuur) per jaar. Wil je exact je verbruik kennen? Neem dan de eindafrekening van je elektriciteitsfactuur. Zo weten we hoeveel elektriciteit de zonnepanelen minimaal moeten produceren om zelfvoorzienend te zijn.

Uiteraard kan je meer zonnepanelen leggen dan nodig. Maar door het gebrek aan vergoeding voor de overtollige energie en het prosumententarief valt dit af te raden.

zonnepanelen berekenen: maak een gratis simulatie

2) Bereken het vereiste vermogen (in Wp)

Goed zo, je hebt je verbruik bepaald. Nu moeten we het vermogen van de zonnepanelen berekenen. Het vermogen van zonnepanelen drukken we niet uit in kilowattuur (kWh), maar in Wattpiek (Wp). De reden daarvoor is dat de omstandigheden in België niet altijd optimaal zijn. Daarom zal een zonnepaneel over het algemeen maar 90% van zijn zogenoemde piekvermogen halen.

Het vermogen van de zonnepanelen berekenen we dus zo: deel het jaarlijkse verbruik door 0.90. Om het verbruik van ons doorsnee gezin (4000 kWh) te dekken moet de zonnepaneelinstallatie dus over een vermogen van 4.445 Wp beschikken (4.000/0.90).

3) Aantal zonnepanelen berekenen

Met het vereist vermogen kunnen we het aantal zonnepanelen berekenen. Het piekvermogen van één zonnepaneel hangt af van het type paneel en het merk, maar doorgaans is dit 250 Wp. Deel het vermogen van de zonnepanelen door het piekvermogen van de gekozen zonnepaneel en je kent het aantal zonnepanelen dat nodig is om zelfvoorzienend te zijn.

Voor ons voorbeeld betekent dit: 4.445 / 250 = 18. In totaal zou een doorsnee gezin dus 18 zonnepanelen nodig hebben om zijn elektriciteitsverbruik te dekken.

Zonnepanelen berekenen: simulatie

Afhankelijk van jouw specifieke situatie zal de prijs, besparing, winst en terugverdientijd verschillen. Maar in de meeste gevallen is zonnepanelen leggen een investering die zeker op lange termijn zijn vruchten afwerpt. Gezien de stijgende energieprijzen neemt de winst op zonnepanelen alleen meer toe.

Vul het formulier hieronder in en ontdek jouw richtprijs, jaarlijkse besparing en terugverdientijd:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt