Wat bepaalt de kostprijs van zonnepanelen?

De kostprijs van zonnepanelen ligt momenteel rond de €6.000 à €7.600. Door de sterke daling van de prijs van zonnepanelen ligt deze prijs steeds lager.  Bereken hier de richtprijs voor zonnepanelen.

kostprijs zonnepanelen

Een prijsvergelijking tussen verschillende zonnepanelen gebeurt standaard in Wattpiek (wp) of kilowattpiek (kwp). Dat is het energievermogen dat via de fotovoltaïsche cellen wordt opgewekt door omzetting van zonlicht.

De prijs per wp van zonnepanelen was vroeger veel hoger dan nu. Dankzij de evolutie van de technologie zijn zonnepanelen van de nieuwste generatie “krachtiger” (meer opbrengst) en zijn de materialen waaruit ze zijn vervaardigd gesofisticeerder. Relatief gezien zijn deze zonnepanelen dus goedkoper dan oudere modellen omdat ze beter renderen.

Factoren die een invloed hebben op de prijs van zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen is van een aantal externe factoren afhankelijk. Zo is het dak waarop de zonnepanelen worden geplaatst een niet te onderschatten factor. Zowel de grootte van het dak, de hellingsgraad van het dak, als het materiaal van de dakbedekking spelen een rol bij de bepaling van de prijs.

Omvang van de panelen

Ook de omvang (het aantal panelen) van de installatie zonnepanelen heeft vanzelfsprekend een invloed op de kostprijs.

Garantie op zonnepanelen

Het al of niet opnemen van een garantie bij de aankoop van zonnepanelen is een andere factor die uiteraard op de prijs een invloed heeft.

Omgekeerd kan het aanvragen van een tegemoetkoming voor de installatie van zonnepanelen ervoor zorgen dat het uiteindelijke prijskaartje gunstiger uitvalt dan wanneer je alleen maar “de kosten” in beschouwing neemt. Bij het Vlaamse Energieagentschap (VEA) kan men nagaan op welke vormen van financiële steun een beroep kan worden gedaan.

U vindt er alle informatie over de aftrekbaarheid van uw investering(en) en eventuele premies die worden toegekend voor het opwekken van groene stroom.

Het aantal zonnepanelen

Logisch,  hoe meer zonnepanelen u laat plaatsen, hoe hoger de kostprijs zal zijn. Reken voor een gemiddeld gezin op een 7 a 8 tal zonnepanelen. U kunt ook steeds het aantal zonnepanelen berekenen via onze calculator.

Bevestiging van zonnepanelen

De zonnepanelen moeten natuurlijk bevestigd worden aan uw dak. Op een hellend dak kan dit meestal vrij snel en eenvoudig gebeuren. Op een plat dak ligt de kost iets hoger omdat de bevestigingsbeugels ook in een juiste helling geplaatst moeten worden.

Wat is dan de beste keuze?

kostprijs zonnepanelen

Het aanbod van zonnepanelen is heel uitgebreid. De juiste keuze is vaak een samenspel van verschillende factoren.

De kwaliteit van de gekozen zonnepanelen is alvast een goeie start. Dankzij de revolutionaire evolutie op gebied van fotovoltaïsche cellen hebben de nieuwste zonnepanelen een groter rendement en een langere levensduur.

Verder moet men ook de grootte van de installatie die men op het oog heeft in beschouwing nemen. Die is niet alleen afhankelijk van de beschikbare plaats, maar ook van het vermogen dat men wil opwekken. Op basis van de nodige Watt, kan men op deze manier bij de verschillende leveranciers een keuze maken.

Wil u ook zonnepanelen?

Vraag dan via bovenstaand formulier gratis en vrijblijblijvend offertes aan.

Denk je nog premies of subsidies nodig te hebben om zonnepanelen te plaatsen? Dit is in 2019 niet langer meer nodig. De prijzen voor zonnepanelen zijn zodanig gedaald dat de aanschaf van een zonnepaneel-installatie pure winst geworden is.

  • Je bespaart jaarlijks zo’n €600;
  • Je verdient je investering binnen de 7 à 10 jaar terug;
  • Je geniet minstens 25 jaar van je zonnepanelen

Twijfel dus niet langer! Wil je de exacte prijs kennen voor je zonnepaneel-installatie? Maak dan gebruik van onze handige calculator.

Verder lezen

In de loop der jaren is de prijs van zonnepanelen sterk veranderd. Ben je van plan zonnepanelen op je dak te installeren? Vergelijk dan de gemiddelde kostprijs per wattpiek.

Verder lezen

Wie prijzen vergelijkt en de juiste keuzes maakt verdient zijn investering in “no-time” terug. De terugverdientijd kan je eenvoudig zelf berekenen.

Verder lezen