De prijs van zonnepanelen bij een nieuwbouw: waar moet u op letten?

Prijs zonnepanelen nieuwbouw

De prijs van zonnepanelen bij nieuwbouw neemt een belangrijke plaats in een budget. Daarom overweegt u best op voorhand of de investering de juiste keuze is. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Wij zetten alles voor u duidelijk op een rijtje.

De oplossing voor strenge regels

Sinds 2014 gelden er voor een nieuwbouw erg strenge regels. U moet investeren in zeer zware isolatie en voorzien in een minimumaandeel aan hernieuwbare energieproductie. Wie niet aan deze strengere normen voldoet, riskeert een fikse boete. De investering in hernieuwbare energieproductie is het dus zeker waard. U haalt deze energieproductie bijvoorbeeld uit warmtepompen, zonneboilers maar natuurlijk ook uit zonnepanelen.

Zonnepanelen bij nieuwbouw: een aanzienlijke besparing…

Zonnepanelen zijn dus een handige oplossing voor deze strenge regels. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren stevig gedaald, terwijl de rendementen zijn toegenomen. Bovendien is op langere termijn niet alleen de prijs belangrijk. U moet vooral letten op de jaarlijkse besparing.

Een installatie kost ongeveer € 10.000 en u kunt ongeveer tot € 1.000 per jaar besparen. Op tien jaar tijd heeft u uw installatie terugverdiend. En dat terwijl een installatie makkelijk vijfentwintig jaar meegaat. Dit levert op lange termijn dus een heel mooie besparing op.

…maar vergeet de extra kosten niet

prijs van zonnepanelen bij nieuwbouw

Voorzie een budget dat wat ruimer is dan enkel de zonnepanelen. U heeft ook een omvormer nodig. Die zet de opgewekte stroom van de zonnepanelen om naar stroom die u kunt gebruiken. Meestal is de omvormer ingerekend in de prijs van de zonnepanelen. Denk er ook aan dat een omvormer ongeveer twaalf jaar meegaat. U zult hem waarschijnlijk dus één keer moeten vervangen. Een andere extra kost bij de prijs van zonnepanelen is de montage. U laat deze klus immers beter over aan een professional!

Vergeet ook niet de elektrische keuring van de installatie. Een AREI-keuring voor zonnepanelen is bij elke nieuwe instalaltie verplicht. Bij nieuwbouw moet u in elk geval de hele installatie laten keuren, daarom valt de meerkost door zonnepanelen te verwaarlozen.

Zonnepanelen prijs berekenen?

Wilt u de prijs voor zonnepanelen bij nieuwbouw zelf berekenen? Gebruik dan gratis onze rekentool en ontdek de richtprijs voor uw zonnepanelen. Via deze rekentool kunt u ook volledig vrijblijvend advies van zonnepanelen-experts vragen. De berekening is steeds gratis en vrijblijvend:

Stap 1: Maak uw keuze

Wat wilt u berekenen? (meerdere opties mogelijk)

Stap 2: Beschrijf uw woning

Waar kunt u de zonnepanelen plaatsen?

Wat is de oriëntatie van dit hellend dak?

Ideaal
We hebben de oppervlakte van uw dak nodig.
Bedankt
We hebben het bouwjaar van uw woning nodig (minstens 1 m²).
Goed zo
We moeten het energieverbruik van uw woning kennen.
Stap 3: Uw gegevens
Leuke naam
We hebben jouw voornaam nodig...
Goed zo!
We hebben jouw achternaam nodig...
Perfect
Oeps, er zit een foutje in dit e-mail adres...
Bedankt, je bent er bijna!
Oei, dit lijkt geen geldig telefoonnummer te zijn...
Goed zo!
We hebben jouw adres nodig om de berekening te maken...
Goed zo!
Oei, deze postcode bestaat niet in België...
Ideaal
Geef een geldige gemeente in.
Wij respecteren uw privacy
Na uw aanvraag brengen we u in contact met een dealer van de gekozen elektrische wagens uit uw buurt. Wij bewaren uw gegevens zodat u uw aanvraag verder kunt opvolgen, overeenkomstig de europese GDPR wetgeving kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid.

De prijs van zonnepanelen bij nieuwbouw: een concreet voorbeeld

De prijs van zonnepanelen bij een nieuwbouw berekenen is niet erg eenvoudig. U weet namelijk niet op voorhand hoe hoog uw verbruik zal zijn. U kunt wel een gemiddeld voorbeeld als uitgangsbasis nemen:

  • Een gezin van 4 personen verbruikt per jaar 3.500 kWh aan energie.
  • U voorziet dus best een installatie van 4.100 Wp. Dat is een hogere capaciteit, maar in België is het niet altijd even zonnig. Dankzij de gekende regenbuien en bewolkte dagen halen zonnepanelen hier ongeveer 85% rendement.
  • Als u dit bekijkt qua prijs, komt u op € 8.800. Dat is inclusief de omvormer die de zonne-energie omzet en de montage van de panelen.
  • U bespaart jaarlijks dus om en bij € 1.000. Op 8 jaar verdient u zo uw investering terug.

Dat is natuurlijk slechts een gemiddeld voorbeeld. Elke situatie is uniek: u moet rekening houden met uw verbruik, maar ook bijvoorbeeld de beschikbare m² op het dak om zonnepanelen te plaatsen. Een specialist kan u helpen om de optimale installatie te bepalen.

Verwerk ze meteen in uw bouwontwerp

Nog een laatste tip: hou in het ontwerp van uw nieuwbouw meteen rekening met de zonnepanelen. U kunt het rendement namelijk nog wat verhogen als uw architect ze onmiddellijk in het ontwerp integreert. Zo presteren zonnepanelen beter tussen zuidoost en zuidwest. Tegelijkertijd vermijdt de architect best dakkapellen, schoorstenen en andere elementen die een schaduw kunnen werpen. Tot slot levert een helling tussen 20 en 60 graden de beste resultaten op.

Twijfelt u nog? Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Vul dan zeker ons formulier in en vergelijk vrijblijvend offerten van zonnepaneleninstallateurs.

Overtuigd van de voordelen van zonnepanelen voor uw nieuwbouw?

Vraag GRATIS offertes bij erkende installateurs

Denk je nog premies of subsidies nodig te hebben om zonnepanelen te plaatsen? Dit is in 2019 niet langer meer nodig. De prijzen voor zonnepanelen zijn zodanig gedaald dat de aanschaf van een zonnepaneel-installatie pure winst geworden is.

 • Je bespaart jaarlijks zo’n €600;
 • Je verdient je investering binnen de 7 à 10 jaar terug;
 • Je geniet minstens 25 jaar van je zonnepanelen

Twijfel dus niet langer! Wil je de exacte prijs kennen voor je zonnepaneel-installatie? Maak dan gebruik van onze handige calculator.

Verder lezen

In de loop der jaren is de prijs van zonnepanelen sterk veranderd. Ben je van plan zonnepanelen op je dak te installeren? Vergelijk dan de gemiddelde kostprijs per wattpiek.

Verder lezen

Wie prijzen vergelijkt en de juiste keuzes maakt verdient zijn investering in “no-time” terug. De terugverdientijd kan je eenvoudig zelf berekenen.

Verder lezen