Premie zonnepanelen: wat verandert er in 2021?

Wie nog achterdochtig was om zonnepanelen op zijn dak te plaatsen, mag zijn laatste twijfels alvast van de baan vegen. Niet alleen zijn de kostprijzen aanzienlijk gedaald, een nieuwe premie voor zonnepanelen zal binnenkort ingevoerd worden. Maar hoeveel bedraagt deze nieuwe premie? Kan iedereen hiervoor in aanmerking komen? En bestaan er nog andere financiële voordelen voor het plaatsen van zonnepanelen? Wij geven je het volledig overzicht!

☀️ VANAF 01/2021: nieuwe premie voor zonnepanelen! ☀️

Premie zonnepanelen 2021

Als het plaatsen van zonnepanelen al enkele jaren sterk gestimuleerd wordt, is het vandaag de dag meer dan ooit de moeite om te investeren in deze vorm van hernieuwbare energie. De Vlaamse minister van energie heeft namelijk aangekondigd dat, vanaf januari 2021, een nieuwe premie voor zonnepanelen ingevoerd zal worden.

👉 Deze premie zal maximum €1.500 per gezin bedragen. Uiteraard dien je aan bepaalde voorwaarden te voldoen om van deze premie te kunnen genieten. Het is voor de Vlaamse regering namelijk niet de bedoeling dat elke woning die al zonnepanelen op zijn dak heeft, van deze subsidie kan genieten. De overheid legt er wel de nadruk op dat dit enkel om een éénmalige investeringssteun gaat die geldt voor zonnepanelen op bestaande woningen.

Wees de rest een stapje voor en plaats dit jaar nog je zonnepanelen!

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Evolutie zonnepanelen premie

Over de premies omtrent zonnepanelen is er veel ophef geweest en hebben veel eigenaars zich afgevraagd of deze wel nog voordelig waren. Ondanks dat de premie doorheen de jaren afgebouwd is geweest zijn er voor het plaatsen van zonnepanelen altijd wel een paar interessante voordelen geweest.

Wij overlopen even de evolutie van de zonnepanelen premie van 2008 tot vandaag. Zonnepaneel installaties kwamen in 2008 in een grote opmars terecht. Om vele eigenaars een duwtje in de rug te geven werden premies toegekend in de vorm van groenestroomcertificaten. Deze certificaten werden toegekend per 1.000 kWh opgewekte stroom door de zonnepanelen. Het bedrag voor deze premie liep, afhankelijk van de installatie, van zo’n €90 tot €230 per certificaat.

Deze certificaten werden echter vanaf 2011 stelselmatig afgebouwd. In 2013 werden de groenestroomcertificaten volledig afgeschaft bij installaties kleiner dan 10.000 kWh. Dit betekent dat, vandaag de dag, alleen nog bedrijven van deze voordelige subsidiëring kunnen genieten.

Aan deze afschaffing waren twee redenen verbonden. Ten eerste onstond een oversubsidiëring die geleid heeft tot een forse verhoging van de elektriciteitsfactuur. Ten tweede werd het rendement van zonnepanelen steeds hoger en de kostprijs voor een installatie steeds lager. Sinds begin 2011 zijn de prijzen voor een gemiddelde installatie van 16 panelen al met meer dan 30% gedaald. Zo betaal je vandaag nog maar slechts €8.000 voor een complete installatie.

Maar de vraag bij vele zonnepaneel eigenaars was je of er nog wel andere financiële voordelen waren aan het plaatsen van zonnepanelen. Het antwoord hierop is volmondig “ja!”.

Verlaagd BTW-tarief

Wie zonnepanelen op zijn dak wenst te plaatsen, kan genieten van een verlaagd BTW-tarief. Deze verlaagde BTW werd door de overheid voornamelijk ingevoerd voor wie verbeteringswerken wenst aan te brengen aan zijn woning, zoals bijvoorbeeld isolatie.

De voorwaarden hiervoor zijn wel dat de woning ouder moet zijn dan 10 jaar, dat de zonnepanelen door een erkende installateur geplaatst moeten worden en dat de woning enkel voor private doeleinden bestemd mag zijn. Wie aan al van deze voorwaarden voldoet, kan dan genieten van een BTW-tarief van 6% ipv 21%.

Lokale premies en premies via netbeheerder

Vele netbeheerders, waaronder Infrax of Eandis, stimuleren de installatie van zonnepanelen bij particulieren. Deze stimulans vertaalt zich in een éénmalige bijdrage die afhankelijk is van leverancier tot leverancier en die uiteraard verbonden is met de voorwaarde dat je een contract afsluit bij deze leverancier.

Niet te vergeten zijn ook de lokale subsidies voor wie zonnepanelen wenst aan te schaffen. De bedragen van deze premies zijn eveneens afhankelijk van gemeente tot gemeente. Vraag hiervoor info aan je gemeente zodoende te weten aan welke voorwaarden je dient te beantwoorden.

Nieuwe zonnepanelen premie vanaf 2021

Terugdraaiende teller

De terugdraaiende teller zorgt er als het ware voor dat de energiemeter in huis teruggedraaid kan worden, zodat de opbrengst van je zonnepanelen hoger ligt dan het stroomverbruik door je gezin. De voorwaarden om te genieten van deze terugdraaiende teller zijn redelijk simpel:

  • Eerst en vooral moeten je zonnepanelen meer stroom opwekken dan dat er in de woning verbruikt wordt;
  • Het systeem van de terugdraaiende teller kan enkel toegepast worden op een zonnepaneel installatie met een vermogen van maximum 10kW.

👉 LET OP! Wie volgend jaar zonnepanelen op zijn dak plaatst zal niet meer kunnen genieten van het systeem van de terugdraaiende teller, en zal naar de digitale meter moeten overstappen. Voor wie nog wilt genieten van de terugdraaiende teller, dan zal hij voor het einde van 2020 zonnepanelen op zijn dak moeten plaatsen. Je zal dan nog gedurende 15 jaar van het oude tellersysteem kunnen genieten.

Het verschil tussen de terugdraaiende teller en de digitale meter is dat deze laatste apart opmeet hoeveel van de zonnepaneelproductie op het net terechtkomt en afgehaald wordt. Dit in tegenstellig tot de terugdraaiende teller waarbij je als particulier een prosumententarief betaalt voor wat je op het net gebruikt.

E-peil premie

Deze premie richt zich vooral op nieuwbouwwoningen. Elke nieuwbouwproject waarvan de bouwaanvraag voor 31 december 2016 ingediend werd, en waarvan het E-peil zich onder de 20 punten bevindt, kan genieten van een premiebedrag die tot maximum €1.800 kan gaan. Sinds januari 2017 is deze premie echter niet meer van kracht.

Geniet van de lage kostprijs en premies voor zonnepanelen

De redenen om te investeren in zonnepanelen zijn nog altijd talrijk, maar de nieuwe premie van 2021 hebben de laatste twijfels nu zeker en vast al weggewerkt.

Wil je nog eens extra besparen op de prijs voor zonnepanelen? Vul dan zeker onderstaand formulier in. De aanvraag is volledig gratis en je wordt binnen de 48u in contact gebracht met enkele zonnepaneel leveranciers uit je regio. Zij zullen je dak komen inspecteren en vrijblijvend een prijsofferte op maat opstellen. Waarop wacht je nog?