Premie zonnepanelen 2023: bedragen en voorwaarden

Twijfel je om zonnepanelen op je dak te plaatsen? De afschaffing van de terugdraaiende teller kan misschien twijfel zaaien, maar zonnepanelen blijven rendabel. Naast de steeds lagere plaatsingskosten maken tal van premies de installatie van zonnepanelen extra interessant!

Hoeveel bedragen die nieuwe premies? Kom ik in aanmerking? Zijn er nog andere financiële voordelen aan de installatie van zonnepanelen? Vind hier het antwoord in dit handige overzicht van de huidige premies in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Over subsidies van zonnepanelen in Nederland lees je hier meer:
terugvragen btw, salderingsregeling, lokale subsidies en energiebespaarlening (groene lening).

Overzicht van de premies voor zonnepanelen in België

Vlaanderen ✓300€/kWp tot 4kWp en 150€/kWp tot 6kWp.
✓ 40% van het totaal met een plafond van 1500€.
Brussel ✓ Groene certificaten van ongeveer 650€.
✓ Brusselse groene lening tot 2% van het bedrag van de installatiewerkzaamheden.
✓ Gemeentelijke premies voor zonnepanelen
Wallonië ✓ Totale compensatie van het prosumententarief tot 2021.
✓ Dubbele debietmeter premie van 152€.

Premies voor zonnepanelen in Vlaanderen in 2022

Het loont vandaag meer dan ooit de moeite om te investeren in de installatie van zonnepanelen. Sinds januari 2021 is er namelijk een nieuwe premie voor deze vorm van hernieuwbare energie van maximum 1.500 euro. En deze premie – die normaal ging dalen vanaf 2022 – blijft dit jaar dan toch behouden en zal pas dalen vanaf 2023.

💵 Voor de eerste 4 kilowattpiek (kWp) bedraagt de premie 300 euro per geïnstalleerde kWp en voor de schijf tussen 4 en 6 kWp bedraagt de premie 150 euro per kWp. Het maximum bedrag is 1.500 euro.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

👆

Verlaagd btw-tarief

Wie zonnepanelen op z’n dak wil plaatsen, geniet alvast een verlaagd btw-tarief. Die verlaagde btw geldt voor wie duurzame verbeteringswerken aan z’n woning wil aanbrengen zoals isolatiewerken, de installatie van zonnepanelen of een warmtepomp.

Die verlaging is aan de volgende voorwaarden onderworpen:

 • je woning is ouder dan 10 jaar
 • je laat de zonnepanelen door een erkend installateur plaatsen
 • je woning is enkel voor private doeleinden bestemd.

Wie aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet, geniet bijgevolg een btw-tarief van 6 % in plaats van 21 %.

Lokale premies voor zonnepanelen en premies via netbeheerder

Vele netbeheerders waaronder Fluvius en Eandis stimuleren de installatie van zonnepanelen bij particulieren via de toekenning een eenmalige premie. De voorwaarde is dat je de nieuwe panelen laat plaatsen door een RESCERT-aannemer.

Daarnaast zijn er in sommige gevallen lokale subsidies voor wie zonnepanelen wil kopen. De bedragen voor die premies verschillen per gemeente. Informeer gerust bij je gemeente of je in aanmerking komt.

Ja, ik wil zonnepanelen

Nieuwe zonnepanelen premie vanaf 2021

Einde terugdraaiende teller

De terugdraaiende teller zorgde dat de energiemeter in huis teruggedraaid kon worden voor installaties die maximum 10kW produceerden. Bijgevolg lag de opbrengst van je zonnepanelen vaak hoger dan het stroomverbruik door je gezin.

👉 Begin 2021 schrapte het Grondwettelijk Hof het systeem van de terugdraaiende teller en het bijhorende prosumententarief, een forfaitaire netvergoeding voor overtollige zonne-energie en voor het gebruik van elektriciteit van het reguliere net. Wie over zonnepanelen beschikt of er wil laten installeren betaalt vanaf januari 2021 voortaan voor z’n reële verbruik. Hij moet dan ook overstappen naar de digitale meter.

Compensatiepremie

Om het wegvallen van de terugdraaiende teller en het prosumententarief te compenseren voerde de Vlaamse regering een compensatieregeling in. Zo kan al wie z’n installatie liet plaatsen vóór 2021 vanaf 20 juli 2021 gedurende een periode van 6 maanden een retroactieve investeringspremie aanvragen via Fluvius.

Op die manier wilt de Vlaamse regering het beloofde rendement van 5 % op zonnepanelen kunnen blijven garanderen. Dit rendement was voor veel mensen namelijk de reden om te investeren in zonne-energie.

De retroactieve premie zal vermoedelijk vanaf najaar 2021 worden uitbetaald door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Concreet zal de berekening van de retroactieve compensatiepremie gebeuren op basis van de volgende criteria:

 • het piekvermogen van gemiddeld 4 kWp
 • het omvormersvermogen van ongeveer 3,6 kVA (kilovoltampère)
 • de jaarlijkse productie van gemiddeld 3.600 kWh
 • het eigen verbruik van ca. 36 %

Naargelang het piekvermogen (kWp) van je zonnepanelen voorziet de premie een vaste vergoeding per kWp. Daarbij zal ook gekeken worden naar de volgende zaken:

 • de investeringskost in het jaar van indienstname
 • het jaar van ingebruikname
 • de historische elektriciteitsprijzen
 • eventuele overheidssteun uit het verleden, zoals groenestroomcertificaten en federale belastingaftrek
 • het voordeel dat je reeds haalde uit de terugdraaiende teller
 • inkomsten uit de terugleveringsvergoeding
 • het wegvallen van het prosumententarief

Wie komt niet in aanmerking? Eigenaars van zonnepanelen die hun installatie plaatsten tussen 2007 en 2012. Zij behaalden reeds een rendement van 5 % met hun panelen.

Eigenaars wiens installatie dateert van 2006 komen wel in aanmerking, omdat zonne-energie toen een peperdure investering was. Bijgevolg hebben ze over de afgelopen 15 jaar het gegarandeerde rendement van 5 % nog niet gehaald.

Combineer je zonnepanelen met een warmtepomp of een installatie met warmtekrachtkoppeling, of een kleine windturbine? De Vlaamse regering voorziet mits positief advies van de Raad van State een retroactieve investeringspremie van 1.136 euro. Wie al beschikt over een digitale teller kan deze premie wellicht ten vroegste vanaf najaar 2021 aanvragen. Heb je nog een ‘klassieke meter’ (platte schijf)? Dan kan je ze pas aanvragen een half jaar na installatie van een digitale meter en uiterlijk tot eind 2025.

E-peil premie (nieuwbouw)

Deze premie richt zich vooral op nieuwbouwwoningen. Elke nieuwbouwproject waarvan de bouwaanvraag voor 31 december 2016 ingediend werd, en waarvan het E-peil zich onder de 20 punten bevindt, kan genieten van een premiebedrag die tot maximum €1.800 kan gaan. Sinds januari 2017 is deze premie echter niet meer van kracht.

Krijg een gratis en vrijblijvende offerte voor zonnepanelen op je dak

Premies voor zonnepanelen in Brussel in 2022

Groene certificaten

In het Brussels Gewest zijn groenestroomcertificaten ingevoerd om de bevolking aan te zetten tot het gebruik van zonne-energie en de corpoductie van energie. Een groen certificaat wordt toegekend aan professionele of particuliere elektriciteitsproducenten en kan vervolgens worden verkocht aan een energiemarktbeheerder zoals Brugel.

Op 1 januari 2021 treedt een nieuwe hervorming in werking betreffende groenestroomcertificaten. Zo zal een bedrag van ongeveer 650 euro per jaar gedurende een periode van tien jaar worden toegekend aan eigenaars van nieuwe fotovoltaïsche installaties.

Deze wijziging heeft weliswaar alleen betrekking op nieuwe installaties; voor oudere installaties bedraagt de toegekende premie ongeveer 950 euro per jaar gedurende tien jaar.

Het aantal toegekende certificaten wordt berekend door de groene stroommeter van de fotovoltaïsche installatie in kwestie en varieert in functie van het aantal installaties waarover je beschikt.

Andere subsidies

Naast de groenestroomcertificaten zijn er nog andere subsidies die je kunnen aanmoedigen om een fotovoltaïsch systeem in Brussel te installeren.

In het bijzonder is er de Brusselse Groene Lening, die tot 2% van je energieverbeteringswerken financiert. Met deze steun kan in totaal maximaal 25.000 euro worden gesubsidieerd.

Sommige gemeenten kennen ook gemeentelijke premies toe voor de installatie van zonnepanelen. Het loont dus zeker de moeite om te gaan informeren bij je lokale gemeentehuis!

Ontdek de prijs van zonnepanelen in jouw regio

Premies voor zonnepanelen in Wallonië in 2022

Sinds enkele jaren kan je in Wallonië niet meer genieten van premies als dusdanig om je zonnepanelen te financieren.

De Waalse bevolking zit namelijk klem tussen de komst van het prosumententarief en de afschaffing van de premies voor zonnepanelen.

Er zijn echter andere steunregelingen voor huiseigenaren opgezet.

De totale compensatie van het prosumer tarief

Het prosumententarief is nu van toepassing voor alle Waalse burgers die zonnepanelen bezitten. Dit tarief is een vergoeding die de eigenaars aan de producenten moeten betalen ter compensatie van het gebruik van het energienet.

Sinds oktober 2020 heeft de Waalse regering echter een financiering van het volledige tarief ingevoerd. Walen met panelen zullen het prosumententarief tot en met 2021 niet moeten betalen. Hierna zal de toegekende vergoeding worden gematigd. Na 2021 zal de premie 54,27% van het tarief bedragen tot in 2024. In dit jaar zal het volledige bedrag door de consument moeten worden betaald.

Dubbele debietmeter premie

Deze premie, ter waarde van 152 euro (exclusief BTW), financieert de installatie van een dubbele debietmeter. Het wordt door de distributienetbeheerders tot 31 december 2023 toegekend.

De dubbele debietmeter is een slim mechanisme dat nauwkeurig de hoeveelheid geproduceerde en gebruikte energie meet. Eenmaal geïnstalleerd kan je profiteren van een proportioneel prosumer tarief, waardoor zonnepanelen op de lange termijn rendabeler worden.

Premie zonnepanelen én lage prijzen = win-win

De redenen om te investeren in zonnepanelen zijn nog altijd talrijk. De nieuwe premies van 2021 garanderen je nog steeds een voordelige en bloemrijke investering.

Wil je nog eens extra besparen op de prijs voor zonnepanelen? Vul dan zeker onderstaand formulier in. De aanvraag is volledig gratis en je wordt binnen de 48u in contact gebracht met enkele zonnepaneelleveranciers uit je regio. Zij zullen je dak komen inspecteren en vrijblijvend een prijsofferte op maat opstellen. Waarop wacht je nog?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.