Prijs zonnepanelen: bereken je kosten en opbrengst voor 2019

prijs zonnepanelen 2019

Wil je je energiefactuur wat drukken? Dan is het plaatsen van zonnepanelen de beste oplossing. Een zonnepaneel bestaat echter uit dure materialen. Eveneens worden voor de productie heel wat kostbare processen toegepast. De prijs van zonnepanelen zijn de laatste jaren wel aanzienlijk gedaald.  Zo betaal je vandaag de dag nog maar slechts €8.000 voor een standaard installatie (afhankelijk van het rendement en de grootte).

Prijs zonnepanelen: Hoeveel betaal je in 2019?

Ben je zelf van plan zonnepanelen te plaatsen? Wij brengen de laatste prijs updates even voor jou in kaart:

Aantal zonnepanelen Wattpiek Prijs zonnepanelen per Wp Totaalprijs zonnepanelen
1 300 Wp €1,16 per Wp €348
3 900 Wp €1,16 per Wp €1044
6 1800 Wp €1,16 per Wp €2088
12 3500 Wp €1,16 per Wp €4060
16 4700 Wp €1,16 per Wp €5452
21 6200 Wp €1,16 per Wp €7192

* Richtprijs voor zonnepanelen zonder de omvormer

Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je energieverbruik te dekken? Bereken hier hoeveel je zonnepanelen je nodig hebt, je opbrengst en terugverdientijd.

Daling prijs zonnepanelen: Tot 33% goedkoper

Dankzij de technologische vooruitgang en grotere productie is de prijs van zonnepanelen aanzienlijk gedaald. Sinds 2017 betaal je nu al 33% minder voor een zonnepanelen installatie. Dit in tegenstelling tot het rendement en het vermogen, dewelke enkel stijgen door diezelfde technologische ontwikkelingen. Ook moet je weten dat de energieprijs ieder jaar wat stijgt, dus vanaf de dag dat je over zonnepanelen beschikt is dit weer een hele kost uitgespaard.

Welke factoren bepalen de prijs van je zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. We zetten deze factoren even voor je op een rijtje:

  • Het energieverbruik: Aangezien zonnepanelen een rendement van 85% hebben, moet de maximale capaciteit van je zonnepanelen hoger liggen dan je jaarlijks energieverbruik. Eenmaal je deze berekend hebt krijg je al een beter zicht wat de prijs voor je zonnepanelen zal zijn;
  • Type zonnepanelen: Het type, de duurzaamheid en de gewenste materialen zullen eveneens het budget bepalen. We onderscheiden 3 type zonnepanelen: Monokrsitallijne, polykristallijne en amorfe zonnepanelen;
  • De beschikbare oppervlakte: Heb je voldoende plaats om je zonnepanelen te plaatsen? Wat is de oriëntatie van je dak? Hoe moeilijk is het om zonnepanelen te plaatsen op je dak?
  • De prijs van de omvormer: Aan alleen zonnepanelen heb je niet genoeg. Je hebt namelijk ook een omvormer nodig die de gelijkstroom omvormt in wisselstroom. De prijs van de omvormer hangt af van je installatie.
  • De installatie van de zonnepanelen: Het is duidelijk dat je een kwalitatieve installatie van je zonnepanelen aan de beste prijs wenst. De totaalprijs van je zonnepaneelinstallatie kan echter ook afhangen van bijkomende diensten die de specialist je aanbiedt, van de installatie tot het onderhoud en herstellingen.

Wat je nog niet wist over de prijs van zonnepanelen

Wil je de stap naar zonnepanelen wagen of twijfel je nog? Hieronder vind je nog een paar leuke weetjes die je helemaal zullen overtuigen:

  • Ben je een echte energievreter? Met zonnepanelen bespaar je heel wat op je energiefactuur. Een standaard zonnepaneel installatie verbruikt gemiddeld 4 kWp. Dit beantwoordt gewoonlijk aan het energieverbruik van een gemiddeld gezin;
  • Nieuwe zonnepanelen-installaties blijven een rendabele investering. Je produceert namelijk gratis elektriciteit en je zonnepanelen zijn na 10 jaar terugverdiend;
  • Om de prijs wat zachter te maken kan je beroep doen op goedkope energieleningen die door de overheid uitgereikt worden.

Ben je overtuigd?

Vraag je GRATIS offerte aan

Hellend of plat dak, grootte van het dak, hellingsgraad, materiaal van de dakbedekking, het aantal zonnepanelen: dit zijn allemaal factoren die de prijs van jouw nieuwe zonnepanelen zullen beïnvloeden.

Verder lezen

In de loop der jaren is de prijs van zonnepanelen sterk veranderd. Ben je van plan zonnepanelen op je dak te installeren? Vergelijk dan de gemiddelde kostprijs per wattpiek.

Verder lezen

Wie prijzen vergelijkt en de juiste keuzes maakt verdient zijn investering in “no-time” terug. De terugverdientijd kan je eenvoudig zelf berekenen.

Verder lezen