Wat kosten zonnepanelen in 2019? De berekening stap voor stap!

Wil je de stap naar zonnepanelen wagen of twijfel je nog? Hieronder vind je nog een paar leuke weetjes die je helemaal zullen overtuigen.

Ben je een echte energievreter? Met zonnepanelen bespaar je heel wat op je energiefactuur. Een standaard zonnepaneel installatie verbruikt gemiddeld 4 kWp. Dit beantwoordt gewoonlijk aan het energieverbruik van een gemiddeld gezin. De prijs van zonnepanelen per kWp ligt bovendien aanzienlijk laag.

Waarom is de prijs van zonnepanelen in 2019 meer dan ooit de moeite?

1. Geen subsidies of premies meer nodig

Elektriciteitsprijzen stijgen en zullen blijven stijgen. In de tussentijd worden zonnepanelen steeds goedkoper. De combinatie van beide maakt dat energie van zonnepanelen vandaag, zelfs zonder subsidies, goedkoper is dan gewone energie.

“Met de aanschaf van zonnepanelen zet je in feite je stroomprijs voor langere termijn vast. Hoewel de consument zich dit vaak nog niet realiseert, zijn subsidies voor de aanschaf van zonne-energie-installaties allang niet meer nodig. Het punt waarop zonnepanelen voordeliger energie leveren dan het net, de grid parity, is nu al bereikt.”

Erik de Leeuw van Centrosolar Benelux

Investeren in zonnepanelen? Dat is €4700 pure winst

prijs zonnepanelen 2019
Een zonnepaneel-installatie verdient zichzelf al na 7 à 10 jaar terug.

Het verbruik van een gemiddeld gezin kost jaarlijks 600 euro. Na een terugverdientijd van gemiddeld 7 tot 10 jaar, krijgt men gratis elektriciteit en bespaart men jaarlijks dus 600 euro, wat in totaal zo’n 4700 euro pure winst kan opleveren.

Zonnepanelen zijn rendabel vanaf 12 m² en hebben een levensduur van 25 jaar. Ze kunnen op elk normaal dak geplaatst worden op één dag tijd. Ideaal is om de ze naar het zuiden te richten, zonder dat er een schaduw op valt van bomen of een schoorsteen.

We kunnen dus concluderen dat investeren in zonnepanelen nog steeds interessant is , zelfs zonder subsidies.
 
 
 
 
 

Geen importheffing meer op zonnepanelen

Tot september 2018 had de Europese Commissie een invoertarief van 11,8% vastgelegd. Ondertussen is deze importheffing dus vervallen waardoor er meer aanbod is op de Europese markt. Los van deze heffing waren zonnepanelen altijd al een verstandige investering.

Prijs zonnepanelen 2019: bereken je kosten en opbrengst

Ben je van plan zonnepanelen te plaatsen? Wij brengen de laatste prijsupdates even voor jou in kaart:

Aantal zonnepanelen Wattpiek Prijs zonnepanelen per Wp Totaalprijs zonnepanelen
1 300 Wp €1,16 per Wp €348
3 900 Wp €1,16 per Wp €1044
6 1800 Wp €1,16 per Wp €2088
12 3500 Wp €1,16 per Wp €4060
16 4700 Wp €1,16 per Wp €5452
21 6200 Wp €1,16 per Wp €7192

* Richtprijs voor zonnepanelen zonder de omvormer

Je kunt merken dat de prijs van zonnepanelen de laatste jaren aanzienlijk gedaald is. Zo betaal je vandaag de dag nog maar slechts €8.000 voor een standaard installatie (afhankelijk van het rendement en de grootte).
 

Benieuwd wat de kosten van zonnepanelen op jouw dak zijn?

Ontvang tot 5 gratis prijsoffertes

 
Dankzij de technologische vooruitgang en grotere productie is de prijs van zonnepanelen aanzienlijk gedaald. Sinds 2017 betaal je nu al 33% minder voor een zonnepanelen installatie. Dit in tegenstelling tot het rendement en het vermogen, dewelke enkel stijgen door diezelfde technologische ontwikkelingen.

Ook moet je weten dat de energieprijs ieder jaar wat stijgt, dus vanaf de dag dat je over zonnepanelen beschikt is dit weer een hele kost uitgespaard. Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je energieverbruik te dekken?

Maak gebruik van onze handige calculator

Stap 1: Maak uw keuze

Wat wilt u berekenen? (meerdere opties mogelijk)

Stap 2: Beschrijf uw woning

Waar kunt u de zonnepanelen plaatsen?

Wat is de oriëntatie van dit hellend dak?

Ideaal
We hebben de oppervlakte van uw dak nodig.
Bedankt
We hebben het bouwjaar van uw woning nodig (minstens 1 m²).
Goed zo
We moeten het energieverbruik van uw woning kennen.
Stap 3: Uw gegevens
Leuke naam
We hebben jouw voornaam nodig...
Goed zo!
We hebben jouw achternaam nodig...
Perfect
Oeps, er zit een foutje in dit e-mail adres...
Bedankt, je bent er bijna!
Oei, dit lijkt geen geldig telefoonnummer te zijn...
Goed zo!
We hebben jouw adres nodig om de berekening te maken...
Goed zo!
Oei, deze postcode bestaat niet in België...
Ideaal
Geef een geldige gemeente in.
Wij respecteren uw privacy
Na uw aanvraag brengen we u in contact met een dealer van de gekozen elektrische wagens uit uw buurt. Wij bewaren uw gegevens zodat u uw aanvraag verder kunt opvolgen, overeenkomstig de europese GDPR wetgeving kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid.

Welke factoren bepalen de prijs van je zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. We zetten deze factoren even voor je op een rijtje:

  • Het energieverbruik: Aangezien zonnepanelen een rendement van 85% hebben, moet de maximale capaciteit van je zonnepanelen hoger liggen dan je jaarlijks energieverbruik. Eenmaal je deze berekend hebt krijg je al een beter zicht wat de prijs voor je zonnepanelen zal zijn;
  • Type zonnepanelen: Het type, de duurzaamheid en de gewenste materialen zullen eveneens het budget bepalen. We onderscheiden 3 type zonnepanelen: Monokristallijne, polykristallijne en amorfe zonnepanelen;
  • De beschikbare oppervlakte: Heb je voldoende plaats om je zonnepanelen te plaatsen? Wat is de oriëntatie van je dak? Hoe moeilijk is het om zonnepanelen te plaatsen op je dak?
  • De prijs van de omvormer: Aan alleen zonnepanelen heb je niet genoeg. Je hebt namelijk ook een omvormer nodig die de gelijkstroom omvormt in wisselstroom. De prijs van de omvormer hangt af van je installatie.
  • De installatie van de zonnepanelen: Het is duidelijk dat je een kwalitatieve installatie van je zonnepanelen aan de beste prijs wenst. De totaalprijs van je zonnepaneelinstallatie kan echter ook afhangen van bijkomende diensten die de specialist je aanbiedt, van de installatie tot het onderhoud en herstellingen.

 

Wens je graag advies van een zonnepaneelspecialist uit jouw buurt?

Vraag nu je gratis en vrijblijvende offerte aan

Hellend of plat dak, grootte van het dak, hellingsgraad, materiaal van de dakbedekking, het aantal zonnepanelen: dit zijn allemaal factoren die de prijs van jouw nieuwe zonnepanelen zullen beïnvloeden.

Verder lezen

In de loop der jaren is de prijs van zonnepanelen sterk veranderd. Ben je van plan zonnepanelen op je dak te installeren? Vergelijk dan de gemiddelde kostprijs per wattpiek.

Verder lezen

Wie prijzen vergelijkt en de juiste keuzes maakt verdient zijn investering in “no-time” terug. De terugverdientijd kan je eenvoudig zelf berekenen.

Verder lezen