Logo Bobex
TAAL? NL / FR

Hoe prijzen van zonnepanelen vergelijken?

Prijsvergelijk zonnepanelen

Prijsvergelijking tussen en prijsevolutie van zonnepanelen (Wattpiek)

De eerste zonnepanelen waren relatief gezien erg duur. Hun aankoopprijs lag veel hoger omwille van de toen gebruikte, duurdere materialen. Hun rendement daarentegen lag beduidend lager in vergelijking met de nieuwste installaties, die veel gesofisticeerder zijn.

In het beste geval integreren moderne zonnepanelen vandaag ook de nieuwste technologieën, waardoor het uiteindelijke rendement per m² hoger ligt dan bij de oudere modellen. Om verschillende zonnepanelen met elkaar te kunnen vergelijken, wordt standaard naar een eenheid (wattpiek per m2) verwezen.

Het is dus belangrijk om bij de aanschaf niet de algemene prijs te vergelijken, maar wel de gemiddelde kostprijs van de installatie per wattpiek. De prijs per wattpiek is met andere woorden de beste indicator voor de prijs/kwaliteitsverhouding van de zonnepanelen. In zekere mate hangt een groot deel ook af van de beschikbare oppervlakte van uw woning of gebouw.

Evolutie van de prijs van zonnepanelen

Prijsvergelijk zonnepanelen
Aan de hand van een studie van solarbuzz kunnen we de prijs beter bekijken doorheen de tijd. Daaruit blijkt dat, zowel in Europa als in de Verenigde Staten, er een sterke daling van de prijs per wattpiek plaats heeft gevonden de afgelopen jaren.
In de evolutie van de prijs per wattpiek spelen twee factoren mee:

  1. De evolutie van de prijs
  2. De evolutie van de wattpiek

Beide factoren kennen wereldwijd een trend die de dalende prijs per watpiek in de hand werkt. De prijs van zonnepanelen daalt elke maand en tegelijk worden deze zonnepanelen productiever.

De beste prijs/kwaliteitsverhouding voor zonnepanelen is, volgens deze studie, te vinden in Duitsland. Maar ook in België zijn de panelen aan een scherpe prijs te verkrijgen. Door de toenemende concurrentie en de verbetering van het productieproces ziet het ernaar uit dat de prijs van zonnepanelen enkel nog zal dalen. Het is met andere woorden steeds voordeliger geworden om zonnepanelen aan te kopen.

 

Bent u ook op zoek naar een goede investering om energie te produceren en uw elektriciteitsfactuur te drukken?

Vergelijk snel verschillende offertes van zonnepanelen