Tips en actualiteit

Productie zonnepanelen met 33% gestegen

Zonnepanelen

De productie van zonnepanelen in ons land ligt tijdens de eerste helft van dit jaar een derde hoger dan vorig jaar, goed voor een productie van 1,589 miljard kilowattuur.

Zonnig voorjaar doet opbrengst zonnepanelen stijgen

Deze stijging is het resultaat van verschillende factoren. Zo werd de capaciteit van de panelen sterk uitgebreid. Daarnaast was er een stijging in het aantal zonuren. Vooral de maanden maart, april en juni waren veel zonniger dan normaal. De eerste zes maanden van dit jaar hadden we maar liefst 909 zonuren, ten opzichte van een gemiddelde van 787 zonuren. Verder hebben we dit jaar maar één sneeuwdag gehad, tegenover een gemiddelde van dertien.

In april maakte de productie van zonnepanelen 6,6% uit van de totale energieproductie in België. In januari was dat minder dan 1%.

Voordelen zonnepanelen

Wanneer de zon schijnt, ligt de opbrengst dus hoger, maar ook bij bewolkt weer wekken zonnepanelen energie op. Zelfs na de afschaffing van de subsidies, loont het nog steeds de moeite om zonnepanelen te plaatsen. De opbrengst ervan ligt namelijk veel hoger dan een spaarboekje. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en zijn terugverdiend op 7 à 10 jaar. Een doorsnee gezin houdt er in totaal zo’n 4.700 euro winst aan over.

Geplaatst in:


Tags: