Logo Bobex
TAAL? NL / FR

Investeren in zonnepanelen blijft ook in 2019 rendabel

investeren in zonnepanelen

Ondanks de afschaffing van de subsidies en premies blijven zonnepanelen een interessante investering. Zo leveren zonnepanelen u meer op dan een spaarboekje. Een gemiddeld gezin houdt er maar liefst 4700 euro pure winst aan over.

Geen subsidies meer nodig

Zonnepanelen leveren zo veel op dat ze overbodig zijn geworden. Dat concludeerde het Vlaams Energie Agentschap na een studie. Zonnepanelen produceren namelijk alsmaar meer energie, hun rendement is gestegen van 12% naar 16%. De prijs voor zonnepanelen daarentegen is drie keer gedaald. Investeren in zonnepanelen is zelfs dubbel zo rendabel als een spaarboekje.

Investeren in zonnepanelen? Dat is €4700 pure winst

Het verbruik van een gemiddeld gezin kost jaarlijks 600 euro. Na een terugverdientijd van gemiddeld 7 tot 10 jaar, krijgt men gratis elektriciteit en bespaart men jaarlijks dus 600 euro, wat in totaal zo’n 4700 euro pure winst kan opleveren.

Zonnepanelen zijn rendabel vanaf 12 m² en hebben een levensduur van 25 jaar. Ze kunnen op elk normaal dak geplaatst worden op één dag tijd. Ideaal is om de ze naar het zuiden te richten, zonder dat er een schaduw op valt van bomen of een schoorsteen.

We kunnen dus concluderen dat investeren in zonnepanelen nog steeds interessant is , zelfs zonder subsidies. U kunt hier gratis verschillende leveranciers van zonnepanelen vergelijken.

Gedaan met importheffing op zonnepanelen

Tot september 2018 heeft de Europese Unie een importheffing op Chinese zonnepanelen behouden. Op die manier wou Karel De Gucht, eurocommissaris voor Handel, de Europese markt beschermen tegen de Chinese leveranciers met “dumpingprijzen”. Volgens De Gucht liggen prijzen 88% lager dan wat als eerlijke prijs wordt beschouwd. Tot september 2018 had de Europese Commissie een invoertarief van 11,8% vastgelegd. Ondertussen is deze importheffing dus vervallen waardoor er meer aanbod is op de Europese markt. Los van deze heffing waren zonnepanelen altijd al een verstandige investering.

Steeds betere investering

Elektriciteitsprijzen stijgen en zullen blijven stijgen. In de tussentijd worden zonnepanelen steeds goedkoper. De combinatie van beide maakt dat energie van zonnepanelen vandaag, zelfs zonder subsidies, goedkoper is dan gewone energie. Vergelijk dus vandaag nog verschillende offertes en geniet van het voordeel van zonnepanelen. Erik de Leeuw van Centrosolar Benelux: “Met de aanschaf van zonnepanelen zet je in feite je stroomprijs voor langere termijn vast. Hoewel de consument zich dit vaak nog niet realiseert, zijn subsidies voor de aanschaf van zonne-energie-installaties allang niet meer nodig. Het punt waarop zonnepanelen voordeliger energie leveren dan het net, de grid parity, is nu al bereikt.”

De sterke prijsstijging van elektriciteit geeft zonnepanelen een groot voordeel. De investering is namelijk sneller terugverdiend. Meer dan ooit is dus het moment aangebroken om jezelf te beschermen tegen de komende elektriciteitsprijsstijgingen. Vergelijk daarom prijzen van verschillende installateurs en geniet van het voordeel van zonnepanelen.

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd bepaalt hoe lang je erover zal doen om je investering in zonnepanelen terug te verdienen. De exacte bepaling van die periode is afhankelijk van een aantal factoren:

  • aanschafkosten
  • overheidssubsidies
  • piekvermogen
  • opbrengstfactor
  • energieprijs

De aanschafkosten bepalen evident de originele terugverdientijd. Dat hangt ook samen met het piekvermogen van je zonnepaneelinstallatie. Hoe groter de capaciteit van je zonnepanelen, hoe sneller je de aanschafkosten terugverdiend zal hebben.

Die terugverdientijd kan echter ingekort worden door rekening te houden met de overige drie factoren. Zo kan je alvast onderzoeken van hoeveel overheidssubsidies je zal kunnen genieten. Daarnaast speelt ook de opbrengstfactor een grote rol: zonnepanelen presteren nu eenmaal beter in zonrijke gebieden. Je moet je dus afvragen welke impact de plaatsing van je zonnepanelen zal hebben op je energieproductie. Gemiddeld ligt de opbrengstfactor voor België op 85%. Vervolgens heb je meer baat bij een stijgende energieprijs dan wie geen zonnepanelen heeft. Wanneer de prijs van elektriciteit stijgt, zal jij namelijk veel sneller dan gewoonlijk je investering terugverdienen. Het is belangrijk om de juiste terugverdientijd zonnepanelen te berekenen.