Logo Bobex
TAAL? NL / FR

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Een zeer belangrijk punt voor het optimaal renderen van uw zonnepanelen is ongetwijfeld de ligging van uw panelen.

Drie gezinnen met dezelfde panelen kunnen toch een totaal ander rendement hebben. Dat is afhankelijk van de plek waar de zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Ieder huis is anders gericht en de panelen zullen bij het ene huis meer zonlicht ontvangen dan bij het andere.
Streef je naar een groene toekomst en een lagere energiefactuur? Dan is een nieuwe zonnepaneel-installatie een stap in de goede richting. Wilt u genieten van een optimaal rendement, dan moeten de zonnepanelen kunnen genieten van ideale omstandigheden. Wij zetten deze even voor jou op een rijtje.

Factor 1: de oriëntatie van je zonnepanelen

Het is essentieel dat zonnepanelen goed georiënteerd zijn bij hun installatie zodoende zoveel mogelijk zonlicht te kunnen opvangen. Gewoonlijk wordt aangeraden om de panelen naar het zuiden te orïenteren. Maar geen paniek: kan je de zonnepanelen niet naar het zuiden oriënteren, dan kun je ook opteren om deze naar het zuidoosten of het zuidwesten te richten.

Belangrijk is dat je zonnepanelen zich vooral niet op een schaduwplek bevinden. Dit kan namelijk heel wat jammerlijke gevolgen hebben op het rendement. Laat je vooraf dus steeds adviseren door de zonnepanelen-installateur en kijk samen met hem of er geen kans bestaat dat je zonnepanelen overschaduwd wordt door een boom of het huis van de buren.

Factor 2: een hellingsgraad van 30°

Is de oriëntatie bepaald, dan zal de installateur ook rekening moeten houden met de hellingsgraad. In de beste omstandigheden is een hellingshoek van 30° aangeraden.

Hellingsgraad Westen Oosten Zuid-westen Zuiden Zuid-oosten
30° 90% 96% 100% 96% 90%
45° 84% 92% 96% 92% 84%

Rendement zonnepanelen: het effect van zonuren op het rendement

We moeten uiteraard niemand uitleggen dat zonnepanelen in bepaalde landen veel meer zullen renderen dan in andere. Het aantal uren dat men vol zonlicht heeft zullen ongetwijfeld veel doen aan het rendement van uw panelen.

Daarom is het ook zeer belangrijk vooraf verschillende tests te laten doen en diverse leveranciers te contacteren zodat men zeer goed kan uitrekenen waar men het beste de panelen kan plaatsen. Op die manier kan men vooraf uitrekenen op welke plek de zon ideaal zal invallen op de panelen.

De aanschaf van zonnepanelen is namelijk een investering die men niet jaarlijks doet dus moet de aankoop en plaatsing ook meteen goed zijn.

Laat u daarom adviseren door leveranciers die reeds ervaring hebben en die op de hoogte zijn van de werking van de verschillende soorten zonnepanelen. Deze mensen zullen u perfect de nodige uitleg kunnen verschaffen en u kunnen bijstaan in het stap voor stap aanschaffen en plaatsen van de zonnepanelen.

Het rendement van uw zonnepanelen zal op die manier ook het hoogst zijn, wat betekent dat u op de vlugst mogelijke manier uw investering zal kunnen terugwinnen. En dat is toch uiteraard de bedoeling van iedereen die zonnepanelen laat plaatsen, niet?

Bereken het rendement van uw zonnepanelen

Vraag advies en GRATIS offertes aan