Wat is het rendement van zonnepanelen?

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Een zeer belangrijk punt voor het optimaal renderen van uw zonnepanelen is ongetwijfeld de ligging van uw panelen.

Drie gezinnen met dezelfde panelen kunnen toch een totaal ander rendement hebben. Dat is afhankelijk van de plek waar de zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Ieder huis is anders gericht en de panelen zullen bij het ene huis meer zonlicht ontvangen dan bij het andere.
Streef je naar een groene toekomst en een lagere energiefactuur? Dan is een nieuwe zonnepaneel-installatie een stap in de goede richting. Wilt u genieten van een optimaal rendement, dan moeten de zonnepanelen kunnen genieten van ideale omstandigheden. Wij zetten deze even voor jou op een rijtje.

Factor 1: de oriëntatie van je zonnepanelen

Het is essentieel dat zonnepanelen goed georiënteerd zijn bij hun installatie zodoende zoveel mogelijk zonlicht te kunnen opvangen. Gewoonlijk wordt aangeraden om de panelen naar het zuiden te orïenteren. Maar geen paniek: kan je de zonnepanelen niet naar het zuiden oriënteren, dan kun je ook opteren om deze naar het zuidoosten of het zuidwesten te richten.

Belangrijk is dat je zonnepanelen zich vooral niet op een schaduwplek bevinden. Dit kan namelijk heel wat jammerlijke gevolgen hebben op het rendement. Laat je vooraf dus steeds adviseren door de zonnepanelen-installateur en kijk samen met hem of er geen kans bestaat dat je zonnepanelen overschaduwd wordt door een boom of het huis van de buren.

Factor 2: een hellingsgraad van 30°

Is de oriëntatie bepaald, dan zal de installateur ook rekening moeten houden met de hellingsgraad. In de beste omstandigheden is een hellingshoek van 30° aangeraden.

Hellingsgraad Westen Oosten Zuid-westen Zuiden Zuid-oosten
30° 90% 96% 100% 96% 90%
45° 84% 92% 96% 92% 84%

Rendement zonnepanelen: het effect van zonuren op het rendement

We moeten uiteraard niemand uitleggen dat zonnepanelen in bepaalde landen veel meer zullen renderen dan in andere. Het aantal uren dat men vol zonlicht heeft zullen ongetwijfeld veel doen aan het rendement van uw panelen.

Daarom is het ook zeer belangrijk vooraf verschillende tests te laten doen en diverse leveranciers te contacteren zodat men zeer goed kan uitrekenen waar men het beste de panelen kan plaatsen. Op die manier kan men vooraf uitrekenen op welke plek de zon ideaal zal invallen op de panelen.

De aanschaf van zonnepanelen is namelijk een investering die men niet jaarlijks doet dus moet de aankoop en plaatsing ook meteen goed zijn.

Laat u daarom adviseren door leveranciers die reeds ervaring hebben en die op de hoogte zijn van de werking van de verschillende soorten zonnepanelen. Deze mensen zullen u perfect de nodige uitleg kunnen verschaffen en u kunnen bijstaan in het stap voor stap aanschaffen en plaatsen van de zonnepanelen.

Het rendement van uw zonnepanelen zal op die manier ook het hoogst zijn, wat betekent dat u op de vlugst mogelijke manier uw investering zal kunnen terugwinnen. En dat is toch uiteraard de bedoeling van iedereen die zonnepanelen laat plaatsen, niet?

Bereken het rendement van uw zonnepanelen

Wilt u zelf het rendement van uw zonnepanelen installatie berekenen? Maak dan gratis gebruik van onze calculator. U krijgt snel een berekening van het rendement van zonnepanelen op uw dak, hun terugverdientijd en u kunt gratis offertes aanvragen en vergelijken:

Stap 1: Maak uw keuze

Wat wilt u berekenen? (meerdere opties mogelijk)

Stap 2: Beschrijf uw woning

Waar kunt u de zonnepanelen plaatsen?

Wat is de oriëntatie van dit hellend dak?

Ideaal
We hebben de oppervlakte van uw dak nodig.
Bedankt
We hebben het bouwjaar van uw woning nodig (minstens 1 m²).
Goed zo
We moeten het energieverbruik van uw woning kennen.
Stap 3: Uw gegevens
Leuke naam
We hebben jouw voornaam nodig...
Goed zo!
We hebben jouw achternaam nodig...
Perfect
Oeps, er zit een foutje in dit e-mail adres...
Bedankt, je bent er bijna!
Oei, dit lijkt geen geldig telefoonnummer te zijn...
Goed zo!
We hebben jouw adres nodig om de berekening te maken...
Goed zo!
Oei, deze postcode bestaat niet in België...
Ideaal
Geef een geldige gemeente in.
Wij respecteren uw privacy
Na uw aanvraag brengen we u in contact met een dealer van de gekozen elektrische wagens uit uw buurt. Wij bewaren uw gegevens zodat u uw aanvraag verder kunt opvolgen, overeenkomstig de europese GDPR wetgeving kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid.

Rendement volgens soort zonnepanelen

Monokristalijne zonnepanelen hebben een beter rendement dan polykristalijne zonnepanelen. Maar in België is het vaak toch beter om te kiezen voor de polykristalijne zonnepanelen aangezien deze beter presteren bij lagere temperaturen of bij veel bewolking. Ontdek hier het verschil tussen monokirstalijne en polykristalijne zonnepanelen.

Levensduur van zonnepanelen

Naast rendement is het belangrijk dat je rekening houdt met de levensduur van zonnepanelen.

Wanneer een pv-paneel een oppervlakte van 1 vierkante meter heeft, levert hij per jaar ongeveer tegen de 950 kWh per kWp op. Gemiddeld gebruikt een doorsnee gezin per jaar 2500 à 4000 kWh. Als je rekent dat je ongeveer 15 cent per eenheid betaalt, maak je in het begin geen winst aangezien de installatie van zonnepanelen erg veel kost.

Maar als je dit uitrekent op lange termijn, heb je na tien jaar de investering al terugverdiend. De levensduur van een zonnepaneel bedraagt gemiddeld 40 jaar. Zo is een investering in zonnepanelen vanzelfsprekend interessant. Je maakt namelijk gedurende meer dan 30 jaar pure winst op je energieverbruik.

Vraag advies en GRATIS offertes aan