Beste zonnepanelen in 2024: mogelijkheden en tips

Je wilt op je dak natuurlijk alleen maar de beste zonnepanelen – of de beste zonnepanelen voor jouw budget – laten installeren. Maar hoe weet je of een zonnepaneel echt goed is? In dit artikel ontdek je welke panelen het best presteren, wat de 3 belangrijkste criteria zijn bij het uitkiezen van een zonnepaneel, en hoe er over de kwaliteit gewaakt wordt.

Ook vind je hier tips waarmee je verzekert dat je zonnepanelen van de best mogelijke kwaliteit uitkiest, en ontdek je wat tier 1 en A-merken precies zijn (én hoe die zich onderscheiden van andere merken). Tot slot bevat dit artikel ook een antwoord op de hamvraag: wat is nu eigenlijk het beste zonnepaneel?

Ontvang gratis offertes op maat

Wat zijn de beste zonnepanelen in 2024?

De beste zonnepanelen? Je hebt (grofweg) de keuze uit deze vier soorten.

beste zonnepanelen

Polykristallijn silicium

Polykristallijn (doorgaans blauwe) zonnepanelen bestaan uit kristallen die willekeurig door elkaar liggen. De kristallen wijzen verschillende richtingen op. Daardoor is dit soort zonnepaneel erg efficiënt in het opvangen en omzetten van diffuus of indirect zonlicht.

Bij direct zonlicht zijn polykristallijn zonnepanelen iets minder efficiënt dan monokristallijn zonnecellen. Het rendement van poly zonnepanelen ligt tussen de 14 en 16 procent. Ze zetten dus gemiddeld 15 procent van het opgevangen zonlicht om in elektriciteit.

Monokristallijn silicium

Monokristallijn zonnepanelen (doorgaans donkerblauw tot zwart) bestaan uit kristallen die netjes geordend zijn en eenzelfde richting op wijzen. Ze zijn efficiënter in het opvangen van direct zonlicht, maar minder efficiënt in het opvangen van diffuus zonlicht.

Het rendement van monokristallijn zonnepanelen is hoger dan dat van polykristallijn zonnecellen. Ze zetten 15 tot meer dan 22 procent van het opgevangen zonlicht om in elektriciteit.

Het productieproces van mono panelen is complexer waardoor de prijs per paneel wat hoger ligt.

Vergelijk gratis offertes

Dubbelzijdige werking

Dubbelzijdige of bifaciale zonnepanelen beschikken langs zowel de voor- als achterkant over fotovoltaïsche cellen. Ze vangen dus langs beide kanten zonlicht op. De achterkant van het paneel zal natuurlijk voornamelijk weerkaatst (dus diffuus of indirect) zonlicht opvangen.

Dubbelzijdige zonnepanelen presteren het best als ze op een wateroppervlak geïnstalleerd worden. Door particulieren worden panelen met een dubbelzijdige werking dus minder vaak gebruikt.

Nieuwste ontwikkeling: Glas-glas zonnepanelen

Een laatste ontwikkeling in de wereld van zonnepanelen zijn de glas-glas panelen. Waar een normaal zonnepaneel bestaat uit een glazen bovenlaag en een onderlaag van plastic folie, bestaan glas-glas zonnecellen uit een glazen boven- en onderlaag.

Glas-glas panelen zijn wat duurder, maar brengen ontzettend veel voordelen met zich mee. Je zou zelfs kunnen zeggen dat glas-glas zonnepanelen de beste (maar ook een vrij prijzige) keuze zijn. Tegenover gewone panelen wekken ze jaarlijks bijvoorbeeld 5 tot wel 25 procent meer energie op. Verder in dit artikel lees je daarover meer.

Vader wijst naar zonnepaneleninstallatie

Welke zonnepanelen kopen? De 3 belangrijkste criteria

Een zonnepaneel uitkiezen, doe je natuurlijk niet zomaar. Hieronder vind je de 3 belangrijkste criteria waar je op moet letten bij het uitkiezen van zonnepanelen voor jouw installatie.

Nummer 1: Hoog vermogen

Het piekvermogen van een zonnepaneel geeft weer hoeveel energie het zonnepaneel jaarlijks opwekt onder ideale omstandigheden. Een hoger vermogen wijst op een hogere potentiële opbrengst.

Het piekvermogen is echter niet de enige factor die bepaalt hoeveel energie de zonnepanelen opwekken. De opstelling is daarin een andere belangrijke factor. Die opstelling bepaalt namelijk hoeveel zonlicht de zonnecellen opvangen. Dat, samen met het rendement, bepaalt hoeveel zonlicht het zonnepaneel opvangt en kan gebruiken om zijn vermogen te benutten.

Om het piekvermogen om te rekenen naar het reële vermogen, vermenigvuldig je het met de opbrengstfactor. Gemiddeld is dat 0,85, in de praktijk is die volledig afhankelijk van de opstelling.

Tip: Let op de prijs per Wattpiek, dat maakt het vergelijken van zonnepanelen een stuk eenvoudiger.

Nummer 2: Hoog rendement

Het rendement geeft weer welk percentage van de opgevangen energie een zonnepaneel daadwerkelijk kan omzetten in elektriciteit. Het rendement verschilt naargelang het type zonnepaneel, de kwaliteit van de installatie of montage, en natuurlijk ook de kwaliteit van het individuele zonnepaneel.

Je hebt over het algemeen minder zonnepanelen met een hoog rendement nodig. Eenvoudig gezegd; met een kleinere zonnepaneelinstallatie met een hoog rendement kun je evenveel energie opwekken als met een grotere installatie met een lager rendement.

Opnieuw zal de opstelling (hellingsgraad, ligging en oriëntatie) belangrijk inspelen op het rendement van de zonnepanelen. Idealiter hebben je panelen een rendement van 20 tot 22 procent. Een hoger rendement kan een hogere opbrengst betekenen, maar gaat ook gepaard met een hoger prijskaartje.

Tip: Zie je door de bomen het bos niet meer? Een installateur staat je bij in het vinden van de juiste zonnepanelen en het bepalen van de correcte opstelling.

Nummer 3: Formaat en oppervlakte

Een zonnepaneel is gemiddeld 1,65 vierkante meter groot. Zonnepanelen met een hoger rendement kunnen wat kleiner zijn, panelen met een hoger vermogen wat groter.

Je hebt op je plat of hellend dak (of in je tuin) natuurlijk een vaste oppervlakte ter beschikking. Een gemiddeld gezin heeft genoeg aan een installatie met 12 tot 16 zonnepanelen, goed voor een oppervlakte van gemiddeld zo’n 20 tot 26 vierkante meter.

Een installateur bekijkt samen met jou hoeveel ruimte je kunt benutten (en let daarbij ook op de schaduwinval). De zoektocht naar het juiste type zonnepaneel zal dus ook beïnvloed worden door de beschikbare plek.

garantie bij aankoop van zonnecellen

Tips om de beste zonnepanelen te vergelijken

Stel, je vindt enkele zonnepanelen met een gelijk of vergelijkbaar rendement, vermogen en formaat. Hoe vergelijk je die panelen dan onderling? Hieronder vind je een overzicht met factoren die een goede indicatie geven van de kwaliteit van de zonnepanelen.

Tip 1: Prijs-kwaliteitverhouding

Eenzelfde hoog rendement, hoog vermogen, en voor de rest ook dezelfde uitstekende eigenschappen? Dan is een duurder zonnepaneel niet altijd beter dan een goedkoper model. Let wel goed op onderstaande tips om een duurkoop te vermijden.

Tip 2: A-merk en/of tier systeem

Wat een A-merk precies is, en hoe het tier systeem werkt, ontdek je onderin dit artikel. Kort gezegd heeft een goed merk een goede financiële gezondheid en reputatie, levert het kwaliteitsvolle zonnepanelen met een hoog rendement, en biedt het een lange garantie.

 Tip 3: Garantie

Een garantie korter dan 10 à 15 jaar zou vragen moeten oproepen. Fabrikanten die overtuigd zijn van de kwaliteit van hun product bieden gemakkelijk 20 tot zelfs meer dan 30 jaar garantie. Zo biedt SunPower bijvoorbeeld 40 jaar garantie op haar zonnepanelen.

Let ook op het verschil tussen de verschillende soorten garantie.

Product- of fabrieksgarantie

De producent biedt eerst en vooral garantie op de zonnepanelen zelf: de fabrieks- of productgarantie. Gemiddeld gaat het om 10 à 20 jaar.

Vermogensgarantie

Het vermogen van een zonnepaneel neemt na verloop van tijd altijd een beetje af. Een goede producent biedt tot 20 à 25 jaar garantie op 80 tot 85 procent van het oorspronkelijke vermogen.

Installatiegarantie

Meestal krijg je deze garantie van de installateur. Een defect aan de zonnepaneelinstallatie dat te wijten is aan fouten bij de montage, geeft recht op gratis reparatie. Het gaat om een garantie van gemiddeld 2 jaar.

Opgelet: Plaats je de zonnepanelen zelf? Dan is de kans groot dat bepaalde garanties vervallen.

Tip 4: Temperatuurcoëfficiënt

Je zou misschien denken dat een zonnepaneel optimaal presteert op een zonnige, hete zomerdag. Gek genoeg is dat niet het geval. Dat valt gelukkig wel te verklaren: wanneer de temperatuur van het zonnepaneel stijgt, werken de zonnecellen minder efficiënt.

Het precieze productieverlies bij hoge temperaturen wordt uitgedrukt in Pmax, of een percentage per graad Celsius boven de 25.

Hoe lager de Pmax of dat percentage, hoe beter. Een goede Pmax is 0,5 procent productieverlies per graad boven de 25 graden Celsius.

Tip 5: Tolerantie

De tolerantie geeft weer hoeveel procent het piekvermogen van een zonnepaneel mag afwijken. Een positieve tolerantie betekent dat het paneel iets meer kan opleveren, een negatieve tolerantie geeft weer dat het paneel iets minder kan opleveren.

Een tolerantie van +3 procent voor een paneel met een vermogen van 400 Wattpiek geeft weer dat het echte vermogen van het zonnepaneel 400 tot 412 Wp kan opleveren. Een tolerantie van -2 procent voor een gelijkaardig paneel duidt op een werkelijk vermogen van 392 tot 400.

Tip 6: Degradatie

Zoals gezegd verliest een zonnepaneel na verloop van tijd wat van zijn vermogen. De degradatie van een zonnepaneel geeft weer hoeveel vermogen het paneel jaarlijks kan verliezen. Gemiddeld is dat 0,75 procent per jaar.

Een zonnepaneel met een vermogen van 450 Wp zal na 10 jaar bijvoorbeeld nog een vermogen van gemiddeld 416 Wp hebben.

Tip 7: Keurmerken en certificaten

Keurmerken en certificaten worden niet voor niets uitgedeeld. Ze geven je een goede indicatie van de kwaliteit van het product. Verder in dit artikel ontdek je meer over de keurmerken en certificaten die je zonnepanelen kunnen behalen.

Meer tips nodig? Vraag een expert

Welk type zonnepaneel heeft het hoogste rendement? Het glas-glas zonnepaneel

Hoeveel je zonnepanelen opbrengen, is uiteraard afhankelijk van de precieze opstelling (denk aan de hellingsgraad en de oriëntatie), het rendement en het vermogen van het zonnepaneel. Toch is er een type zonnepaneel dat zich van oudere modellen onderscheidt: het glas-glas zonnepaneel.

Een overzicht met de belangrijkste verschillen:

Robuuster zonnepaneel

Zoals je hierboven las, beschikken glas-glas zonnepanelen over een glazen bovenlaag én een glazen onderlaag. Daarom zijn glas-glas panelen een stuk robuuster.

De onderlaag van normale zonnepanelen bestaat uit een laagje folie, waardoor ze nogal kwetsbaar zijn. Ze zijn bijvoorbeeld niet volledig beschermd tegen vocht, vuil, hagel of ongelukjes.

Na verloop van tijd ontstaan haarfijne scheurtjes (ook wel micro-cracks genoemd) in de panelen die de opbrengst van je installatie doen dalen.

Minder vermogensdegradatie

Met glas-glas zonnepanelen is je installatie dus beter beschermd. Daardoor daalt het vermogen een stuk trager.

Gewone zonnepanelen verliezen jaarlijks gemiddeld 0,5 procent tot meer dan 1 procent van hun vermogen, voornamelijk dankzij de hierboven vermeldde micro-cracls.

Na 25 jaar kan een paneel met een piekvermogen van 450 Wattpiek bijvoorbeeld een vermogen van 338 à 395 Wattpiek hebben.

Glas-glas zonnepanelen degraderen dus een stuk minder snel.

PERC-technologie voor een hoger rendement

Glas-glas zonnepanelen beschikken bovendien over PERC-technologie. Eenvoudig uitgelegd zorgt die technologie ervoor dat het rendement niet daalt bij diffuus of indirect zonlicht.

Op bewolkte dagen gaat je opbrengst er dus niet op achteruit, wat met gewone glas-folie zonnepanelen wél het geval is.

PERC-zonnecellen zijn gevoelig voor vocht en zuurstof, en daarom niet bruikbaar in gewone, glas-folie zonnepanelen.

Hoe werken zonnepanelen

Wat zijn A-merk zonnepanelen?

Een A-merk onderscheidt zich van andere merken op 4 belangrijke vlakken.

  1. Hoge kwaliteit. Een A-merk investeert in onderzoek, en is dus steeds koploper wat de kwaliteit van de zonnepanelen betreft. A-merken komen vaak als eerste met nieuwe ontwikkelingen op de proppen, die ze gelijk verwerken in hun volgende lijn zonnepanelen.
  2. Hoog rendement. Al dat onderzoek (‘research & development of R&D in het kort) werpt vruchten af. A-merk zonnepanelen hebben een hoog rendement, een hoog vermogen, en leveren dus een hoge opbrengst.
  3. Lange garantie met goede voorwaarden. Een A-merk gelooft in de zonnepanelen die het produceert, en biedt daarom gunstige garantievoorwaarden. Zowel de garantie op het product zelf als de vermogensgarantie gelden voor een lange tijd.
  4. Financieel gezond en een goede reputatie. A-merk fabrikanten zijn financieel gezond en kunnen hun garantie dus ook daadwerkelijk naleven. Een bedrijf kan misschien wel 50 jaar garantie bieden, maar als het binnen de 10 jaar failliet gaat, heb je daar als klant weinig aan. De reputatie van A-merken is bovendien uitstekend: ze leveren goede zonnepanelen, en krijgen dus weinig klachten.

Wat is het voordeel van A-merken?

Kiezen voor duurdere zonnepanelen van een A-merk vergt een wat grotere investering, maar op termijn is die investering de moeite waard. Je zonnepanelen vallen geruime tijd onder garantie (bepaalde bedrijven bieden zelfs 40 jaar garantie), blijven langer meer zonne-energie opwekken, en kennen een langere levensduur.

De terugverdientijd kan daarom een stuk lager liggen, en ook daarna blijft het paneel nog tientallen jaren energie opwekken.

Goedkopere zonnepanelen vergen in eerste instantie misschien een kleinere investering, maar op de lange termijn kan die keuze je duur komen te staan. Een goedkoop paneel dat na 5 jaar geen groene stroom meer opwekt, kan zichzelf niet terugverdienen.

Tier 1 tot 3

De merken worden ook opgedeeld in zogenaamde tiers. Slechts 2 procent van de zonnepaneelproducenten mag hun zonnepanelen tier 1 panelen noemen. Ze zijn wat prijziger, maar hebben een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Voorbeelden van tier 1 merken zijn LG Solar, Canadian Solar, Panasonic en Sunpower.

Tier 2 merken leveren eveneens kwalitatieve zonnepanelen, maar zijn te jong om als tier 1 merk bestempeld te worden. Het potentieel is er wel.

Voldoende onderzoek, een goede financiële gezondheid en kwalitatieve zonnepanelen kunnen betekenen dat een tier 2 merk binnen enkele jaren het tier 1 stempel krijgt. Zo’n 10 procent van de producenten valt in de tier 2 categorie.

Tier 3 zonnepanelen zijn zonnepanelen van gloednieuwe fabrikanten. Het gaat dus niet om de laagste klasse, maar om producenten met potentieel die gewoon nog niet lang genoeg op de markt zijn.

Wat zijn de minimum kwaliteitsnormen?

Om de kwaliteit van zonnepanelen te garanderen, worden ze onderworpen aan enkele tests. Zo is de IEC-tests, de PID-tests, en natuurlijk ook het keuringsattest.

Dat laatste certificaat krijg je pas wanneer je zonnepaneelinstallatie volledig nagekeken is door een erkend keurder. Die kijkt naar de zonnepanelen zelf, de omvormer, de aansluiting en de veiligheid van het hele systeem.

Een IEC-certificaat (International Electrotechnical Comission) toont dat een product voldoet aan de IEC-normen. Dat is een reeks internationaal erkende normen voor elektrische en elektronische technologieën. Een product wordt uitvoerig getest voor het een IEC-certificaat krijgt toegewezen.

Daarnaast kijk je ook best eens naar het TÜV-certificaat. Dat certificaat wordt verleend aan producten (zoals zonnepanelen) die aan alle geldende kwaliteitseisen voldoen.

Voor zonnepanelen duidt een TÜV-certificaat er bijvoorbeeld onder meer op dat het vermelde vermogen in grondige tests werd vastgesteld.

Een CE-certificaat geeft weer dat een product voldoet aan de Europese minimumeisen betreffende gezondheid, milieu en veiligheid.

Tot slot geeft het ISO-kenmerk weer dat de producent strenge kwaliteitseisen naleeft tijdens het productieproces.

verplichte keuring

Hoe kwaliteit zonnepanelen installatie controleren? De PID-test

Zonnepanelen worden ook onderworpen aan de PID-tests. Daarmee wordt rendementsverlies na installatie zoveel mogelijk beperkt. Maar hoe verloopt zo’n test?

Hoe gebeurt de PID-test?

In een klimaatkamer wordt het zonnepaneel onderworpen aan een temperatuur van 60 graden Celsius en een vochtgehalte van 85 procent. De panelen verblijven vervolgens gedurende 96 uur in die kamer.

Om te slagen, mag het zonnepaneel na de test niet meer dan 5 procent van zijn rendement verloren zijn.

De best presterende zonnepanelen? Contacteer een erkend installateur en maak de beste keuze voor de hoogste opbrengst

Overweeg je de aanschaf van zonnepanelen, wil je een professional laten berekenen welk aantal zonnepanelen je nodig hebt, of ben je op zoek naar de beste installateurs in jouw regio? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo weet je meteen hoeveel een volledig energiesysteem voor jouw dak kost, kun je snel en eenvoudig belangrijke informatie inwinnen, en vind je in een handomdraai de ideale oplossing voor jouw energieproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.