Kies de beste zonnepanelen in 2023: kwaliteitsnorm, PID-test en vergoedingen

Heb je beslist om over te stappen op zonne-energie? Dan wil je uiteraard zonnepanelen vinden voor de beste prijs-kwaliteit. In dit artikel maken we je wegwijs in de huidige normen en vergoedingen. Zo helpen we je op weg om de juiste keuze te maken.

Op zoek naar bijkomend professioneel advies en prijzen op maat?

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Zijn zonnepanelen nog interessant in 2023?

Zijn zonnepanelen in 2019 nog interessant?

Wat zijn de minimum kwaliteitsnormen?

Om er zeker van te zijn dat de beste zonnepanelen op je dak geïnstalleerd worden, dienen deze onderworpen te worden aan de IEC tests (IEC61730 en IEC61215). Bij de installatie dien je eveneens een TÜV-certificaat te ontvangen. Dit certificaat garandeert namelijk een minimum levensduur van 25 jaar.

Hoe kwaliteit zonnepanelen installatie controleren?

Om rendementsverlies te vermijden dienen zonnepanelen vooraf aan een PID-test onderworpen te worden (lekverliezen zijn namelijk de meestvoorkomende schadeproblemen bij zonnepanelen).

Hoe gebeurt de PID-test?

  • De zonnepanelen worden onderworpen in een klimaatkamer aan een temperatuur van 60°C en een vochtgehalte van 85%;
  • De zonnepanelen worden gedurende 96 uur ondergebracht in deze klimaatkamer;
  • Eens de test voorbij is mag het rendementsverlies niet meer dan 5% bedragen.

Krijg ik een vergoeding voor injecteren overtollige energie?

Produceer je meer energie dan je verbruikt? Dan krijg je hiervoor, jammer genoeg, nog geen vergoeding . Hiervan was wel sprake in 2018, samen met de invoering van de slimme meter. Deze heeft echter vertraging opgelopen en een regeling voor deze nieuwe vergoeding zal pas in 2020 het daglicht zien.

Rendement zonnepanelen verbetert ook in 2020

beste zonnepanelenFabrikanten van zonnepanelen blijven inzetten op betere producten. Dat verhoogt het rendement. De laatste jaren zijn de subsidies op zonnepanelen afgebouwd. Dat maakt voor jou eigenlijk weinig uit: het vermogen is tot 35 % toegenomen, terwijl de kosten met meer dan 20 % zijn gedaald. Het komt er eigenlijk op neer om goed over jouw installatie na te denken. Zo haal je een optimaal rendement. Hieronder alvast een kleine hulp:

  • Bij een klein dakoppervlak kan je kiezen voor panelen met een hoge capaciteit. Hoewel ze iets duurder zijn, helpen ze om jouw efficiëntie te verhogen en toch heel wat kWh op te wekken.
  • Heb je nog een iets groter dakoppervlak? Dan kan je perfect jouw energieverbruik dekken met zonnepanelen. Afhankelijk van dat verbruik kan je kiezen voor ‘gemiddelde’ panelen van 270 Wp. Ze zijn meestal iets goedkoper. Als je verbruik toch hoger ligt, kies je ook beter voor panelen met een hoge capaciteit, van 300 Wp.
  • Het beste dat je kunt doen op voorhand is een legplan maken. Zo zie je meteen waar je de zonnepanelen het beste installeert. Je kan ook rekening houden met bijvoorbeeld schoorstenen of dakkapellen. De schaduw die ze op je panelen werpen doet immers het rendement dalen. De Vlaamse overheid lanceerde ook de zonnekaart, zodat je de beste positie voor jouw regio kunt bekijken.

Je ziet het: zonnepanelen blijven in 2020 nog steeds een slimme investering. Zelfs panelen op een plat dak plaatsen kan een erg rendabele investering zijn. Goed voor de portemonnee en voor het milieu. Ga te rade bij een erkende installateur!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.