Logo Bobex
TAAL? NL / FR

Wetenschappers hebben een nieuwe soort zonnecel ontdekt. Deze zonnecellen zijn efficiënter door superdunne nanodraadjes in een speciaal kristal (galliumarsenide). Deze kunnen het zonlicht zo concentreren, waardoor het zonlicht tot wel 15 keer versterkt kan worden.

Dit komt omdat de draadjes dunner zijn dan de golflengte van het zonlicht. Een nanometer is namelijk een miljoenste keer kleiner dan een millimeter. Hierdoor weerkaatst het zonlicht tegen de randen, waardoor het sterk samenbundelt aan het einde.

Deze nieuwe techniek doorbreekt de Shockley-Queisser-limiet. Dit is bijzonder, want met de SQ-limiet ligt de maximale grens voor het rendement van zonnecellen op ongeveer 34 procent. Deze grens geldt als een van de belangrijkste bijdragen aan de theorie over zonnecellen. Zonnecellen kunnen theoretisch efficiënter worden dan voorheen gedacht, als deze nieuwe zonnecel de SQ-limiet doorbreekt.

Hoe goed ze in de praktijk werken is voorlopig nog af te wachten. Deze nanodraad-cellen bestaan voorlopig enkel in het laboratorium. Waarschijnlijk zal deze ontwikkeling heel duur zijn in het begin. “Gewone” zonnecellen zullen het commercieel dus alsnog gaan winnen.

Zonnecellen die vandaag op de markt te vinden zijn

Vandaag zijn er op de markt voorlopig vijf soorten zonnepanelen te vinden:

  • monokristallijne
  • polykristallijne
  • amorfe
  • dunne film
  • CIGS-zonnepanelen

Monokristallijne silicium zonnepanelen zijn de duurste en beloven ook het hoogste rendement. Waarom je dan voor één van de andere opties zou kiezen? Het ene zonnepaneel is lichter of milieuvriendelijker dan het andere. Dat is relevant omdat de staat van jouw dak een belangrijke rol speelt in je keuze.

CIGS-zonnepanelen zouden de zonnecellen van de toekomst zijn. Het productieproces is veel korter dan bij silicium zonnepanelen. Daarnaast kunnen CIGS zonnepanelen ook verticaal opgehangen worden en als gevelbekleding dienen. Futuristisch! Het enige nadeel is dat de zonnepanelen voorlopig nog niet genoeg renderen. We zullen met andere woorden moeten wachten op verdere ontwikkelingen in de zonnecelbusiness voor we onze silicium zonnepanelen aan de kant kunnen schuiven.