Tips en actualiteit

Stroomverbruik in België wordt 20 procent gedekt door zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonneschijn en koude temperaturen lijken wel de perfecte combinatie om de elekticiteitsproductie van zonnepanelen hoge toppen te doen scheren, want alle zonnepanelen op de Belgische daken samen dekte de voorbije dagen één vijfde van het stroomverbruik in België.

Dinsdagmiddag verbeterden de panelen hun dagrecord. Die middag waren alle zonnepanelen goed voor een vermogen van 2.000 megawatt. Deze data werden vrijgegeven door het hoogspanningsbedrijf Elia. Hieruit blijkt ook dat ‘s morgens van negen uur tot in de vooravond om half vijf de geproduceerde zonne-energie in België goed was voor gemiddeld 1.000 megawatt.

Even een kleine vergelijking met vorig jaar, om een beter beeld te kunnen schetsen van deze geproduceerde energie. Sinds vorige zomer liggen de twee kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 stil na vaststelling van duizenden scheurtjes in de reactorwand. Deze kernreactoren hebben elk een vermogen van 1.000 megawatt.

Uit deze gegevens blijkt dat zonnepanelen meer energie en rendement kunnen leveren bij koude zonnige dagen, omdat ze bij koud weer meer spanning leveren dan bij warm weer. Het rendement van zonne-energie-installaties stijgt dus naargelang het kouder is. Bij warm weer warmen zonnepanelen op, waardoor de panelen minder elektriciteit produceren.

Geplaatst in:


Tags: