Logo Bobex
TAAL? NL / FR

De beste zonnepanelen in 2019: wat u moet weten

beste zonnepanelen 2019

Waarom zijn zonnepanelen in 2019 nog altijd een goede keuze? Er blijven heel wat voordelen aan verbonden. Uw energiefactuur gaat omlaag, de zonnepanelen zijn duurzaam en ze leveren u een mooie besparing op lange termijn op. Bovendien zijn er nog 2 andere goede redenen waarom zonnepanelen in 2019 een slimme investering blijven. Wij leggen het u uit!

Zonnepanelen in 2019: vergoeding voor energieoverschot

Het belangrijkste voordeel voor zonnepanelen in 2019 is de vergoeding voor overtollige energie. Produceert u vanaf dit jaar meer energie dan u verbruikt? Dan krijgt u hiervoor een vergoeding. U brengt immers energie terug naar het net. Deze regeling bestond voorheen nog niet: de tellers werden gewoon op het einde van het jaar op nul gezet.

In 2019 krijgt u echter geld terug voor structureel geproduceerde energie (het zogenaamde prosumententarief). Dat levert u nog een extra besparing op als u (genoeg) zonnepanelen installeert. Bovendien is deze nieuwe regel ook goed tegen verspilling van energie. Anderen kunnen immers van uw zonne-energie kunnen meegenieten.

Beste zonnepanelen 2019

Het rendement van zonnepanelen blijft ook in 2019 verbeteren

Fabrikanten van zonnepanelen blijven inzetten op betere producten. Dat verhoogt het rendement van de panelen. De laatste jaren zijn de subsidies op zonnepanelen afgebouwd. Dat maakt voor u eigenlijk weinig uit: het vermogen is tot 35% toegenomen, terwijl de kosten met meer dan 20% zijn gedaald. Het komt er eigenlijk op neer om goed over uw installatie na te denken. Zo haalt u een optimaal rendement. Hieronder alvast een kleine hulp:

  • Bij een klein dakoppervlak kunt u kiezen voor zonnepanelen met een hoge capaciteit. Hoewel ze iets duurder zijn, helpen ze u om uw efficiëntie te verhogen en toch heel wat kWh op te wekken.
  • Heeft u een iets groter dakoppervlak? Dan kunt u perfect uw energieverbruik dekken met zonnepanelen. Afhankelijk van dat verbruik kunt u kiezen voor ‘gemiddelde’ zonnepanelen van 270 Wp. Ze zijn meestal iets goedkoper. Als uw verbruik toch hoger ligt, kiest u ook beter voor panelen met een hoge capaciteit, van 300 Wp.
  • Het beste dat u kunt doen op voorhand is een legplan maken. Zo ziet u meteen waar u de zonnepanelen het beste installeert. U kunt ook rekening houden met bijvoorbeeld schoorstenen of dakkapellen. De schaduw die zij op uw panelen werpen doet immers het rendement dalen. De Vlaamse overheid lanceerde ook de zonnekaart, zodat u de beste positie voor uw regio kunt bekijken.

U ziet het: zonnepanelen blijven in 2019 nog steeds een slimme investering. Zelfs op een plat dak kunt u een erg rendabele installatie plaatsen. Goed voor uw portemonnee en voor het milieu. Ga te rade bij een erkende installateur, die u naar de beste zonnepanelen in 2019 zal leiden!

Twijfelt u nog? Wilt u weten wat de beste zonnepanelen in 2019 zijn voor uw gebouw?

Vraag advies aan een specialist in jouw regio