Kies de beste zonnepanelen in 2019: kwaliteitsnorm, PID-test en vergoedingen

Ook in 2019 blijven er heel wat voordelen aan zonnepanelen verbonden. Je energiefactuur gaat omlaag, de zonnepanelen zijn duurzaam en ze leveren je een mooie besparing op lange termijn op.

beste zonnepanelen 2019

Maar toch blijven veel gebruikers zich vragen stellen.

  1. Wat zijn de minimum kwaliteitsnormen voor de beste zonnepanelen?
  2. Hoe kan er gecontroleerd worden of de zonnepanelen wel degelijk geïnstalleerd zijn?
  3. Krijg ik nu nog een vergoeding voor het injecteren van overtollige energie op het elektriciteitsnet?

Zijn zonnepanelen nog interessant in 2019?

1. Wat zijn de kwaliteitsnormen voor de beste zonnepanelen in 2019?

Om er zeker van te zijn dat de beste zonnepanelen op je dak geïnstalleerd worden, dienen deze onderworpen te worden aan de IEC tests (IEC61730 en IEC61215). Bij de installatie dien je eveneens een TÜV-certificaat te ontvangen. Dit certificaat garandeert namelijk een minimum levensduur van 25 jaar.

2. Hoe kan ik de kwaliteit van mijn zonnepaneel- installatie controleren?

Om rendementsverlies te vermijden dienen zonnepanelen vooraf aan een PID-test onderworpen te worden (lekverliezen zijn namelijk de meestvoorkomende schadeproblemen bij zonnepanelen).

Hoe gebeurt deze PID-test?

  • De zonnepanelen worden onderworpen in een klimaatkamer aan een temperatuur van 60°C en een vochtgehalte van 85%;
  • De zonnepanelen worden gedurende 96 uur ondergebracht in deze klimaatkamer;
  • Eens de test voorbij is mag het rendementsverlies niet meer dan 5% bedragen.

3. Krijg ik een vergoeding voor het injecteren van overtollige energie?

Produceer je meer energie dan je verbruikt? Dan krijg je hiervoor, jammer genoeg, nog geen vergoeding voor. Hiervan was wel sprake in 2018, samen met de invoering van de slimme meter. Deze heeft echter vertraging opgelopen en een regeling voor deze nieuwe vergoeding zal pas in 2020 het daglicht zien.

Het rendement (en dus ook de voordelen) van zonnepanelen blijft in 2019 wel verbeteren

beste zonnepanelenFabrikanten van zonnepanelen blijven inzetten op betere producten. Dat verhoogt het rendement van de panelen. De laatste jaren zijn de subsidies op zonnepanelen afgebouwd. Dat maakt voor jou eigenlijk weinig uit: het vermogen is tot 35% toegenomen, terwijl de kosten met meer dan 20% zijn gedaald. Het komt er eigenlijk op neer om goed over jouw installatie na te denken. Zo haal je een optimaal rendement. Hieronder alvast een kleine hulp:

  • Bij een klein dakoppervlak kan je kiezen voor zonnepanelen met een hoge capaciteit. Hoewel ze iets duurder zijn, helpen ze om jouw efficiëntie te verhogen en toch heel wat kWh op te wekken.
  • Heb je nog een iets groter dakoppervlak? Dan kan je perfect jouw energieverbruik dekken met zonnepanelen. Afhankelijk van dat verbruik kan je kiezen voor ‘gemiddelde’ zonnepanelen van 270 Wp. Ze zijn meestal iets goedkoper. Als je verbruik toch hoger ligt, kies je ook beter voor panelen met een hoge capaciteit, van 300 Wp.
  • Het beste dat je kunt doen op voorhand is een legplan maken. Zo zie je meteen waar je de zonnepanelen het beste installeert. Je kan ook rekening houden met bijvoorbeeld schoorstenen of dakkapellen. De schaduw die ze op je panelen werpen doet immers het rendement dalen. De Vlaamse overheid lanceerde ook de zonnekaart, zodat je de beste positie voor jouw regio kunt bekijken.

U ziet het: zonnepanelen blijven in 2019 nog steeds een slimme investering. Zelfs op een plat dak kunt u een erg rendabele installatie plaatsen. Goed voor de portemonnee en voor het milieu. Ga te rade bij een erkende installateur, die u naar de beste zonnepanelen in 2019 zal leiden!

Vraag advies aan een specialist uit de regio

App zonnepanelen: zou houd je je opbrengst bij De dag van vandaag bezit bijna iedereen een smartphone of tablet. Deze worden gebruikt om te bellen, mails te checken, enzovoort. Met de vele handige applicaties is een smartphone of tablet uitermate geschikt om op de hoogte te blijven over nieuws in verband met duurzame energie. Zo…

Verder lezen

Wattpiek zonnepanelen: waarom is het belangrijk voor wie zonnepanelen zoekt? Bij de aanschaf van zonnepanelen gaat een prijsbewuste investeerder uiteraard een goed onderbouwde prijs-kwaliteitsvergelijking maken om tot de juiste keuze te komen. Iedere installatie zonnepanelen is immers een uniek gebeuren. Verschillende factoren (zoals locatie, beschikbare ruimte en verwacht rendement) spelen een doorslaggevende rol spelen. Vooral de…

Verder lezen

Hoe beveilig ik mijn zonnepanelen tegen diefstal? U zal het zo gek niet kunnen bedenken of het gebeurt: uw zonnepanelen zijn gestolen! U wist niet dat dit kon? Het kan zeker! Uw zonnepanelen zijn een grote investering. Daarom is het van groot belang uw investering te beschermen tegen mensen die uw geïnvesteerde centen zomaar willen afnemen. Wij geven…

Verder lezen

Er is wereldwijd voor het eerst meer hernieuwbare energie in omloop dan nucleaire, dat bracht de internationale pers dit weekend naar buiten. Het afgelopen jaar bedroeg de capaciteit van biomassacentrales, windturbines en zonne-energie op wereldvlak zo’n 6 gigawatt meer (=381) dan de nucleaire teller. Die stond het afgelopen jaar op 375 gigawatt.

Verder lezen