Logo Bobex
TAAL? NL / FR

Prijsofferte zonnepanelen: 5 punten om op te letten

Wie een prijsofferte voor zonnepanelen aanvraagt moet op een paar dingen letten. Met 5 aandachtspunten die je zeker niet uit het oog mag verliezen helpen wij jou de juiste keuze te maken. Alvast een eerste belangrijke tip: vraag meteen een prijsofferte voor zonnepanelen bij verschillende installateurs aan. Zo heb je meer ruimte om te vergelijken!

Aandachtspunt 1: welk type en aantal zonnepanelen?

Er hangt heel wat af van de specifieke omstandigheden bij je thuis. Wil je zonnepanelen op een plat dak of hellend dak? Hoeveel ruimte is er op je dak beschikbaar voor zonnepanelen? Vraag advies aan een vakman en schat zelf al op voorhand in hoeveel zonnepanelen je best plaatst. Daarna zal de installateur dat samen met jou in detail bepalen.

Let goed op dat de installatie op jouw situatie is afgestemd. Neem bijvoorbeeld geen installatie met een onnodig hoge capaciteit. Een ander voorbeeld: als je dak groot genoeg is voor gewone zonnepanelen hoef je geen duurdere panelen te installeren. Die hebben een hoog rendement en worden gebruikt voor kleine daken met weinig plaats.

Aandachtspunt 2: prijsofferte zonnepanelen: let niet op de prijs per zonnepaneel!

In je offerte voor zonnepanelen zal je ongetwijfeld veel oog hebben voor de prijs. Laat je echter niet misleiden door naar de prijs per zonnepaneel te kijken. Onderzoek daarentegen de prijs per Wp. Een fictief voorbeeld:

  • Een zonnepaneel van 300 Wp kost € 230
  • Een zonnepaneel van 280 Wp kost € 220

Je zult geneigd zijn om voor de tweede optie te kiezen. Maar bij het eerste paneel betaal je € 0,77 per Wp, terwijl je bij het tweede € 0,79 betaalt.

Prijs is bovendien niet alles. Soms betaal je wat meer voor een goede service. Ook dat is een afweging die je goed moet maken. De kans is groot dat je langer van je installatie zult kunnen genieten. Bij aandachtspunt 4 leggen we je meer uit over service.

Bereken de prijs voor jouw zonnepanelen

 

Aandachtspunt 3: let bij je prijsofferte op extra kosten

Bij de installatie van je zonnepanelen moet je ook extra kosten rekenen. Die vind je normaal ook in de offerte terug. Essentieel is bijvoorbeeld de omvormer, die de opgewekte energie van de zonnepanelen omzet in stroom. Kijk na of de omvormer bij je installatie past. Kan hij de hoeveelheid energie aan? Of is hij niet te groot voor de opgewekte energie?

Een andere bijkomende kost is het frame voor platte daken. Dat plaatst je zonnepanelen in een juiste hoek ten opzichte van de zon. Maar het is natuurlijk een bijkomende kost.

Aandachtspunt 4: ook de service is van belang!

Prijsofferte zonnepanelen

Je zonnepanelen werken pas optimaal als ze goed geïnstalleerd zijn. Onderzoek in de prijsofferte voor zonnepanelen dus ook de service die is inbegrepen. Ook daar spelen weer een hele reeks zaken een rol:

  • Komt de installateur langs om de offerte op te maken? Voor een correcte offerte moet hij immers best de situatie ter plaatse bekijken.
  • Regelt hij alle administratieve formaliteiten?
  • Zijn ook de aansluitingskosten inbegrepen? Wat als de kabels verder doorgetrokken moeten worden?
  • Moet er een extra stroomonderbreker geïnstalleerd worden? Indien ja, is dat ook in de prijs inbegrepen?
  • Controleert hij de goede werking van de zonnepanelen na de installatie op basis van een controlelijst?

Aandachtspunt 5: doe je huiswerk

Tot slot nog een essentiële tip: doe je huiswerk wanneer je offertes naleest en vergelijkt! Lees aandachtig de kleine lettertjes. Soms kan het immers zijn dat je een boete moet betalen als je annuleert. Zorg ervoor dat alles duidelijk is en de prijs vastligt voordat je tekent. En aarzel niet om referenties aan de installateur te vragen. Of beter nog, zoek tevreden klanten op. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Met deze vijf tips ben je dus helemaal goed geïnformeerd! Let op het type en aantal, extra kosten, de service, de prijzen en lees alles goed na. Zo krijg jij de beste prijsofferte voor zonnepanelen!