Logo Bobex
TAAL? NL / FR

Wattpiek zonnepanelen: waarom is het belangrijk voor wie zonnepanelen zoekt?

Wattpiek zonnepanelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen gaat een prijsbewuste investeerder uiteraard een goed onderbouwde prijs-kwaliteitsvergelijking maken om tot de juiste keuze te komen. Iedere installatie zonnepanelen is immers een uniek gebeuren.

Verschillende factoren (zoals locatie, beschikbare ruimte en verwacht rendement) spelen een doorslaggevende rol spelen.

Vooral de hoeveelheid wattpiek is bij zonnepanelen een belangrijke factor om rekening mee te houden. Zo kan een installatie met een prijskaartje van € 6.000 die 2.000 wattpiek opbrengt evenveel kosten als een andere installatie die 3.000 wattpiek verzekert.

Wattpiek zonnepanelen: wat is dit?

Wattpiek is de eenheid van het maximale elektrische vermogen (piekvermogen) geproduceerd door zonnepanelen. In ideale omstandigheden is dit 1.000 watt zonnestraling per vierkante meter. Deze ideale omstandigheden gaan uit van een bepaalde lichtintensiteit en blootstelling aan het zonlicht. In België en Nederland wordt deze lichtintensiteit slechts sporadisch behaald. 1 kilowattpiek (1.000 wattpiek) levert in onze streken gemiddeld 850 kilowattuur (kWh) per jaar op.

Deze omrekening is belangrijk om een juiste inschatting te kunnen maken van het rendement van de installatie zonnepanelen die men wenst aan te schaffen. De wattpiek is dus een indicator van de productiviteit van de zonnepanelen. Hoe hoger de wattpiek, hoe hoger de productiviteit.

Wattpiek is de maatstaf die gehanteerd wordt om een juist beeld te krijgen over de werkelijke kostprijs die men voor zonnepanelen moet berekenen. Zo wordt de wattpiek vaak gebruikt om de prijs van zonnepanelen te vergelijken.

Hoeveel wattpiek heb ik nodig voor mijn zonnepanelen?

Om dit te bepalen, dient u eerst te weten hoeveel kilowattuur u gemiddeld per jaar verbruikt. Dit moet omgerekend worden naar de nodige wattpiek om in deze behoefte te voldoen.

De wattpiek is immers het vermogen in ideale omstandigheden. Dat kunnen we rekenkundig omzetten naar het effectieve vermogen in werkelijke omstandigheden. Op basis van deze uitkomst kan men bepalen welke installatie (aantal en type zonnepanelen die gezamenlijk de nodige wattpiek opleveren) het verwachte vermogen kan verzekeren.

 

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u weten hoeveel wattpiek u hiervoor nodig zal hebben?

Vraag gratis advies aan een zonne-expert uit je regio