Zonnepanelen in de winter? 3 redenen waarom ze winstgevend zijn

Zonnepanelen in de winter

Wanneer we aan zonnepanelen denken, denken we onmiddelijk aan de prestaties die deze in de zomer of in de lente leveren. Maar hoe zit het met de energieprestaties van zonnepanelen in de winter? Is de investering nog wel even rendabel?

Droom je al langer van zonnepanelen? Stel je plannen dan zeker niet uit. Want ook in de winter kun je heel wat voordelen trekken uit zonnepanelen.

1. Zonnepanelen wekken in de winter 30% van je energie op

Ook tijdens koude winters leveren zonnepanelen energie op. De energieopbrengst die je hieruit haalt hangt echter af van de uren daglicht en de hoeveelheid zonnestraling. Met 8 uur zonlicht per dag in de winter is het niet abnormaal dat de energieopbrengst tijdens de wintermaanden iets lager ligt dan in de zomer. Echter kan een heldere winterdag meer energie opwekken dan een bewolkte zomerdag.

Gemiddeld kan je in de winter rekenen op een rendement van 30%. Wil je een nog hoger rendement behalen, dan dien je, indien mogelijk, de hellingshoek van je zonnepanelen aan te passen.

Tijdens de wintermaanden bevindt de zon zich namelijk lager. Heb je zonnepanelen met een verstelbare hellingshoek, dan is een hoek van 60° de ideale plaatsing. Door deze hellingshoek te kiezen verwijder je bovendien de dikke sneeuwlaag van de zonnepanelen.

Zonnepanelen in de winter

2. Sneeuw zorgt voor extra lichtinval

Sneeuw op zonnepanelen wordt dikwijls als nefast gezien. Dit kan inderdaad het geval zijn als een dik pak sneeuw aanwezig is. Is er echter slechts sprake van een dun laagje, dan zal deze door de zonnepanelen zelf of door de zon bij hogere temperaturen worden weggesmolten.

Integendeel, een dun laagje sneeuw rond de panelen kan bij lage temperaturen het rendement ervan verhogen. De omliggende sneeuw weerkaatst de zon en zorgt zodoende voor extra licht in andere hoeken van de panelen.

3. Kou verhoogt de prestaties van de zonnepanelen in de winter

Dat zonnepanelen tijdens de koude wintermaanden minder goed presteren is een misvatting die door velen wordt gemaakt. Zonnepanelen renderen namelijk op daglicht en hebben dus geen warmte nodig om hun energie te produceren. Teveel warmte kan juist een negatief effect hebben op de energieopbrengst. Dit is te wijten aan het materiaal (silicium) waaruit zonnepanelen bestaan.

De wijze waarop de panelen op het dak bevestigd zijn speelt ook een grote rol. Er moet steeds voldoende ruimte zijn tussen de dakpannen en de panelen zodat de wind voor een natuurlijke verkoeling kan zorgen. Koud en zonnig zijn dus de ideale omstandigheden voor zonnepanelen en kunnen het rendement ervan tot met 10% verhogen.

Waarom zonnepanelen in de winter plaatsen? Daarom dus!

We leven in een tijdperk waarin het steeds belangrijker wordt om schone energie te produceren. Een tijd waarin we de huidige klimaatopwarming moeten weten te beperken. We mogen dus wel zeggen dat het nu het moment is om zonnepanelen te installeren.

Twijfel je nog? Wil je weten wat je mogelijkheden zijn? Vul dan zeker ons formulier in en vergelijk vrijblijvend offertes van zonnepanelen installateurs

PID-box: geen rendementsverlies meer op zonnepanelen Het rendement van zonnepanelen kan na verloop van tijd wat verminderen, vooral wanneer ze niet goed geïnstalleerd werden. Dan kan het rendement al na enkele jaren drastisch dalen. Tot nu toe was dit probleem nog niet op te lossen, maar daar heeft Ilumen nu verandering in gebracht met de…

Verder lezen

Groene zonne-energie: voor- en nadelen Groene zonne-energie maakt deel uit van een ecologische toekomst zonder fossiele brandstoffen. Met zonnepanelen of een zonneboiler kan je zonne-energie opwekken en omzetten in elektriciteit of warmte. Zonne-energie heeft veel voordelen. We geven hier graag een overzicht van de belangrijkste voor en nadelen van zonne-energie. Voordelen zonne-energie Zonne-energie heeft veel…

Verder lezen