Zonnepanelen

Wat is een zonneboiler?

Zonne-energie

Een zonneboiler werkt op een vrij eenvoudig wijze. Op uw dak plaatst u een zonnecollector die een speciale vloeistof bevat. Het zonlicht warmt de vloeistof op en voor de rest werkt de zonneboiler net zoals een doorsnee boiler. Die vloeistof geeft zijn warmte af aan het koude leidingwater in de (zonne)boiler.

’s Zomers verwarmt deze boiler voldoende water tot op comforttemperatuur. In de winter is een bijverwarming noodzakelijk. Een zonneboiler kan dus (een deel) van het sanitair warm water produceren. Een zonneboiler kan tot 60% van de warmwaterbehoefte van een doorsnee gezin invullen. Dat kan er zelfs toe leiden dat je de verwarmingsketel op zonnige dagen niet nodig hebt voor de aanmaak van warm water. De Belgische overheid geeft subsidies bij de aanschaf van een zonneboiler, naargelang de gemeente, provincie en intercommunale. Daarnaast geniet u een belastingsvermindering van 40% met een maximum van € 3600.

Alhoewel de groenestroom- certificaten (1 megawattuur geproduceerde stroom) nu trapgewijs worden verlaagd naar € 90 (tegen 2013 voor bedrijven en in 2016 voor huishoudens), maar de subsidies en premies voor zonneboilers blijven wel volledig behouden en maken het dan ook terug interessanter om een zonneboiler te installeren.

Geplaatst in:


Tags: