Zonnepanelen

Zijn draagbare opladers via zonne-energie de toekomst?

Draagbaar zonnepaneel

We worden steeds meer geconfronteerd met zonnepanelen op de daken van woningen. Er zijn nog andere toestellen die van een zonnecel voorzien zijn om te functioneren, zoals een rekenmachine. Hieronder overlopen we enkele toepassingen van deze technologie.

Wat is een zonnecel?

Meestal wordt energie opgewerkt met behulp van fossiele brandstoffen, zoals gas, olie en steenkool. Aangezien deze niet onuitputtelijk zijn, dus niet duurzaam zijn, is men steeds op zoek naar alternatieve energiebronnen.

De allereerste zonnecel werd ontwikkeld door Charles Fritts, in 1883. Het rendement van een cel was toen amper 1 procent. De eerste moderne siliciumcel werd pas in 1941 ontwikkeld door Russel Ohl. Kristalijne siliciumpanelen werden in 1954 ontwikkeld. Deze behaalde een rendement van 4 procent. Aangezien het rendement van deze zonnecellen veel te laag was, werden deze enkel gebruikt voor de ruimtevaart. Pas daarna werden zonnecellen verbeterd. Nu halen gemiddelde commerciële zonnecellen een rendement van om en bij de 15 procent.

Een zonnecel genereert electriciteit door middel van zonne-energie. In zonnepanelen zijn fotovoltaïsche cellen hiervoor verantwoordelijk. Ze bestaan uit 2 lagen silicium waartussen, door zonlicht een electrische stroom gaat lopen.

Draagbare zonnepanelen

U vraagt zich waarschijnlijk af hoe draagbare zonnepanelen ontwikkeld kunnen worden. Eigenlijk moet u begrijpen dat de hoeveelheid energie die men moet opwekken, nauw samenhangt met de grootte van een zonnepaneel. Een draagbaar zonnepaneel voor een gsm, mp3 of andere kleine apparaten kan dus dienen om kleine toestellen op te laden, aangezien deze toestellen minder energie verbruiken en snellen opgeladen zijn vanwege een kleinere batterij.

Bij sommige draagbare zonnepanelen is het mogelijk om deze via reguliere netstroom op te laden, om met volledig vermogen te beginnen. Wanneer de energie van de oplader vermindert, zal de energie worden aangevuld met zonne-energie.

Werkt een draagbaar zonnepaneel wel optimaal?

Er is geen duidelijk verschil tussen een batterij dat opgeladen is via netstroom en een batterij met een oplader met zonne-energie. Misschien duurt het soms iets langer om een batterij volledig op te laden met een oplader met zonne-energie. Het is ook niet zo dat een batterij minder lang meegaat.

Geplaatst in:


Tags: