TAAL? NL / FR
investeren in zonnepanelen

De Europese commissie heeft vanaf 6 juni een importheffing op Chinese zonnepanelen ingevoerd. Op die manier wou Karel De Gucht, eurocommissaris voor Handel, de Europese markt beschermen tegen de Chinese leveranciers met “dumpingprijzen”. Volgens De Gucht liggen prijzen 88% lager dan wat als eerlijke prijs wordt beschouwd. Voorlopig heeft de Europese Commissie een invoertarief van 11,8% voor twee maanden vastgelegd. Ondertussen zullen de Europese Unie en China de zaak verder bespreken. Hieronder leest u waarom zonnepanelen nog steeds een rendabele investering zijn.

Zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk

Ondanks de importheffing is het nog steeds aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen. U verdient een gemiddelde installatie in ongeveer 10 jaar terug. Bovendien bestaan er nog steeds steunmaatregelen vanuit de Vlaamse overheid. Bij de plaatsing van zonnepanelen heeft u recht op

  • groenestroomcertificaten
  • premies van de provincie of gemeente

Zonnepanelen plaatsen is een investering. Vaak vergeet men dat de winst op de energiefactuur blijvend is. En met zonnepanelen bespaart men niet enkel energiekosten, men kan er ook een verdienen. Wanneer de panelen meer stroom opwekken dan nodig is voor één huishouden, gaat de ongebruikte stroom terug naar het elektriciteitsnet. U meterstand komt dus lager te staan van uw vorige meterstand.

Welke netvergoeding?

  • Installaties minder dan 10 kW: De injectie en afname van elektriciteit wordt afzonderlijk gemeten. Men betaalt voor de injectie en afname de geldende nettarieven.
  • Installaties gelijk aan en meer 10 kW: Netvergoeding wordt aangerekend per kW geïnstalleerd vermogen. Men kan op eigen kosten de meter laten aanpassen, zo kunnen injectie en afname apart gemeten worden.

De netvergoeding is verschillend van netgebied tot netgebied. De tarieven die door elke distributienetbeheerder gehanteerd worden zijn goedgekeurd door CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en Gas). Deze tarieven zijn gebaseerd op reeële kosten voor onderhoud en uitbating van het net. Netvergoeding valt onder hetzelfde principe. Daarom dat er verschillen kunnen zijn tussen netbeheerders van streek tot streek.

Gemiddeld is het bedrag 53 euro (exclusief btw) per kW geïnstalleerd vermogen. Het maximaal AC-vermogen (wisselstroom) van de omvormer wordt hiervoor bekeken.

Wenst u zonnepanelen te plaatsen? Vergelijk hier offertes en wij zorgen ervoor dat u een voorstel op maat ontvangt van verschillende aanbieders in zonnepanelen.