Zonnepanelen plaatsen: mogelijkheden, aandachtspunten en stappenplan

Bij het plaatsen van zonnepanelen komt heel wat kijken. De juiste keuze maken? Dat doe je door je goed te informeren! In dit artikel ontdek je waar je zonnepanelen kunt installeren, welke factoren je opbrengst beïnvloeden, hoe je berekent hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, en meer.

Je vindt hier ook een handig stappenplan waarmee je een goed beeld krijgt van hoe de installatie er aan toe gaat. Tot slot vind je hier ook een duidelijk antwoord op de belangrijke vraag: heeft zonnepanelen installeren nog wel zin?

Ontvang gratis offertes op maat

Waar zonnepanelen plaatsen?

Wil je zonnepanelen plaatsen, maar weet je nog niet precies waar? Hieronder vind je een overzicht met de mogelijkheden.

zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen op dak

Een klassieke keuze. Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren op je dak geïnstalleerd worden. Zowel platte als hellende daken komen in aanmerking.

Op een plat of licht hellend dak plaatst de installateur een draagconstructie om de meest gunstige helling (en oriëntatie) te voorzien.

Zonnepanelen kunnen ook in het dak geplaatst worden. Een deel van de dakbedekking bestaat dan uit zonnepanelen. Die in-dakzonnepanelen zijn wat duurder, maar veel mensen zien het als een verfraaiing van het dak.

Zonnepanelen op gevel

Zonnepanelen kunnen ook op de gevel gemonteerd worden. Ideaal als je bijvoorbeeld weinig ruimte op het dak hebt, of als de helling en oriëntatie van het dak niet gunstig zijn. De installateur plaatst montagedriehoeken om de panelen verticaal aan de gevel te bevestigen.

Momenteel is het installeren van zonnepanelen op een gevel nog niet rendabel in België. In landen met meer zonuren is zo’n installatie wel al rendabel. Het is nog even wachten op zonnepanelen die ook in België optimaal renderen bij een verticale installatie.

Let wel: Doorgaans heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig om zonnepanelen op je gevel te plaatsen. Op het dak is dergelijke vergunning doorgaans niet nodig. Informeer bij je gemeente voor meer informatie.

Zonnepanelen op de grond

Verticale zonnepanelen zijn in België dus nog niet voldoende rendabel. Toch zijn er alternatieven voor wie niet voldoende vrije ruimte heeft op het dak.

Zo kun je de panelen ook op de grond installeren, bijvoorbeeld in je tuin. Kies voor een stuk grond met weinig schaduwinval door bomen, gebouwen of andere obstakels.

De zonnepanelen worden op een draagstructuur geplaatst. Meestal kiezen mensen voor een zuidelijke oriëntatie en een hellingshoek van zo’n 35 graden. Er bestaan echter ook frames die meedraaien met de zon. Die zijn duurder, maar zorgen wel voor een hoger rendement.

Zonnepanelen in de tuin of elders op de grond installeren, biedt bovendien enkele leuke voordelen. Zo ligt het rendement doorgaans wat hoger omdat de installatie geoptimaliseerd kan worden wat de helling en oriëntatie betreft, wat op het dak lang niet altijd kan.

Ook helpt de bodem de panelen af te koelen. Omdat zonnepanelen minder efficiënt werken als ze te warm worden, is dat absoluut een pluspunt.

Wat een zonnepaneelinstallatie op de grond minder interessant kan maken, zijn de hogere installatiekosten. De zonnepanelen moeten vaak verankerd worden in de grond.

Ook zijn langere kabels nodig om de panelen aan te sluiten op bijvoorbeeld een omvormer binnenshuis, wat gepaard kan gaan met een (klein) productieverlies.

Op zoek naar meer info en advies?

Zonnepanelen op garage

Ook op je garage kun je zonnepanelen installeren. Het dak van een garage is doorgaans plat, wat gunstig kan zijn voor de installatiemogelijkheden. De installateur kan de optimale oriëntatie en helling van de zonnepaneelinstallatie garanderen.

Let wel: Het dak van de garage moet stevig genoeg zijn. Een dak met een te geringe draagkracht komt mogelijk niet in aanmerking voor zonnepanelen.

Zonnepanelen op andere plaatsen

Zonnepanelen kunnen nagenoeg overal geïnstalleerd worden, op voorwaarde dat er voldoende ruimte is en de ondergrond voldoende draagkracht heeft.

Denk maar aan de veranda, pergola, een schuur, zonneboiler in combinatie met zonnepanelen, een tuinhuisje of zelfs op een boot.

Het stroomverbruik van je jacuzzi opvangen met een kleine zonnepaneelinstallatie? Dat kan! Landbouwgrond is overigens ook een uitstekende kandidaat voor een installatie met zonnepanelen.

Waar je de panelen ook installeert, houd er rekening mee dat er stedenbouwkundige vergunningen nodig kunnen zijn voor je installatie. Informeer je daarover goed bij de gemeente, of stel je vragen aan een zonnepaneelinstallateur.

meerwaarden van zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen plaatsen om voldoende zonne-energie op te wekken?

Deels of volledig in je eigen elektriciteitsbehoeften voorzien? Met zonnepanelen is dat perfect mogelijk. Maar hoeveel panelen heb je nu eigenlijk nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is je energieverbruik.

Op de eindfactuur van je energieleverancier vind je terug hoeveel elektriciteit je het afgelopen jaar verbruikte. Op basis daarvan kun je beginnen rekenen.

Tip: Het is perfect mogelijk om slechts een deel van de stroom die je gebruikt zelf te produceren. Ook door bijvoorbeeld de helft van je elektriciteit zelf op te wekken, bespaar je aanzienlijk op elektriciteitskosten.

Andere belangrijke factoren zijn de ligging, de helling en de oriëntatie van je dak of de zonnepaneelinstallatie. Hoe beter de panelen gelegen zijn, hoe meer energie ze kunnen opbrengen.

Aan de hand van die factoren bekom je de opbrengstfactor, waarmee je kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om voldoende groene stroom op te wekken.

In België bedraagt de opbrengstfactor gemiddeld 0,85. Dat betekent dat een zonnepaneel gemiddeld 85 procent van zijn piekvermogen kan benutten om groene stroom op te wekken.

Bereken het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt

Stel dat jij en je gezin jaarlijks 3.800 kWh verbruiken. Je wilt voor de helft voorzien in je eigen verbruik, en hebt dus een zonnepaneelinstallatie nodig die jaarlijks 1.900 kWh opwekt. Hoeveel energie moet de installatie dan kunnen opwekken?

Deel voor die berekening deel je gewenste opbrengst door de opbrengstfactor. We gaan uit van het gemiddelde (0,85) en komen op een gewenst vermogen van 2.235 kWh.

Nu is het belangrijk welk soort zonnepanelen je laat installeren. Kies je voor panelen met een vermogen van 450 Wattpiek? Dan heb je, naar boven afgerond, 5 zonnepanelen nodig met elk een vermogen van 450 Wattpiek. Daarmee produceer je bij ideale omstandigheden 2.235 kWh per jaar, en in werkelijkheid de beoogde 1.900 kWh.

Hoeveel plek nemen zonnepanelen in?

Een zonnepaneel heeft een oppervlakte van gemiddeld 1 tot 2 vierkante meter. De afmetingen verschillen echter van model tot model.

Over het algemeen mag je ervan uit gaan dat een zonnepaneel met een hoger vermogen wat groter is dan een zonnepaneel met een laag vermogen.

Voor bovenstaande berekening gaan we uit van panelen met een oppervlakte van 1,6 vierkante meter. 5 zonnepanelen van 1,6 vierkante meter nemen samen 8 vierkante meter in beslag.

Vergelijk meerdere offertes met elkaar!

Ideale plaatsing van zonnepanelen?

De precieze ligging, oriëntatie en helling van een zonnepaneelinstallatie heeft een belangrijke invloed op je opbrengst. De ideale ligging vinden? Houd rekening met onderstaande punten!

1. Oriëntatie

Idealiter zijn je zonnepanelen zuidelijk georiënteerd. Zo vangen ze zoveel mogelijk direct zonlicht op. Een zuidelijke oriëntatie zorgt voor een gunstigere opbrengstfactor: gemiddeld 0,9 tot 1,0, afhankelijk van onder meer de helling van je dak.

Een zuidwestelijke of zuidoostelijke oriëntatie is ook gunstig. Daarmee behaal je opbrengstfactor 0,8 tot 0,9. Een oostelijke of westelijke oriëntatie is minder geschikt, een noordelijke oriëntatie het minst efficiënt.

Tip: Heb je een plat dak? Ideaal! Als het dak stevig genoeg is, kunnen de panelen optimaal georiënteerd worden. Bij geringe ruimte wordt er echter niet gekozen voor een zuidelijke, maar een oost-west opstelling. Zo verminder je de schaduwinval die de zonnepanelen zelf creëren.

2. Hellingsgraad

De ideale hellingsgraad ligt tussen de 30 en 40 graden. Hoeken van 20 tot 50 graden zijn nog steeds geschikt. Voor plattere en steilere daken valt uiteraard ook een oplossing te bedenken. Vraag daarover advies aan een ervaren installateur.

3. Schaduw vermijden

Bomen, andere gebouwen, dakkapellen en andere obstakels kunnen heel wat schaduwinval veroorzaken. Gelukkig zijn er ook daarvoor oplossingen te vinden. Een beetje schaduw op je zonnepanelen is overigens geen groot probleem.

Veel schaduw kan de opbrengst van je zonnepanelen echter wel verlagen. Een ervaren installateur helpt je bij het vinden van de ideale oplossing voor jouw dak.

Zo kun je bijvoorbeeld werken met micro-omvormers of power optimizers om de invloed van schaduwinval op je opbrengst te beperken.

Tip: Check de zonnekaart om de inval van zonlicht op je dak na te kijken.

Aandachtspunten bij het leggen van zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen? Let op onderstaande zaken.

zonne-energie

Dak moet in goede staat zijn

Zonnepanelen kunnen behoorlijk zwaar zijn. Ze wegen gemiddeld meer dan 10 kilogram per vierkante meter. Daarbij komt nog het gewicht van het frame en een eventuele ballast.

Een dak met onvoldoende draagkracht of met structurele mankementen, is niet geschikt voor zonnepanelen. Bepaalde soorten dakbedekking zoals leien komen overigens ook niet in aanmerking.

Doe beroep op een goede installateur

Een goede installateur inschakelen maakt een wereld van verschil. Ga voor een erkend installateur die met je meedenkt en rekening houdt met je wensen en budget.

Let op de certificaten, en ga zeker ook eens kijken naar vorige realisaties en reviews van andere klanten. Zo krijg je een goed beeld van de geleverde kwaliteit en de betrouwbaarheid van de installateur.

Op zoek naar installateurs?

Houd rekening met factoren die je energieverbruik beïnvloeden

Verwacht je een uitbreiding van je gezin, of net dat je kinderen het nest verlaten? Of plan je een uitbreiding van je woning, de aanschaf van een sauna, een warmtepomp of elektrische wagen? Zulke factoren kunnen je elektriciteitsbehoeften doen dalen of stijgen.

Houd daar zeker rekening mee wanneer je zonnepanelen laat installeren

Te weinig zonnepanelen betekent dat je nog steeds afhankelijk bent van je energieleverancier, terwijl een teveel aan zonnepanelen ongewenste en onnodige kosten met zich meebrengt.

Hoe lang duurt het plaatsen van een zonnepaneel?

Zonnepanelen installeren op een gewone gezinswoning duurt normaliter niet langer dan een dag. Hoe lang de installatie precies duurt, hangt natuurlijk af van de omvang van de installatie en het type dak.

Hoe verloopt zonnepanelen (laten) plaatsen en aansluiten? [Stappenplan]

Zelf zonnepanelen installeren op je dak, of benieuwd hoe een professional aan de slag gaat? Onderstaand stappenplan geeft je een goed beeld van hoe het er aan toe gaat.

Stap 1: Valbeveiliging en looppad

De installateur maakt bewegingsruimte vrij op het dak. Hij of zij bevestigt een haak aan het dak en installeert valbeveiliging.

Stap 2: Legplan aanduiden

Aan de hand van het legplan markeert de installateur met een rolmaat en krijt waar de draagstructuur en zonnepanelen komen te liggen.

Stap 3: Kabelgat maken

De installateur boort een gat door het dak. Via dat gat kan hij later de kabels van de zonnepanelen naar binnen trekken.

Stap 4: Beugels en rails plaatsen

Nu maakt de installateur plek voor de beugels en de dakhaken. Hij of zij bevestigt die aan het dak. De beugels zijn verstelbaar, en worden zo ingesteld dat ze boven de dakbedekking uit steken. Op die beugels plaatst de installateur de rails.

Stap 5: Zonnepanelen plaatsen

Vervolgens plaatst de installateur de zonnepanelen één voor één naast elkaar. Hij of zij bevestigt ze aan de rails.

Stap 6: Verbinden

De installateur verbindt de zonnepanelen met elkaar met kabels. Hij of zij bevestigt de kabels aan de draagstructuur en legt de verplaatste dakpannen netjes terug op hun plek. Nu trekt de installateur de hoofdkabels (DC-kabels) door het kabelgat.

Stap 7: Omvormer plaatsen

De omvormer wordt vaak op de zolder geplaatst, maar een andere stofvrije, droge en goed geventileerde ruimte is ook geschikt. Hoe korter de afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer, hoe beter.

Stap 8: Zonnepanelen aansluiten op omvormer

Nu worden de zonnepanelen met de DC-kabels aangesloten op de omvormer. Voorzie de DC-kabels altijd van een stekker voordat je ze aansluit. Blootliggende kabels die onder spanning staan, zijn levensgevaarlijk.

Stap 9: Aansluiten op meterkast

De installateur gebruikt een AC-kabel om de omvormer aan te sluiten op de meterkast. Hij of zij plaatst een aardlekschakelaar in de meterkast.

Stap 10: Afwerking

Nu stelt de installateur de zonnepanelen juist in. De zonnepanelen worden indien nodig nog gereinigd, en zijn dan klaar voor gebruik.

PV-panelen installeren

Zelf plaatsen of door een installateur?

Zelf zonnepanelen installeren, of toch maar een installateur inschakelen?

Doe-het-zelf: kostprijs drukken

Zelf zonnepanelen installeren is in eerste instantie goedkoper. Daarmee dring je de terugverdientijd enigszins terug. Nu is zonnepanelen installeren niet al te eenvoudig, en bovendien risicovol.

Wie geen ervaring heeft met werken op het dak, doet er goed aan zich grondig te informeren over de nodige veiligheidsmaatregelen.

Nog gevaarlijker is de aansluiting van de panelen. Werken met kabels onder hoge spanning brengt heel wat risico’s met zich mee.

De aansluiting op de omvormer en meterkast laat je dan ook beter over aan een ervaren elektricien. Een foute aansluiting kan kortsluiting, oververhitting en zelfs brand veroorzaken. Jij en je gezin, je woning en de zonnepanelen zelf komen zo in gevaar.

Tot slot moet je ook rekening houden met het gewicht van de zonnepanelen. Die wegen gemakkelijk 20 kilo per stuk. Dat in combinatie met in de hoogte werken, is een gevaarlijke mix waaraan je beter niet onvoorbereid begint.

Een zonnepaneelinstallatie moet altijd gekeurd worden. Zowel de installatie van de zonnepanelen als de aansluiting op de omvormer en meterkast worden grondig geïnspecteerd.

Vlekkeloos door de keuring? Dan doe je best beroep op een ervaren installateur.

Vergelijk offertes en installateurs met elkaar!

Professionele installateur: veiligheid garanderen

Om een goede opbrengst én de veiligheid van je gezin, je woning en je zonnepaneelinstallatie te garanderen, is het aan te raden om een professional in te schakelen. Met een ervaren installateur werken, brengt heel wat voordelen met zich mee:

  • Vlotte afronding van de werken en een nette oplevering van de zonnepaneelinstallatie.
  • De expert overziet het volledige project: hij of zij garandeert een opstelling met een optimale opbrengst, geeft persoonlijk advies, en verzekert dat je niet meer of minder groene stroom opwekt dan nodig.
  • Garantie op de uitgevoerde werken.
  • Correcte en veilige aansluiting van de zonnepanelen op de omvormer en meterkast.
  • Een hoger rendement en een langere levensduur van de zonnepanelen.
  • Vlot door de keuring.

Is het nog interessant om zonnepanelen te plaatsen? De voordelen en nadelen

Na de afschaffing van de terugdraaiende meter en het uitrollen van de digitale meter vragen mensen zich af of zonnepanelen nog überhaupt zin hebben. Het antwoord is simpel: natuurlijk.

Toegegeven, de terugverdientijd van zonnepanelen zal wat langer zijn nu je geen vergoeding krijgt voor overtollige stroom. Met de juiste opstelling hoef je daar echter niet mee in te zitten.

Waar het vroeger loonde om meer zonnepanelen te installeren dan nodig was om je eigen verbruik op te vangen, is dat niet langer het geval. Bijgevolg is het slimmer om te investeren in nét genoeg zonnepanelen.

De installatie- en aanschafkosten liggen lager, wat weer goed is voor de terugverdientijd. Bovendien worden zonnepanelen steeds goedkoper, en kennen ze een steeds langere levensduur.

Net als vroeger produceer je met je zonnepanelen gratis groene stroom. Je energiefactuur zal aanzienlijk dalen, en je stoot heel wat minder CO2 uit door groene stroom te gebruiken.

Tot slot zijn er nog steeds premies waarvoor je in aanmerking komt die de investering in zonnepanelen absoluut de moeite waard maken.

Het rendement van je investering: zonnepanelen plaatsen heeft wel degelijk zin!

Afhankelijk van de huidige energieprijzen en je precieze installatie, kunnen zonnepanelen meer opbrengen dan een gewone spaarrekening.

De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar, en het rendement ligt gemiddeld tussen de 5 à 6 procent.

Dat is een stuk hoger dan het rendement van je spaarboekje! Benieuwd hoeveel een zonnepaneelinstallatie je opbrengt? Een installateur helpt je bij de berekening!

Populaire artikelen

Voorbeelden zonnepanelen plaatsen

Hieronder volgen enkele voorbeelden van zonnepanelen plaatsen.

Installateurs plaatsen zonnepanelen op een schuin dak

PV-panelen installeren

zonnepanelen op een schuine dak

Ontvang gratis 1 of meerdere offertes tegelijk

Benieuwd of zonnepanelen de investering waard zijn? Een expert helpt je met de berekening. Een ervaren installateur staat je bij doorheen het volledige project.

Hij of zij helpt je met het vinden van de ideale opstelling. Zo garandeer je een zo hoog mogelijk rendement, en weet je zeker dat je jarenlang kunt genieten van de voordelen zonne-energie.

Heb je nog vragen, wil je een expert een inschatting laten maken van de mogelijkheden op jouw dak, of ben je op zoek naar een installateur in jouw omgeving?

Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vind jij snel en eenvoudig de beste oplossing voor jouw project!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.