Afmetingen zonnepanelen: wat kiezen?

Wanneer je zonnepanelen voor jouw woning of bedrijf wilt kopen, is het belangrijk om te weten welke afmetingen zonnepanelen je moet kiezen. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de grootte van je dak, de kosten, de verwachte opbrengst en de efficiëntie van de panelen. In dit artikel lees je alles over wat je moet weten bij het kiezen van de afmetingen van je panelen. 

Ben je op zoek naar prijzen? Vraag advies en prijzen op maat van jouw project via onze offertepagina.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Afmetingen zonnepanelen: overzicht 2024

Hoe groter de panelen, hoe meer ze zullen opbrengen. Die opbrengst wordt uitgedrukt in Wattpiek of Wp. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de afmetingen van je zonnepanelen. Er zijn echter wel enkele standaardafmetingen die het vaakste voorkomen:

VermogenAfmeting zonnepaneel
Kleine afmeting190 tot 250 Wattpiek1,58 m x 0,81 m
Standaard afmeting245 tot 270 Wattpiek1,65 m x 1 m
Grote afmeting270 tot 300 Wattpiek2 m x 1 m

De dikte van de panelen is aan de randen meestal 4 cm

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Verschillen tussen klassieke, extra grote en kleinere zonnepanelen

Het verschil tussen de verschillende panelen is de opbrengst: hoe groter de panelen, hoe meer ze zullen opleveren. Grote panelen zijn het minst duur in verhouding, maar zijn moeilijker te hanteren. Kleine panelen zijn dan weer handig op kleinere oppervlaktes. 

gewicht zonnepanelen

Wat is mijn beschikbare dakoppervlakte nu precies? 

Om de bruikbare oppervlakte van je dak te berekenen, zijn er enkele factoren om rekening mee te houden. Zo moet er altijd ruimte voorzien worden langs de randen van het dak en kan het zijn dat door de helling van de panelen er ook ruimte tussen de rijen panelen voorzien moet worden.

Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de schaduw die op het dak wordt geworpen door omstaande gebouwen of bomen, omdat in deze zones zonnepanelen minder opbrengen. Ook op obstakels als een schoorsteen moet men bedacht zijn.

Wat is mijn energieverbruik in 2024?

Jouw verbruik kan je eenvoudig terugvinden op je maandelijkse energiefactuur. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn om het gewenste rendement van je installatie te bepalen en de afmeting van je panelen daarop af te stellen. Een gemiddeld huishouden van twee personen verbruikt ongeveer 3.000 kWh. 

Bereken je rendement

Bijzondere afmetingen van zonnepanelen: klein of plat dak? 

Klein dak

De meeste rijhuizen zijn 6 meter breed. Omdat deze afmeting zo vaak voorkomt, zijn zonepanelen hierop afgestemd. Er kunnen 6 panelen verticaal naast elkaar en 3 panelen horizontaal. Zo passen er ook op een klein dak heel wat panelen.

Indien je over een zo’n klein dak beschikt, kan je kiezen voor kleinere panelen met een hoger rendement. Kleine zonnepanelen zijn echter wel duurder dan standaardpanelen, maar ze maken het wel mogelijk om te profiteren van de voordelen van zonnepanelen. 

Plat dak

Wanneer je zonnepanelen plaatst op een plat dak kan je zelf de ideale hellingshoek kiezen, om zo tot een optimaal rendement te komen. Die hellingshoek zorgt er echter wel voor dat er schaduw wordt geworpen, waardoor er afstand voorzien moet worden tussen de rijen panelen. Met die afstand moet rekening gehouden worden wanneer men bekijkt wat de beschikbare dakoppervlakte is.

Wat is het verschil met een schuin dak? 

Op een schuin dak liggen de panelen plat, waardoor er geen schaduw geworpen wordt op de andere panelen. Er gaat geen ruimte verloren tussen de verschillende rijen, waardoor een groter oppervlak van het dak benut kan worden.

Op een schuin dak echter, speelt regelmatige schaduw of ophopend vuil wel een rol en hebben deze een ander effect bij verticale zonnepanelen dan bij horizontale. Dit komt door de manier waarop de zonnecellen in een zonnepaneel zijn verbonden. De afzonderlijke zonnecellen worden vaak gegroepeerd in een aantal series, ook wel ‘strings’ genoemd.

Deze strings zijn meestal gerangschikt in de portretstand, waarbij de zonnecellen verticaal zijn geplaatst. Als het zonnepaneel echter horizontaal wordt geplaatst, kan een vervuilde rand bijvoorbeeld één string ernstig hinderen, terwijl het bij een verticaal paneel meerdere strings licht kan beïnvloeden.

elektriciteit opwekken door zonnepanelen

Wat zijn de afmetingen van de 400wp zonnepanelen?

Panelen die een vermogen van 400 Wattpiek hebben, zijn extra grote zonnepanelen van 1,5m op 2m. Ze zijn dus even breed als standaardpanelen, maar de hoogte van de zonnepanelen is beduidend langer.

Verhoudingsgewijs zijn zulke panelen goedkoper en de energieopbrengst blijft na vele jaren bijzonder hoog. Het nadeel is wel dat de panelen zwaarder zijn en lastiger om te plaatsen. Om die reden worden ze vooral gebruikt in grote installaties. 

Legplan zonnepanelen

Alvorens je panelen plaatst, kan je er baat bij hebben om een goed legplan op te stellen. Dat maakt het plaatsen eenvoudiger. Het is belangrijk om de panelen efficiënt te verdelen over de beschikbare oppervlakte. Daarnaast moet je ook de oriëntatie van je panelen bepalen. De juiste oriëntatie kan zorgen voor het maximale rendement. 

Er moet een keuze gemaakt worden tussen horizontale (landscape) en verticale (portrait) zonnepanelen. Op een plat dak, is de windbelasting lager bij horizontale panelen dan bij verticale onder dezelfde hellingshoek.

Een verticale plaatsing kan echter soms ook voordelen opleveren vanwege de vorm en afmetingen van het dak. Het kan nuttig zijn om raad te vragen aan een expert, om zo tot de beste oplossing te komen voor jouw situatie.

Een legplan en prijzen op maat? Ontvang tot 5 gratis offertes

Ook interessant voor jou: 

Wat zijn standaard maten zonnepanelen?

Standaard mono- en polykristallijne zonnepanelen zijn meestal 1,65m x 1m. Er bestaan echter ook kleinere panelen van 1,58m x 0,81m en grotere panelen van 2m x 1m. Dat zijn de meest gangbare maten, maar er bestaan nog heel wat andere formaten. 

De afmetingen van zonnepanelen uit dunne film verschillen erg van fabrikant tot fabrikant. Thermische zonnepanelen, die ook warmte kunnen opwekken, en transparante zonnepanelen bestaan ook in standaardformaten, zodat ze combineerbaar zijn met standaardpanelen.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor 10 zonnepanelen?

Hoeveel ruimte je nodig hebt voor 10 panelen is afhankelijk van de grootte van de panelen, het aantal zonnepanelen dat je wil plaatsen en de afstand die bewaard moet worden tussen de rijen panelen. Zo moet er op platte daken meer afstand bewaard worden tussen de rijen panelen. 

Hoeveel zonnepanelen plaatsen per m2?

Voor één standaard zonnepaneel heb je ongeveer 1,65m² nodig. Hoeveel zonnepanelen je per vierkante meter dak kan plaatsen hangt echter af van de afstand die tussen de rijen zonnepanelen moet zijn en de grootte van de panelen. 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 4.000 kwh?

Om 4.000 kwh op te wekken, wat overeenkomt met het verbruik van een gezin met vier personen, zijn er ongeveer 18 zonnepanelen nodig.

Voor 18 zonnepanelen is ongeveer een dakoppervlakte nodig van 27m². Hoeveel dakoppervlak er exact zal nodig zijn, hangt af van de exacte zonnepanelen waarvoor je kiest en welk vermogen deze panelen hebben. 

fotovoltaïsche zonnepanelen

Wil je weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Vraag advies en prijzen aan experts

Wanneer je een zonnepaneelinstallatie overweegt, zijn de afmetingen van de panelen van groot belang. Er zijn verschillende panelen op de markt en er zijn heel wat factoren om rekening mee te houden. Een specialist kan hulp bieden bij het vinden van de beste afmetingen voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.