Afmetingen zonnepanelen: wat kiezen?

Om de totale kostprijs van je toekomstige zonnepanelen installatie te kunnen inschatten, stel je jezelf best eerst een aantal vragen. Een belangrijk criterium zijn onder meer de afmetingen van de zonnepanelen. Zo ben je zeker van een optimaal rendement op korte en lange termijn.

In dit artikel vind je enkele richtlijnen die je helpen bij het kiezen van de juiste afmetingen voor je dak. Ben je op zoek naar prijzen? Vraag advies en prijzen op maat van jouw project via onze offertepagina.

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?

Welke afmetingen voor je zonnepanelen kiezen?Een zonnepaneel is in verschillende afmetingen beschikbaar. In België wordt gewoonlijk voor standaard afmetingen gekozen. In België wordt gewoonlijk voor de standaard afmetingen gekozen. De gemiddelde afmeting van een zonnepaneel bevindt zich dus meestal tussen de 1,65 en 1m.

Hieronder brachten we de meestvoorkomende zonnepaneel afmetingen even samen. Afhankelijk van leverancier tot leverancier kunnen deze afmetingen echter lichtjes verschillen.

Vermogen Afmeting zonnepaneel
Kleine afmeting 190 tot 250 Wattpiek 1,58 m x 0,81 m
Standaard afmeting 245 tot 270 Wattpiek 1,65 m x 1 m
Grote afmeting 270 tot 300 Wattpiek 2 m x 1 m

De keuze aan afmetingen zal uiteraard ook afhankelijk zijn van de beschikbare oppervlakte op je dak, het type dak en de omstandigheden waarin het dak verkeert.

Wat is de beschikbare oppervlakte op je dak?

Om de beschikbare oppervlakte op je dak te berekenen, dien je rekening te houden met twee factoren. Weet ook wel dat zonnepanelen nooit het volledige dak kunnen bedekken. Er dient namelijk steeds 20 cm ruimte voorzien te worden tussen de dakrand en de zonnepanelen.

  1. Heb je een beschaduwd dak?
  2. Woon je in een zonnige regio?

Voorbeeld: voor een gezin van 4 personen met gemiddeld jaarverbruik van 5 600 kWh zullen ongeveer 24 zonnepanelen nodig zijn, wat neerkomt op een beschikbare oppervlakte van +- 40 m²

Wat is je energieverbruik?

Zoals je ondertussen al wel begrepen hebt, speelt de afmeting van je zonnepanneel en de beschikbare oppervlakte een grote invloed op het uiteindelijk rendement. Neem echter ook jouw energieverbruik in acht. Hoeveel verbruikt jouw gezin jaarlijks? Dit kan je éénvoudig te weten komen door jouw maandelijkse energiefacturen te bekijken. Dit zal jou vooraf al een idee geven van het aantal zonnepanelen die geïnstalleerd dienen te worden.

Jouw energieverbruik vooraf meten zal dus noodzakelijk zijn om te bepalen welk rendement je met je nieuwe zonnepanelen wenst te halen.

Je rendement kan je berekenen aan de hand van onze handige zonnepanelen-calculator

Bereken je rendement

Afmetingen zonnepanelen: klein of plat dak?

Zonnepanelen op klein of plat dak plaatsen

Klein dak

Beschik je slechts over een klein dakoppervlak? Dan kun je ook kleinere zonnepanelen kopen met een hoger rendement. Voor eenzelfde oppervlakte leveren deze hoogrenderende panelen namelijk meer kilowatt dan standaard zonnepanelen. Hoewel ze duurder in aanschaf zijn, kunt u  dus nog steeds genieten van de voordelen van zonnepanelen.

Plat dak

Zonnepanelen op een plat dak hebben als voordeel dat de helling en oriëntatie zelf bepaald kan worden. Let er echter voor op dat de zonnepanelen niet te dicht bij elkaar geplaatst worden om schaduw te vermijden. Zorg dus dat er zich tussen de panelen genoeg ruimte bevindt en dat ze zich op een afstand van 50 cm van de dakrand bevinden.

Afmetingen zonnepanelen: vraag advies en prijzen aan experts

Informeer voorafgaand aan de installatie van je zonnepanelen uitgebreid naar alle opties. Bij twijfel vraag je sowieso best raad aan een expert. Door z’n kennis en ervaring weet hij perfect welke type zonnepanelen en afmetingen geschikt zijn voor jouw dak. Om zo dus het beste rendement op korte en lange termijn te behalen.