Zonnepanelen op een plat dak: lees onze 5 tips

zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen op een plat dak installeren is eenvoudiger en meer rendabel dan u op het eerste zicht misschien zou denken. Bovendien doet u dat tegen ongeveer dezelfde kost als bij een klassiek schuin dak. Er zijn wel een paar belangrijke dingen waar u rekening mee moet houden bij zonnepanelen op een plat dak. Een overzicht.

Efficiënte installatie van de zonnepanelen

Om goed te werken moet een zonnepaneel schuin geplaatst worden. De meest ideale hellingshoek is 36 graden. Bij een schuin dak gebruikt u de natuurlijke dakhelling. Als u de zonnepanelen op een plat dak wil installeren, heeft u echter nood aan een montageconstructie. Die bepaalt automatisch mee de hellingsgraad. Tegelijkertijd zorgt die er ook voor dat u uw panelen kunt plaatsen in de meest voordelige oriëntatie, voor een optimaal rendement.

Let op voor schaduwvorming

Hou er rekening mee dat u soms rijen moet vormen en dat u deze rijen niet vlak achter elkaar kunt plaatsen. De ene rij zou immers een schaduw kunnen werpen over de andere, wat tot rendementsverlies leidt. Meer concreet houdt u best rekening met 0,5 meter afstand per 10° helling. Bijvoorbeeld: als uw zonnepanelen een hellingsgraad van 30 graden hebben, moet u 1,5 meter tussen de rijen laten.

Zonnepanelen plat dak

Extra ballast voor uw plat dak door zonnepanelen

De zonnepanelen moeten natuurlijk op hun plaats blijven en op uw dak zijn ze onderhevig aan sterke wind of andere weerelementen. Soms kunnen de panelen zelfs verschuiven. Daarom moet u ballast voorzien, zodat de panelen op hun plaats blijven. Vraag raad aan uw installateur wat u het best kiest. Een gesloten systeem van plastic bakken heeft minder ballast nodig dan een open opstelling. Het nadeel is dan weer dat zo’n gesloten systeem een stukje duurder is.

Het is interessant om een stabiliteitsstudie te laten uitvoeren. Zo bent u zeker dat uw dak de ballast aankan, of dat u moet kiezen voor een andere oplossing. Dat kunnen kunststofconsoles zijn, of uw zonnepanelen bevestigen aan de steunen van het dak.

Maar zijn zonnepanelen op een plat dak duurder?

Dat brengt ons meteen bij één van de meest essentiële vragen: hoe groot is het prijsverschil tussen zonnepanelen op een plat dak en zonnepanelen op een schuin dak? U hoeft zich geen zorgen te maken: de installatie van zonnepanelen op een plat dak is niet noodzakelijk duurder. Het verschil zit hem vooral in het extra materiaal dat nodig is voor de montageconstructie. Reken op een gemiddelde van € 10 extra per zonnepaneel. Maar zoals hierboven al aangegeven kunt u de zonnepanelen op een plat dak veel efficiënter gebruiken, omdat u ze plaatst hoe u het wil. Zo wordt de terugverdientijd een stukje korter!

Het oog wil ook wat

U ziet dus dat er heel wat voordelen verbonden zijn aan de installatie van zonnepanelen op uw plat dak. Tot slot is er nog een laatste voordeel waar u misschien niet aan dacht: de esthetiek. Op een plat dak springen de zonnepanelen minder in het oog, en ziet uw gebouw er net hetzelfde uit, terwijl het een heel stuk energie-efficiënter is geworden!
 

Twijfel je nog? Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? 

–> Ontvang alle nuttige info over het plaatsen van zonnepanelen op jouw hellend of plat dak
 

Wens je gratis advies van een ervaren vakman?

Vraag dan nu je gratis offerte aan

 

Bij het plaatsen van zonnepanelen zijn er drie belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden: de oriëntatie, de hellingsgraad en de schaduwfactor van je dak. De meeste zonnepanelen staan naar het zuiden gericht. Dat lijkt dan ook de meest logische richting, aangezien er daar meer zonlicht wordt opgevangen. Maar is voor de oriëntatie van je…

Verder lezen