Uit welke zonnepanelen afmetingen kan ik kiezen?

Zonnepanelen afmetingen

De afmetingen van je zonnepanelen kunnen een cruciale rol spelen in de keuze ervan. Alleen al voor het beste rendement dien je de mogelijkheden goed af te wegen. Wij geven jou een duidelijk overzicht.

Welke zonnepanelen afmetingen zijn er beschikbaar?

Hieronder vind je alvast een overzicht van de meest voorkomende zonnepanelen afmetingen:

. Vermogen Afmeting zonnepaneel
Kleine afmeting 190 tot 250 Wattpiek 1,58 m x 0,81 m
Standaard afmeting 245 tot 270 Wattpiek 1,65 m x 1 m
Grote afmeting 270 tot 300 Wattpiek 2 m x 1 m

In België wordt gewoonlijk voor de standaard afmetingen gekozen. De gemiddelde afmeting van een zonnepaneel bevindt zich dus meestal tussen de 1 en 2 m².

Nu we dit weten zullen onderstaande factoren nog verder bepalen welke zonnepaneel afmetingen je dient te kiezen:

1. Hoeveel oppervlakte is er op je dak beschikbaar?

De keuze aan afmetingen zal uiteraard ook afhankelijk zijn van de beschikbare oppervlakte op je dak, het type dak en de omstandigheden waarin het dak verkeert.

Stel je vooraf dus de volgende vragen:

Zonnepanelen afmetingen


2. Wat is jouw energieverbruik

Zoals je ondertussen al wel begrepen hebt, speelt de afmeting van je zonnepanneel en de beschikbare oppervlakte een grote invloed op het uiteindelijk rendement. Jouw energieverbruik vooraf meten zal dus noodzakelijk zijn om te bepalen welk rendement je met je nieuwe zonnepanelen wenst te halen.

Je rendement kan je berekenen aan de hand van onze handige zonnepanelen-calculator of gewoonweg door je voorgaande energiefacturen in te kijken.


3. Vraag raad aan een zonnepanelen specialist

We kunnen het niet genoeg benadrukken: informeer bij het plaatsen van je zonnepanelen steeds goed vooraf over de mogelijkheden. 

In geval van twijfel vraag je altijd best raad aan een expert. Hij weet als geen ander welke type zonnepanelen en afmetingen je nodig zult hebben om het beste rendement te behalen op korte en lange termijn.

Via zonnepanelen-gids brengen we jou in contact met de beste experts in jouw regio

Ontvang gratis advies op maat

Bij het plaatsen van zonnepanelen zijn er drie belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden: de oriëntatie, de hellingsgraad en de schaduwfactor van je dak. De meeste zonnepanelen staan naar het zuiden gericht. Dat lijkt dan ook de meest logische richting, aangezien er daar meer zonlicht wordt opgevangen. Maar is voor de oriëntatie van je…

Verder lezen