Zonnepanelen plat dak: montage en prijs

Zonnepanelen op een plat dak installeren is eenvoudiger en meer rendabel dan je op het eerste zicht misschien zou denken. Bovendien kost de montage van zonnepanelen op een plat dak ongeveer evenveel als bij een klassiek schuin dak. Er zijn wel een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden.

Zonnepanelen op plat dak: hellingshoek en plaatsing

Welke hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak?

Welke hellingshoek?

Om goed te werken moet een zonnepaneel schuin geplaatst worden. De meest ideale hellingshoek is 36 graden. Bij een schuin dak gebruik je de natuurlijke dakhelling. Als je de zonnepanelen op een plat dak wilt installeren, heb je echter nood aan een montageconstructie. Die bepaalt automatisch mee de hellingsgraad. Tegelijkertijd zorgt die er ook voor dat je jouw panelen kunt plaatsen in de meest voordelige oriëntatie, voor een optimaal rendement.

Hou er rekening mee dat de zonnepanelen soms rijen moet vormen en dat je deze rijen niet vlak achter elkaar kunt plaatsen. De ene rij zou immers een schaduw kunnen werpen over de andere, wat tot rendementsverlies leidt. Concreet hou je best rekening met 0,5 meter afstand per 10° helling.

👉 Bijvoorbeeld: als je zonnepanelen een hellingsgraad van 30 graden hebben, moet je 1,5 meter tussen de rijen laten

Welk ballast?

Welke ballast voor zonnepanelen op een plat dak?

Zonnepanelen op een plat dak moeten natuurlijk op hun plaats blijven en op je dak zijn ze vaak onderhevig aan sterke wind of andere weerelementen. Soms kunnen de panelen zelfs verschuiven. Daarom moet je ballast voorzien, zodat de zonnepanelen op hun plaats blijven. Niet zeker hoe je de ballast het best verdeelt bij de montage van zonnepanelen op een plat dak? Vraag raad aan een ervaren zonnepanelen installateur.

Een gesloten systeem van plastic bakken onder de zonnepanelen heeft minder ballast nodig dan een open opstelling. Het nadeel is dan weer dat zo’n gesloten systeem een stukje duurder is. Het is interessant om een stabiliteitsstudie te laten uitvoeren. Zo ben je zeker dat jouw dak de ballast aankan, of dat je moet kiezen voor een andere oplossing. Dat kunnen kunststofconsoles zijn, of je zonnepanelen bevestigen aan de steunen van het dak.

Kostprijs zonnepanelen plat dak

Dat brengt ons meteen bij één van de meest essentiële vragen: hoe groot is het prijsverschil tussen zonnepanelen op een plat en schuin dak? Je hoeft je geen zorgen te maken: de installatie van zonnepanelen op een plat dak is niet noodzakelijk duurder. Het verschil zit hem vooral in het extra materiaal dat nodig is voor de montageconstructie.

Reken op een gemiddelde van € 10 extra per zonnepaneel. Maar zoals hierboven al aangegeven kan je de zonnepanelen op een plat dak veel efficiënter gebruiken, omdat je ze plaatst hoe je het wenst. Zo wordt de terugverdientijd van de zonnepanelen een stukje korter!

Je ziet dus dat er heel wat voordelen verbonden zijn aan de installatie van zonnepanelen op een plat dak. Tot slot is er nog een laatste voordeel waar je misschien niet aan dacht: de esthetiek. Op een plat dak springen de zonnepanelen minder in het oog, en ziet jouw gebouw er net hetzelfde uit, terwijl het een heel stuk energie-efficiënter is geworden!