Zonnepanelen plat dak: montage en prijs

Zonnepanelen op je plat dak installeren is eenvoudiger en meer rendabel dan je op het eerste zicht zou denken. Bovendien kost de montage van zonnepanelen op een plat dak ongeveer evenveel als bij een klassiek schuin dak. Toch zijn er een paar belangrijke zaken waar je best rekening mee houdt. Ontdek ze in dit artikel.

Wil je extra advies en prijzen op maat van installateurs? 

Ontvang gratis offertes

Zonnepanelen plat dak: waarop letten?

Welke hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak?

Oriëntatie zonnepanelen op plat dak

Net zoals bij een schuin dak is ook op een plat dak het zuiden de ideale positie. Zo verzeker je jezelf op elk moment van voldoende zonlicht en dus een optimale opbrengst en rendement. Toch ben je soms genoodzaakt om je panelen anders te oriënteren, bijvoorbeeld door de beschikbare ruimte.

Wat verlies je qua rendement als je de zonnepanelen anders plaatst?

  • Een zuidoostelijke oriëntie = ca. -5 % rendement
  • Een zuidwestelijke oriëntatie = ca. -5 % rendement
  • Een westelijke oriëntatie = ca. -20 % rendement
  • Een oostelijke oriëntatie = ca. -20 % rendement

Wat is de ideale hellingshoek?

Voor een optimale werking van je panelen plaats je ze best schuin. De ideale hoek voor je zonnepanelen is 36 graden. Bij een schuin dak leent de natuurlijke dakhelling zich daarvoor perfect.

Als je de zonnepanelen op een plat dak wil installeren, heb je een speciale montage frame nodig. Zo kan je de ideale hoek van je panelen bepalen en ze in de meest voordelige richting plaatsen. Rekening houdend met wat je een optimale opbrengst en rendement garandeert.

Je plaatst de zonnepanelen ook best in rijen. Let wel, plaats ze niet zomaar vlak achter elkaar. De ene rij zou een schaduw kunnen werpen over de andere. Wat tot rendementsverlies leidt. Concreet voorzie je best 0,5 meter afstand per 10° helling.

👉 Bijvoorbeeld: als je zonnepanelen een hellingsgraad van 30 graden hebben, moet je 1,5 meter tussen de rijen laten

Voorzie extra ballast

Zonnepanelen op een plat dak moeten natuurlijk op hun plaats blijven liggen. Vaak zijn ze onderhevig aan sterke wind of andere weerselementen. Soms kunnen de panelen zelfs verschuiven.

Je voorziet dus best ballast om ze op hun plaats te houden. Weet je niet goed hoe je de extra ballast kan verdelen bij de montage van je zonnepanelen op het plat dak? Vraag dan gerust advies aan een ervaren installateur.

Een gesloten systeem van plastic bakken onder de zonnepanelen heeft minder gewicht nodig dan een open opstelling. Het nadeel is wel dat zo’n gesloten systeem een pak duurder is.

Het is zeker interessant om een stabiliteitsstudie te laten uitvoeren. Op die manier heb je de zekerheid dat jouw dak de ballast aankan, of dat je een andere oplossing moet bedenken. Het betreft dan kunststofconsoles of je kan je zonnepanelen bevestigen aan de steunen van het dak.

Welke ballast voor zonnepanelen op een plat dak?

Afstand tussen rijen zonnepanelen

Zoals reeds gezegd, is het belangrijk dat je zonnepanelen voldoende van elkaar af liggen. Anders kan een zonnepaneel het zonlicht van een andere blokkeren.

Er bestaat geen vaste afstand of regel die je tussen de zonnepanelen moet houden. Die is afhankelijk van de hellingshoek. Om je een voorbeeld te geven: voor een zonnepaneel met een oppervlakte van ca. 1,5 m2, heb je ongeveer 2,5 m2 ruimte nodig op het dak.

Afstand tot dakrand

Voor zonnepanelen geldt ook een no-go-zone op het dak. Die zone is volgens de wet vastgelegd en geldt zowel voor een plat als een schuin dak.

De no-go-zone is de ruimte waar je géén zonnepanelen mag plaatsen. Het is de afstand die je tussen de zonnepanelen en de dakrand moet bewaren. Bij een plat dak is de no-go-zone gelijk aan de hoogte van de panelen. Hebben de zonnepanelen bijvoorbeeld een hoogte van 60 cm? Dan is de no-go-zone ook 60 cm. Dit betekent dus dat je de zonnepanelen minimaal 60 cm van de dakrand mag plaatsen.

Over het algemeen wordt aangeraden om een afstand tussen 50 en 100 cm te houden tussen de dakrand en de zonnepanelen.

Prijs zonnepanelen plat dak

Een andere belangrijke vraag: hoe groot is het prijsverschil tussen zonnepanelen op een plat dak en een schuin dak? Je hoeft je daarover geen zorgen te maken. De installatie van zonnepanelen op een plat dak is niet noodzakelijk duurder. Het prijsverschil zit ‘m vooral in het extra materiaal dat nodig is voor het montage frame voor de zonnepanelen op je plat dak.

Reken op gemiddeld zo’n 10 euro extra per zonnepaneel. Maar zoals eerder al aangegeven, kan je de zonnepanelen op een plat dak veel efficiënter aanwenden. Omdat je ze plaatst hoe je het zelf wenst. Zo wordt de terugverdientijd van de zonnepanelen ook een stukje korter!

Meer weten? Ontvang tot 5 vrijblijvende offertes

Zonnepanelen plat dak: vergelijk offertes

Je ziet dus dat er heel wat voordelen zijn aan de installatie van zonnepanelen op een plat dak. Een laatste, niet onbelangrijk voordeel waar je misschien zelf nog niet aan dacht: de esthetiek.

Op een plat dak springen de zonnepanelen minder in het oog. Je woning of gebouw blijft er hetzelfde uitzien als voorheen. Enige verschil, door gebruik te maken van zonne-ennergie is het een heel pak energie-efficiënter geworden!

Meer weten? Wil je graag prijzen van leveranciers vergelijken? Stel je vragen en ontvang tot 5 vrijblijvende offertevoorstellen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.