Logo Bobex
TAAL? NL / FR

Typisch Belgisch paradox…? Door het grote succes van zonnepanelen zullen vanaf 1 april 2011 de elektriciteitsrekeningen van een gemiddeld Belgisch gezin met 6 euro per maand stijgen. Op jaarbasis komt dat dus neer op een verhoging van 72 euro. De stijging is het gevolg van de groeiende vraag naar zonnepanelen in ons land. Eandis moet hierdoor immers groenestroomcertificaten opkopen. Een andere oorzaak is het succes van de energiepremies. Eandis vroeg die verhoging wegens de kostprijs voor groenestroomsubsidies, als gevolg van het groter dan verwachte succes van zonnepanelen. De bijbehorende groenestroomcertificaten moeten door de netbeheerders worden opgekocht, en zij willen de kostprijs daarvan aan de consumenten doorrekenen.

Energieprijs uit de doeken

De prijs die je op je factuur te zien krijgt, bestaat uit drie elementen:

  • energieprijs
  • nettarieven
  • heffingen

Die energieprijs bevat o.a. de prijs van elektriciteit en aardgas en de kosten die men heeft aan groene stroom en warmte-krachtkoppeling. De leveranciers bepalen zelf de prijs die ze naar jullie doorrekenen. Zij kiezen zelf hoeveel winst ze willen maken. Dit zorgt ervoor dat er zoveel concurrentie is en dat je kan overstappen van energieleverancier wanneer je dat wil.

Onder nettarieven verstaat men een soort kilometervergoeding. Welke moeite heeft de energie moeten doen om tot bij jou te geraken? Ook dat zie je terug in je energiefactuur. Voor zonnepaneeleigenaars zit het prosumententarief hier ook in vervat.

Tot slot rekent de energieleverancier je extra aan omdat hij dat verplicht is. We hebben het in dat geval over taksen of heffingen. U betaalt een federale bijdrage, een energiebijdrage en een bijdrage aan het energiefonds.

Houd er rekening mee dat je eindfactuur ook beïnvloed kan worden door:

  • het tijdstip waarop u energie hebt verbruikt: sommige leveranciers werken met een dag- en nachttarief
  • indexsprongen die onregelmatig zijn