Nieuwe digitale meter: wat met zonnepanelen?

Groei zonnepanelen

De groei van zonnepanelen daalde het voorbije jaar merkbaar. Hoe komt dat? Er werd een nieuwe digitale meter in het leven geroepen. De ‘slimme’ meter draait niet meer terug en dat zaait hier en daar nogal wat twijfels. Maar is die dalende trend wel terecht? Absoluut niet, zo blijkt. “Vlamingen hoeven niet te twijfelen: investeren in zonnepanelen blijft razend interessant”, klinkt het bij de VREG. In dit artikel pluizen we het voor je uit.

Groei zonnepanelen in cijfers

De voorbije jaren schoten de Vlaamse zonnepaneelinstallaties als paddenstoelen uit de grond. De hoge groenestroomcertificaten speelden daarin een cruciale rol. Maar voor het eerst sinds 2012 kent de groei van zonnepanelen een lichte terugval. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Energieagentschap:
  • In 2017 werd nog voor 193 megawatt aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd.
  • In 2018 daalt dit cijfer naar 190 megawatt.
De verklaring? Particulieren plaatsen opvallend minder zonnepanelen dan een jaar geleden. Terwijl we bij het aantal installaties voor bedrijven nog steeds een groei vaststellen, zien we bij het aantal nieuwe zonnepanelen bij particulieren een daling van 7 procent. Waarom kiezen steeds minder Vlamingen voor groene energie op hun dak?

Digitale elektriciteitsmeter

In september riep men een nieuwe elektriciteitsmeter in het leven. Alle analoge meters zullen de komende tijd vervangen worden door een fonkelnieuw digitaal exemplaar. De nieuwe ‘slimme’ meter schrikt heel wat consumenten af, omdat hij niet meer terugdraait wanneer je niet-verbruikte stroom op het net plaatst. Op die manier zou het rendement van je installatie dalen.

Wat is het voordeel van de oude analoge meter?

  • In de zomer plaats je je niet-verbruikte energie van je installatie op het elektriciteitsnet. Zo doe je de analoge meter terugdraaien.
  • In de winter is de energie-opbrengst lager. Dan haal je die terug van het elektriciteitsnet.

Prosumententarief

Bij de nieuwe digitale meter is het terugdraai-systeem niet meer mogelijk. De oplossing? Men lanceerde een prosumententarief. Meer weten? Hier vind je uitgebreide informatie.

Kort gezegd: het tarief vervangt het gebruik van het net als opslagmedium. Het gaat om ongeveer 90 euro per kilowatt. Wil je exact weten hoeveel prosumententarief je in 2019 moet betalen? Vermenigvuldig het maximale AC-vermogen van je omvormer(s) met het bedrag van je netgebied. Klik hier voor exacte cijfers.

Dit fameuze prosumententarief doet bij heel wat consumenten vragen rijzen. Ze vrezen een daling van het rendement van hun zonnepaneelinstallatie. Maar is die vrees wel terecht? “De slimme meter zal voor veel zonnepaneeleigenaars niet slechter uitkomen”, benadrukt de VREG.

Groei zonnepanelen

Zonnepanelen blijven slimme investering

Zodra de consument vertrouwd is met de nieuwe digitale meter, gaat de groei van zonnepanelen gegarandeerd weer de hoogte in. Investeren in zonne-energie blijft interessant. Een nieuwe zonnepaneelinstallatie kent enkel voordelen:

  • je elektriciteitsfactuur daalt
  • je woning is minder afhankelijk van het net
  • het E-peil van je woning stijgt
  • de waarde van je woning stijgt
  • je doet een slimme investering
  • goed voor het milieu

Zat jij nog met twijfels na de lancering van de nieuwe digitale meter? Die zijn nergens voor nodig. Met zonnepanelen op je dak doe je niet alleen het milieu een plezier. Ook je portemonnee doet jaar na jaar een vreugdedans. Bereken hier snel en eenvoudig je kosten én je opbrengst in 2019.

 

Slim investeren in zonnepanelen begint bij het vergelijken van een aantal offertes. Zo bespaar je alvast tot honderden euro’s uit.

Ontvang vrijblijvende voorstellen van experten in jouw buurt

Het energieverbruik van je gezin, je woonplaats en het type dak zijn de drie factoren die zullen bepalen hoeveel zonnepanelen je op je dak kan plaatsen.

Verder lezen

Het valt echt op! Zonnepanelen zijn al even kenmerkend geworden als onze talrijke frietkoten. Maar waarom blijven zonnepanelen zo populair? Wat is de terugverdientijd en hoeveel brengt het ons nog op? Bekijk onze infographic

Verder lezen

De prijs van elektriciteit zal de komende jaren sterk de hoogte in schieten. Binnen 6 jaar zult u wellicht een kwart meer betalen voor uw netstroom. Met zonnepanelen bent u de prijsstijgingen te snel af.

Verder lezen

Juli 2018 is recordmaand in productie zonnepanelen Tijdens de hittegolven van 2018 presteerden de zonnepanelen op de daken van mening Belg overuren. Ze produceerden zelfs zoveel energie dat juli 2018 de geschiedenis ingaat als recordmaand volgens productiestatistieken. Piekproductie door piektemperaturen De stijging van de productie van zonnepanelen is het resultaat van verschillende factoren. Zo werd…

Verder lezen