Logo Bobex
TAAL? NL / FR

Hoeveel zonnepanelen moet en kan ik op mijn dak plaatsen?

Hoeveel zonnepanelen

We zijn steeds meer begaan om het klimaat… en groene energie speelt hier onvermijdelijk een steeds belangrijkere rol in. Steeds meer Belgen laten zich daarom verleiden tot het plaatsen van zonnepanelen op hun dak. Ga je zelf ook de stap maken? Eén van de vragen die je je stelt is dan hoogstwaarschijnlijk het aantal zonnepanelen dan je moet plaatsen. Wij geven je hier een zo duidelijk mogelijk antwoord op.

Hoeveel zonnepanelen? Hou rekening met deze 3 factoren

Het aantal zonnepanelen is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren die je in overweging dient te nemen:

  • Het energieverbruik van je gezin: het aantal bewoners evenals je levenstijl (hoeveel elektrische toestellen worden er dagelijks gebruikt en in welke mate) zullen hierin een rol spelen.
  • De woonplaats: Woon je in een zonnige regio? Deze factor speelt een belangrijke rol in de rendementsberekening van je zonnepanelen
  • Het type dak: Heb je een hellend of plat dak? Kan je van de ganse oppervlakte gebruik maken of wordt dit verhinderd door dakramen of de schoorsteen?

Maak de berekening van het aantal zonnepanelen die je nodig hebt

Hoeveel zonnepanelen? Maak zelf de berekening

Eerst en vooral dien je te weten dat een Belgisch gezin gemiddeld zo’n 1000kWh/per jaar verbruikt. Een gezin van 4 personen zal dus jaarlijks zo’n 4000kWh verbruiken.

Als je er vervolgens bij neemt dat een zonnepaneel, waarvan het vermogen uitgedrukt wordt in Wattpiek (Wp), in de ideale omstandigheden een vermogen van 290Wp heeft, dan kun je de berekening van het aantal zonnepanelen heel eenvoudig maken. Hiervoor moet je simpelweg jouw energieverbruik delen met het vermogen van een zonnepaneel, dus:

4000/290= 13,79

Dit betekent dat een gezin van 4 personen zo’n 14 zonnepanelen nodig zal hebben om in hun jaarlijks energieverbruik te voorzien.

Welke oppervlakte zal dit innemen?

Hoeveel zonnepanelen moet ik plaatsen?

Zonnepanelen hebben gewoonlijk afmetingen tussen de 1m² en 2m². Zonnepaneel afmetingen kunnen echter variëren.
Laten we bovenvernoemd voorbeeld er weer even bij nemen.  Indien je 14 zonnepanelen nodig hebt en deze ongeveer 1,4m² groot zijn, dien je volgende berekening te maken:

14*1,4m²= 19,6m²

Het oppervlakte dat je dus beschikbaar dient te stellen zal zo’n 20m² moeten zijn. Wil je een exacte berekening maken van het aantal zonnepanelen die je nodig zult hebben?

Bereken jouw richtprijs