Hoeveel zonnepanelen moet en kan ik op mijn dak plaatsen?

Hoeveel zonnepanelen

We zijn steeds meer begaan om het klimaat… en groene energie speelt hier onvermijdelijk een steeds belangrijkere rol in. Steeds meer Belgen laten zich daarom verleiden tot het plaatsen van zonnepanelen op hun dak. Ga je zelf ook de stap maken? Eén van de vragen die je je stelt is dan hoogstwaarschijnlijk het aantal zonnepanelen dan je moet plaatsen. Wij geven je hier een zo duidelijk mogelijk antwoord op.

Hoeveel zonnepanelen? Hou rekening met deze 3 factoren

Het aantal zonnepanelen is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren die je in overweging dient te nemen:

  • Het energieverbruik van je gezin: het aantal bewoners evenals je levenstijl (hoeveel elektrische toestellen worden er dagelijks gebruikt en in welke mate) zullen hierin een rol spelen.
  • De woonplaats: Woon je in een zonnige regio? Deze factor speelt een belangrijke rol in de rendementsberekening van je zonnepanelen
  • Het type dak: Heb je een hellend of plat dak? Kan je van de ganse oppervlakte gebruik maken of wordt dit verhinderd door dakramen of de schoorsteen?

Maak de berekening van het aantal zonnepanelen die je nodig hebt

Hoeveel zonnepanelen? Maak zelf de berekening

Eerst en vooral dien je te weten dat een Belgisch gezin gemiddeld zo’n 1000kWh/per jaar verbruikt. Een gezin van 4 personen zal dus jaarlijks zo’n 4000kWh verbruiken.

Als je er vervolgens bij neemt dat een zonnepaneel, waarvan het vermogen uitgedrukt wordt in Wattpiek (Wp), in de ideale omstandigheden een vermogen van 290Wp heeft, dan kun je de berekening van het aantal zonnepanelen heel eenvoudig maken. Hiervoor moet je simpelweg jouw energieverbruik delen met het vermogen van een zonnepaneel, dus:

4000/290= 13,79

Dit betekent dat een gezin van 4 personen zo’n 14 zonnepanelen nodig zal hebben om in hun jaarlijks energieverbruik te voorzien.

Welke oppervlakte zal dit innemen?

Hoeveel zonnepanelen moet ik plaatsen?

Zonnepanelen hebben gewoonlijk afmetingen tussen de 1m² en 2m². Zonnepaneel afmetingen kunnen echter variëren.
Laten we bovenvernoemd voorbeeld er weer even bij nemen.  Indien je 14 zonnepanelen nodig hebt en deze ongeveer 1,4m² groot zijn, dien je volgende berekening te maken:

14*1,4m²= 19,6m²

Het oppervlakte dat je dus beschikbaar dient te stellen zal zo’n 20m² moeten zijn. Wil je een exacte berekening maken van het aantal zonnepanelen die je nodig zult hebben?

Bereken jouw richtprijs

Nieuwe digitale meter: wat met zonnepanelen? De groei van zonnepanelen daalde het voorbije jaar merkbaar. Hoe komt dat? Er werd een nieuwe digitale meter in het leven geroepen. De ‘slimme’ meter draait niet meer terug en dat zaait hier en daar nogal wat twijfels. Maar is die dalende trend wel terecht? Absoluut niet, zo blijkt….

Verder lezen

Het valt echt op! Zonnepanelen zijn al even kenmerkend geworden als onze talrijke frietkoten. Maar waarom blijven zonnepanelen zo populair? Wat is de terugverdientijd en hoeveel brengt het ons nog op? Bekijk onze infographic

Verder lezen

De prijs van elektriciteit zal de komende jaren sterk de hoogte in schieten. Binnen 6 jaar zult u wellicht een kwart meer betalen voor uw netstroom. Met zonnepanelen bent u de prijsstijgingen te snel af.

Verder lezen

Juli 2018 is recordmaand in productie zonnepanelen Tijdens de hittegolven van 2018 presteerden de zonnepanelen op de daken van mening Belg overuren. Ze produceerden zelfs zoveel energie dat juli 2018 de geschiedenis ingaat als recordmaand volgens productiestatistieken. Piekproductie door piektemperaturen De stijging van de productie van zonnepanelen is het resultaat van verschillende factoren. Zo werd…

Verder lezen