5 mogelijke leningen om zonnepanelen te financieren

Wil je graag zonnepanelen op je huis installeren om je energiefactuur te verlagen en tegelijkertijd het milieu te beschermen? Ontdek 5 mogelijke leningen voor de financiering van zonnepanelen in België en kies de optie die het best bij jouw situatie past!

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Welke 5 leningen zijn mogelijk om zonnepanelen te financieren?

 Er zijn 5 soorten leningen waarmee je zonnepanelen in België kunt financieren :

  1. De groene lening
  2. De renovatielening
  3. De hypothecaire lening
  4. De persoonlijke lening
  5. Sociaal krediet

De groene lening

Een groene lening, ook wel energiekrediet of ecokrediet genoemd, is een leenoplossing waarmee je energiezuinige renovaties aan je huis kunt financieren. De groene lening is beschikbaar tegen een lager tarief dan een conventionele lening voor werken en is een ideale oplossing voor het financieren van zonnepanelen of een andere renovatie die de energieprestaties van je huis verbetert. 

Omdat de groene lening een toegewezen lening is, moet je facturen en/of offertes van de uitgevoerde renovatiewerkzaamheden indienen bij je kredietverstrekker. In het algemeen moet 75% van het werk dat gefinancierd wordt met een groene lening milieuvriendelijk zijn.

 In de meeste gevallen kun je tussen de € 1.000 en € 100.000 lenen over een periode van 6 tot 120 maanden.

Let op! De beschikbare bedragen en voorwaarden variëren van kredietverstrekker tot kredietverstrekker, maar ook afhankelijk van de voorwaarden van de lening en jouw situatie.

Welke mogelijke leningen bestaan er voor zonnepanelen in jouw situatie?

De renovatielening

Als het deel van het krediet dat bestemd is voor de installatie van je zonnepanelen minder dan 75% uitmaakt van het totale kredietbedrag dat je wenst, kun je een klassieke lening voor werken afsluiten. 

De renovatielening is ook een consumentenkrediet waarvoor je bewijsstukken moet voorleggen. Met deze lening, die sterk vergelijkbaar is met de Groene lening, heb je de mogelijkheid om alle soorten woningverbeteringen financieren, hoewel tegen een hoger tarief.

De hypothecaire lening

Als je van plan bent om zonnepanelen en andere grote werkzaamheden aan je huis te financieren, kan het afsluiten van een hypotheek een voordelige oplossing zijn. Een van de belangrijkste voordelen van een hypotheek is de lage rente. Dit betekent dat je op de lange termijn aanzienlijk kunt besparen op de rente. Bovendien bieden hypotheken vaak langere looptijden en grotere bedragen, wat vooral handig kan zijn als je meerdere grote renovatieprojecten tegelijk moet financieren.

Een hypothecaire lening houdt echter in dat er een hypotheek op je woning wordt geregistreerd, wat extra kosten met zich meebrengt zoals notariskosten en taxatiekosten.  

Tip: Als je al een lopende hypothecaire lening hebt, kun je een aanvraag indienen om de hypotheek over te nemen om je zonnepanelen en andere grote renovatiewerkzaamheden te financieren. In de praktijk zal je kredietverstrekker je het bedrag lenen van de hypotheek die je al hebt afgelost. Aangezien dit als een nieuwe lening wordt beschouwd, zal deze worden aangeboden tegen de huidige marktvoorwaarden, niet tegen de voorwaarden die van kracht waren toen je jouw oorspronkelijke hypothecaire lening afsloot.

De persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een kredietvorm waarmee je al je projecten kunt financieren zonder dat je facturen hoeft in te dienen. Je bent vrij om het geld naar eigen inzicht te gebruiken, inclusief de financiering van je zonnepanelen en accessoires, maar ook alle andere uitgaven die je nodig acht. Als tegenprestatie krijg je echter een aanzienlijk hogere rente dan bij een groene lening.

Het afsluiten van een persoonlijke lening om zonnepanelen te financieren kan dus een geschikte oplossing zijn als je bijvoorbeeld van plan bent om zelf een zonnepanelenset met een maximaal vermogen van 1 kWp te installeren en geen installatiefactuur hoeft in te dienen.

Sociaal krediet 

Met de sociale lening, die beschikbaar is voor huishoudens met een laag inkomen, kun je de installatie van zonnepanelen financieren. De gewesten bieden deze leningen aan tegen voordelige tarieven om mensen met een laag inkomen te helpen de energie-efficiëntie van hun woning te verbeteren. 

In Vlaanderen kun je gebruik maken van de Mijn VerbouwLening, in Wallonië van de Rénopack en in Brussel van de ECORENO-lening

Dit type lening is bijzonder geschikt als je een laag inkomen hebt en voldoet aan alle voorwaarden voor het verkrijgen van een sociale lening in jouw regio.

 

Zonnepanelen installeren

Welk budget heb je nodig om zonnepanelen te installeren?

In België vergt de installatie van zonnepanelen een investering tussen € 1.500 en € 3.000 per kWp. Als je kiest voor een installatie van 3 kWp (het gemiddelde vermogen dat wordt aanbevolen voor Belgische woningen), zal je budget dus schommelen tussen € 4.500 en € 9.000, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de zonnepanelen die je kiest en de complexiteit van de installatie.

Waarom een lening afsluiten om zonnepanelen te financieren?

Het installeren van zonnepanelen is daarom een aanzienlijke uitgave. Daarom wenden veel mensen zich tot een lening om de aankoop en installatie van de panelen te financieren. Bovendien kan het afsluiten van een lening voor de financiering van zonnepanelen een aantal voordelen hebben.

Een langetermijninvestering die winst oplevert

Door zonnepanelen te installeren bespaar je geld door je elektriciteitsrekening te verlagen. Het is een investering die zichzelf in de loop der jaren geleidelijk terugbetaalt. Gemiddeld kan een zonne-installatie in België, afhankelijk van de specifieke kenmerken van je installatie, zichzelf in 10 tot 20 jaar terugbetalen.

Dus zelfs als er initiële kosten verbonden zijn aan de lening, is het nog steeds mogelijk om de kosten van de zonnepanelen terug te verdienen en deze kosten af te schrijven.

Let op! Elke situatie is uniek. Voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk om de rendabiliteit van je project te berekenen op basis van je installatie en je persoonlijke elektrische behoeften.

Verlaag je elektriciteitsrekening zonder je spaargeld te gebruiken

Hoewel de kosten van fotovoltaïsche installaties de laatste jaren aanzienlijk zijn gedaald, zijn ze nog steeds een grote investering. Kiezen voor een lening voor je zonnepanelen is een voordelige oplossing als je je eigen elektriciteit wilt produceren zonder al je spaargeld aan te spreken. Betalingen kunnen gespreid worden in de tijd en je kunt meteen aan de slag.

Meer info ontvangen over zonnepanelen? Offertes vergelijken? Stel je vragen en ontvang advies op maat!

Advies nodig omtrent de mogelijke leningen of premies voor zonnepanelen? Vul onderstaande formulier in!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.