Zonnepanelen op afbetaling: hoe te financiëren en welke aandachtspunten zijn er?

Zonnepanelen zijn een goede investering voor de toekomst. Ze zorgen voor duurzame energie wat goed is voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. De grote besteding die je moet maken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom kan je kiezen voor zonnepanelen op afbetaling. Lees hieronder verder voor de aandachtspunten en het financieringsplan.

Krijg gratis en vrijblijvend advies!

Zonnepanelen kopen op afbetaling: wat betekent dit nu precies? 

Concreet wilt zonnepanelen op afbetaling zeggen dat je jouw zonnepanelen na aankoop maandelijks zal afbetalen in de plaats van de som in één keer neer te leggen. Dit maakt het voor veel mensen haalbaarder om te investeren in de toekomst. 

Door te investeren in groene energie zal je energiefactuur onmiddellijk dalen. Dit vrijgekomen bedrag kan je nu gebruiken om jouw zonnepanelen via een afbetalingsplan te betalen. 

Waarop letten bij zonnepanelen in termijnen betalen?

Wanneer je leent voor zonnepanelen zal je niet enkel rente moeten betalen. Er komen meestal nog extra kredietkosten bij kijken: dossierkosten, beheerkosten, kosten voor eventuele verzekering en dus ook de rente.

Het beste is offertes aan te vragen bij verschillende banken en kredietverstrekkers.

Is een lening voor zonnepanelen fiscaal aftrekbaar?

De lening van zonnepanelen is niet fiscaal aftrekbaar. Zonnepanelen zijn dat gedeeltelijk nog steeds.
40% van de aanschafwaarde van zonnepanelen mag afgetrokken worden van de belastingaangifte. Het eerste jaar gaat dit over maximum 3.600 euro.

Is de aanschafwaarde hoger, dan mag er nog een deel afgetrokken worden de eerstvolgende drie jaar. De enige voorwaarde hier is dat de woning ouder dan 5 jaar is. 

Geld lenen voor zonnepanelen kost ook geld: rente

Net als bij andere leningen brengt een lening voor zonnepanelen ook kosten met zich mee. De rentevoet voor deze lening is wel laag.

Dit zorgt ervoor dat wat je moet betalen aan rente, je gemakkelijk kan compenseren dankzij de besparing op jouw energiefactuur. 

Reken zeker uit wat je op het einde van de rit kwijt bent. Een jaar langer lenen of hogere dossierkosten, dan kan de lening al minder interessant zijn.

spaarvarken, huis en vergrootglas

Is het verstandig te lenen voor aankoop en installatie zonnepanelen?

Voordelen van lenen

  • Jouw spaargeld kun je aan de kant laten staan
  • Zonnepanelen op afbetaling heeft een lage rentevoet

Zijn er ook nadelen? 

  • Je moet intrest betalen
  • De looptijd en afbetalingsritme liggen vast
  • Je krijgt bij de lening geen fiscaal attest

Kom te weten wat jouw mogelijkheden zijn! Vraag gratis offertes aan

Op welke manieren kan ik mijn zonnepanelen en thuisbatterij financieren? 

Niet iedereen kan en wil het totaalbedrag voor zonnepanelen in één keer neertellen. Gelukkig bestaan er enkele hulpmiddelen. Bekijk hier voor welke jij in aanmerking komt:

1. Groene lening bij de bank

Investeer je in een energiebesparende oplossing voor jouw huis? Dan kan je bij een aantal banken terecht voor een lening met een heel lage rentevoet.

Daarnaast betaal je bij deze leningen geen dossier- en beheerkosten. De specifieke voorwaarden verschillen van bank tot bank. Vergelijken is dus belangrijk!

Je kan tot 15.000 euro lenen en zal dit in maximum 8 jaar terug afbetalen.

glazen pot met geld en groene plant voor lening zonnepanelen op afbetaling

2. Mijn Verbouwlening

Naast de groene lening, aangeboden door banken, bood de Vlaamse overheid een energielening aan. Sinds 1 september 2022 werd deze vervangen door Mijn Verbouwlening. Om in aanmerking te komen voor deze lening dien je aan enkele voorwaarden te voldoen. 

3. Premies

Welke premies op toepassing zijn voor jouw zonnepanelen zijn afhankelijk van de stad of gemeente en soort pand. Je kan tot wel 750 euro aan subsidies ontvangen voor geïnstalleerde kWp. 

  • 150 euro per geïnstalleerde kWp voor de eerste 4 kWp.
  • 75 euro per geïnstalleerde kWp tussen 4 kWp en 6 kWp.

Daarnaast bestaat er de retroactieve investeringspremie voor eigenaars van zonnepanelen die getroffen worden door het verdwijnen van de terugdraaiende teller. De voorwaarde is dat je de panelen al had voor 2021.

Wil je zonnepanelen leggen op een woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op materiaal- en arbeidskosten van de plaatsing.

Zelfs zonder al deze premies zijn zonnepanelen het plaatsen waard.

Einde zonnepanelen premie in 2024

De Vlaamse overheid heeft recent beslist de premies voor zonnepanelen vervroegd stop te zetten. De einddatum is nu 1 januari 2024 in plaats van 1 januari 2025. Zo kan de regering 50 miljoen euro besparen. 

De analyse van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) toont namelijk aan dat de premie zonnepanelen voor oversubsidiëring zorgt. Bovendien is de terugverdientijd van zonnepanelen kort en is de Vlaamse capaciteit aan zonnepanelen het voorbije jaar goed gestegen: van 4.497 naar 5.543 megawatt. 

Daarom is een vervroegde stopzetting van de premie verantwoord. Zonnepanelen blijven een interessante en rendabele investering, ook zonder overheidssteun. De vervroegde stopzetting van de premie zal de energietransitie niet doen afremmen. 

Wil je de premie graag nog ontvangen? Zorg er dan voor dat je voor het einde van 2023 zonnepanelen laat plaatsen door specialisten. Vanaf 2024 heb je geen recht meer op de premie. 

Wil je graag zonnepanelen installeren? Stel je vragen en ontvang gratis offertes en simulaties op maat!

Wil je graag weten wat zonnepanelen voor jou zullen kosten? Op zoek naar meer info? Vraag offertes aan en vergelijk de prijzen van onze ervaren installateurs. Zo heb je een beter zicht op wat de mogelijkheden voor jouw situatie zijn. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.