Zonnepanelen vergelijken in België: top 5 beste bedrijven

Ben je op zoek naar de beste zonnepanelenleveranciers in België? In dit artikel presenteren we een overzicht van de top 5 bedrijven en geven we handige tips voor het maken van de juiste keuze. Of je nu de kwaliteit van de producten, de garanties, de prijzen of lokale installateurs wilt vergelijken, wij helpen je bij het vinden van de ideale zonnepanelenleverancier voor jouw behoeften.

Laat je adviseren door een zonne-expert

Vergelijkingstabel van zonnepanelen in België

Hieronder vind je een schematisch overzicht van de diensten die de top 5 Belgische bedrijven aanbieden op het gebied van zonnepaneleninstallatie op je dak.

Deze bedrijven hebben een uitgebreid scala aan diensten, waaronder zonnepanelen, omvormers, onderhoud van panelen en meer.

BedrijfDatum van oprichtingLand            Soort diensten
CB Energy2006BelgiëZonnepanelen, Omvormer, Onderhoud van het paneel op je dak, Online rendementscalculator
Energreen2008BelgiëZonnepanelen, Omvormer, Onderhoud van het paneel op je dak, Problemen oplossen, Online opbrengst-bewakingssysteem, Online rendementscalculator
Energy Village2008BelgiëZonnepanelen, Thermische panelen, Omvormers, Onderhoud van het paneel, Problemen oplossen
MR SolarTussen 2007 en 2009BelgiëZonnepanelen, Onderhoud van het paneel, Laadpalen, Thuisbatterijen
AlfasunEind jaren 90BelgiëZonnepanelen, Omvormer, Onderhoud van het paneel, Zonnebatterij, Zonneboiler

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Zonnepanelen vergelijken

Bij het kiezen van een bedrijf voor de installatie van zonnepanelen in België zijn er verschillende criteria waar je best rekening mee houdt. Hieronder bespreken we 5 belangrijke punten die je best eens dubbelcheckt.

Controleer het bedrijf

Controleer of het bedrijf geregistreerd is en officieel ingeschreven bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO). Verifieer de registratie bij de FOD Economie om er zeker van te zijn dat het bedrijf legaal opereert.

Kwaliteit van de aangeboden producten controleren

Vraag naar de merken van de zonnepanelen die het bedrijf installeert en controleer of deze een kwaliteitslabel hebben. Vertrouw niet alleen op de goede bedoelingen van het bedrijf, maar raadpleeg ook officiële documenten.

Garanties van de onderneming

Kies voor een bedrijf dat minimaal 10 jaar garantie biedt op de zonnepanelen. Kwaliteitspanelen hebben een levensduur van minimaal 20 jaar, dus een solide garantie is essentieel. 

Heeft het bedrijf een verzekering?

Controleer of het bedrijf verzekerd is tegen schade tijdens de installatie. Dit beschermt jou tegen mogelijke problemen veroorzaakt door weersomstandigheden, slechte installatie of verkeerde behandeling van het materiaal.

Prijzen van de installateur

De prijs is natuurlijk ook een factor waar je rekening mee moet houden. Vraag gedetailleerde en gepersonaliseerde offertes aan bij verschillende bedrijven en vergelijk de prijzen zorgvuldig.

Houd er rekening mee dat de prijs in euro’s niet altijd de doorslaggevende factor moet zijn.

Let op de prijs-kwaliteitverhouding en kies voor een installateur die betaalbare prijzen biedt zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de zonnepanelen of de installatie.

zonnepanelen vergelijken

PV-panelen kopen in België of Duitsland? 

Bij de aanschaf van zonnepanelen twijfelen veel mensen tussen België en Duitsland als bron voor hoogwaardige A-merken.

Hoewel deze landen inderdaad bekend staan om kwalitatieve zonnepanelen, is het belangrijk op te merken dat er wereldwijd fabrikanten zijn die uitstekende zonnepanelen produceren, die ook naar België en Duitsland worden geïmporteerd en verkocht.

Bij het maken van een keuze is het cruciaal om te kijken naar specificaties, certificeringen en prestaties van de zonnepanelen, in plaats van alleen naar het land van herkomst.

Vermogen, euro per wattpiek, euro per jaar, duurzaamheid, garantievoorwaarden en prijs-kwaliteitverhouding zijn belangrijke factoren om te overwegen.

Bovendien moet je rekening houden met lokale regelgeving, zoals het prosumententarief in België, dat van invloed kan zijn op de financiële aspecten van het bezitten van zonnepanelen.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Zonne-energie nog interessant in 2024? 

Zijn zonnepanelen nog steeds een rendabele investering in 2024? Ondanks veranderingen in het terugverdienmodel, blijven zonnepanelen een interessante keuze dankzij de voordelen die we hieronder bespreken.

  1. Verbeterde kwaliteit en levensduur: zonnepanelen worden steeds beter van kwaliteit en gaan langer mee, tot wel 25 à 30 jaar.
  2. Dalende prijzen: de kosten voor zonnepanelen zijn nog nooit zo laag geweest als nu, waardoor de investering nog aantrekkelijker wordt.
  3. Overheidssteun: afhankelijk van de plaatsingsdatum kom je mogelijk in aanmerking voor een eenmalige compensatiepremie van de Vlaamse overheid of een investeringspremie van Fluvius.
  4. Wegvallen van prosumententarief: het prosumententarief, een vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet, komt te vervallen, waardoor je deze kosten niet langer hoeft te betalen.
  5. Terugleververgoeding: je kunt een vergoeding ontvangen van je elektriciteitsleverancier voor de overtollige groene stroom die je op het net zet. Neem contact op met je leverancier voor meer informatie hierover.
  6. Verlaagd btw-tarief: als je woning ouder is dan 10 jaar, kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor zowel de zonnepanelen-installatie als de plaatsing ervan.

Al deze voordelen bij elkaar zorgen er dus voor dat zonne-energie nog steeds interessant is in 2024! 

zonnepanelen onderhouden en controleren

Voordelen van lokale installateurs

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het kiezen van lokale installateurs voor de plaatsing van zonnepanelen. We maken het je makkelijk en sommen ze hieronder even op!

  1. Snelle installatie: lokale installateurs hebben vaak het benodigde materiaal op voorraad, waardoor ze de zonnepanelen snel kunnen installeren. Dit komt doordat ze hun materialen vaak op grote schaal inkopen.
  2. Regionale expertise: lokale installateurs hebben uitgebreide kennis van de regio waarin ze actief zijn. Ze zijn vertrouwd met de specifieke omstandigheden en weten hoe ze de panelen optimaal kunnen plaatsen, rekening houdend met lokale factoren zoals het klimaat en de oriëntatie van de woningen.
  3. Persoonlijke service: lokale installateurs hechten vaak veel waarde aan persoonlijke aandacht en klanttevredenheid. Ze zijn in staat om een meer op maat gemaakte service te bieden en kunnen snel reageren op eventuele vragen of problemen.
  4. Ondersteuning van de lokale economie: door te kiezen voor lokale installateurs draag je bij aan de lokale economie. Je stimuleert werkgelegenheid en helpt kleine bedrijven in jouw regio te groeien.

Het kiezen voor lokale installateurs heeft echter ook enkele overwegingen. Ten eerste kunnen ze iets duurder zijn dan regionale installateurs, omdat ze mogelijk kleinere volumes draaien en hogere overheadkosten hebben. 

Een ander punt om in gedachten te houden is het potentiële faillissementsrisico. Lokale installateurs hebben mogelijk niet dezelfde stabiele marktpositie als grotere regionale installateurs, wat het risico op faillissement kan vergroten.

Het is verstandig om de reputatie en financiële stabiliteit van de installateur te onderzoeken voordat je een keuze maakt.

Close up zonnepanelen op dak

Ook interessant voor jou:

Wat zijn de A-merken zonnepanelen?

Enkele bekende A-merken in de zonnepanelenindustrie zijn SunPower, LG, Panasonic en REC. Deze merken staan bekend om hun hoogwaardige kwaliteit, betrouwbaarheid en goede prestaties.

Wat is een betrouwbare zonnepanelen leverancier?

Er zijn verschillende betrouwbare zonnepanelen leveranciers, zoals SolarEdge, Enphase, SMA, Trina Solar en Canadian Solar. Deze bedrijven hebben een goede reputatie en leveren hoogwaardige producten en service aan hun klanten.

Welke zijn momenteel de beste zonnepanelen?

Enkele van de beste zonnepanelen op de markt op dit moment zijn afkomstig van merken zoals SunPower, LG, Panasonic en REC.

Deze zonnepanelen bieden uitstekende efficiëntie, duurzaamheid en prestaties, en worden vaak geprezen om hun kwaliteit en betrouwbaarheid.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de beste keuze afhangt van jouw specifieke behoeften en situatie, en het is raadzaam om advies in te winnen bij een erkende installateur.

Zonnepanelen nieuws

deskundige monteert zonnepanelen
In dit artikel lees je of het een goed idee is om zelf zonnepanelen te plaatsen.
zonnepanelen dekking verzekering
Dit artikel verkent de verschillen en pluspunten van zonnepanelen in serie- en parallelschakeling.
groene energie met zonnepanelen
In dit artikel geven we enkele tips en adviezen over hoe je zonnepanelen kan herstellen.
Specialist plaatst zonnepanelen
In dit artikel ontdek je waarom zonnepanelen soms uitvallen en wanneer dit kan gebeuren.
zonnepanelen plaatsen
In dit artikel vind je een handig stappenplan waarmee je zelf een eerste inschatting maakt van het aantal panelen dat je nodig zult hebben.

Op zoek naar Belgische bedrijven en leveranciers voor de installatie van jouw zonnepanelen? Vul het offerteformulier in

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen van lokale installateurs voor de installatie van jouw zonnepanelen? Maak gebruik van onze handige service en vul het offerteformulier in!

Via onze website kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van betrouwbare Belgische bedrijven en leveranciers. Vergelijk de verschillende opties en kies de installateur die het beste bij jouw wensen en budget past. Zo maak je een weloverwogen keuze en ben je verzekerd van een vakkundige installatie van jouw zonnepanelen.

Wacht niet langer en neem de eerste stap richting duurzame energieopwekking. Vul nu het offerteformulier in en ontvang binnenkort meerdere offertes op maat!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.