Een omvormer is de onmisbare schakel bij zonnepanelen
Je zonnepanelen hebben een omvormer nodig om te functioneren. Zonnepanelen zonder omvormer zijn zoals een café zonder bier. Toch is niet elke omvormer hetzelfde en moet je een model kiezen dat past bij jouw installatie. We gidsen je doorheen de wereld van omvormers voor zonnepanelen.
Wat is een omvormer precies?
Zonnepanelen produceren gelijkstroom, maar je huishoudelijke apparatuur draait op wisselstroom. Hier doet de omvormer zijn intrede. Deze zet je gelijkstroom om in wisselstroom en is dus een essentieel onderdeel van je installatie.
Ontvang advies van een professionele installateur
Waar je rekening mee houdt bij een omvormer
Het vermogen van je omvormer moet compatibel zijn met je zonnepanelen. Omdat België nu niet echt een zonnig land is, mag het vermogen van je omvormer ook iets lager zijn. Dus afhangend van de oriëntatie en de hoeveelheid zonnepanelen mag je tot 20% onder en 10% boven het totale vermogen van je zonnepanelen gaan.
Capaciteit van je zonnepanelen bij warm weer
Een ander belangrijk gegeven is de zogenaamde WP of wattpiek. Dit duidt aan wat het maximale vermogen van je zonnepanelen is in ideale omstandigheden. Zorg dat je omvormer bij je WP past, alhoewel deze in België vaak onhaalbaar blijft.
Hoe dichter de capaciteit van je omvormer bij je echte vermogen zit hoe beter. Dit blijft lichtjes nattevingerwerk, want zonnepanelen zijn afhankelijk van het weer. Wil je later nog zonnepanelen toevoegen? Dan neem je best een hogere capaciteit. Het nadeel is wel dat je rendement verliest.
Een omvormer functioneert minder goed bij warm weer. Zorg dat de omvormer dus op een verkoelde locatie staat. Als dat niet mogelijk is, heb je bij kwaliteitsvolle omvormers een ventilator of koelsysteem. De omvormer werkt op deze manier zonder probleem tot 40 graden.
Alle zonnepanelen een ander soort omvormer
Er zijn verschillende soorten omvormers. Elk type heeft zijn eigen situatie waarin die het beste functioneert.
- String omvormers
De zonnepanelen koppelt men in een serie aan elkaar met strings. De omvormer wordt aangesloten aan de strings. Deze soort omvormer is optimaal wanneer je zonnepanelen allemaal in dezelfde richting staan.
- Multi string omvormers
Deze werkt volgens hetzelfde stringprincipe, maar is geschikt voor grotere installaties. Heb je veel zonnepanelen die in verschillende richtingen staan? Gebruik dan een multi string omvormer.
- Micro omvormers
Je raadt het al, bij deze soort heeft elk zonnepaneel een eigen mini-omvormer. Deze is ideaal wanneer je zonnepanelen veel verschillende oriëntaties hebben. Je zonnepanelen zijn wel gevoeliger voor defecten.
- Power optimizers
Bij een power optimizer wordt er op elk zonnepaneel een slimme regelaar geplaatst. Elk paneel zorgt voor een optimaal rendement. Ook deze omvormer is aanbevolen wanneer je zonnepanelen ongelijk zijn verdeeld.
Hoeveel kost een omvormer?
Een omvormer is absoluut noodzakelijk voor het naar behoren functioneren van je zonnepanelen. Bespaar hier dus niet op. Je betaald meestal ergens tussen de €500 en €2000, naargelang het vermogen en model. Normaal gezien heb je ongeveer 5 jaar garantie op je omvormer.