Een omvormer is de onmisbare schakel bij zonnepanelen

Het woordje ‘omvormer’ blijft maar naar boven komen in je zoekopdracht over zonnepanelen. Maar wat is dit nu juist en waarom is het zo belangrijk? 

Hier kom je alles te weten over omvormers van hun functie tot de verschillende soorten en hun prijs. 

Ontvang advies van een professionele installateur

Heb ik altijd een omvormer nodig bij zonnepanelen? 

Kort gezegd, ja! De stroom die je zonnepanelen produceren is gelijkstroom, maar je huishoudelijke apparatuur werkt op wisselstroom. De omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom en is daarom een essentieel onderdeel van je installatie.

Een omvormer vormt de gelijkstroom van je zonnepanelen om in wisselstroom die je gebruikt in huishoudelijk apparatuur. 

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Waarop letten bij een omvormer voor zonnepanelen?

Het vermogen van je omvormer moet altijd compatibel zijn met je zonnepanelen. Maar in België mag dit vermogen ook iets lager zijn…door het gebrek aan zon.

Afhangend van de oriëntatie en het aantal panelen mag je tot 20% onder en 10% boven het totale vermogen van je panelen gaan.

omvormer

Capaciteit zonnepanelen bij warm weer

Het maximale vermogen van je zonnepanelen bij ideaal weer wordt weergegeven in WP of wattpiek. Je omvormer moet in theorie compatibel zijn met deze WP, maar in België (opnieuw door het weer) is dit vaak niet haalbaar.

Hoe dichter de capaciteit van je omvormer bij de capaciteit van je panelen ligt, hoe beter. De capaciteit van je omvormer is ook afhankelijk van het weer. Zorg ervoor dat je omvormer in een koele locatie staat.

Indien dit niet mogelijk is, kies je best voor een omvormer met koelsysteem of ventilator. Deze omvormers kunnen probleemloos werken tot 40 graden.

Last van schaduw?

Het vermogen van je zonnepanelen wordt bepaald door de zwakke schakel in de serie. Als je last hebt van schaduw en dus zwakke schakels hebt, kan je dit op twee manieren oplossen.

Allereerst kan een aparte lus worden gemaakt van de zonnepanelen die gelijktijdig in de schaduw komen te liggen. Hiervoor heb je een omvormer nodig met trackers.

Deze trackers optimaliseren namelijk het vermogen van de lus. Per lus dien je minimum vijf zonnepanelen aan te sluiten. Als je dit niet doet, krijgt de omvormer te weinig vermogen om te kunnen functioneren.

Een tweede manier is om te kiezen voor power optimizers of micro-omvormers. Deze worden achter elk zonnepaneel geplaatst en kunnen zo ieder paneel optimaliseren.

Vraag advies aan experten

Hoe omvormer zonnepanelen aansluiten?

Een belangrijk aspect bij het kiezen van je omvormer is je huidige hoofdaansluiting. De regel is dat een groep een factor van 1,6 lager moet zijn dan de hoofdaansluiting!

Stel dat je bijvoorbeeld een 40A hoofdaansluiting hebt, dan mag op één groep maximum 25A (40/1,6) aangesloten worden.

Hier geven we een overzicht van de maximum waarden bij een aansluiting met 1- of 3-fase omvormers.

HoofdaansluitingMax. groepzekeringMax. vermogen installatie
1 x 25A16A3.680 Watt
1 x 35A25A5.750 Watt
1 x 40A25A5.750 Watt
3 x 25A3 x 16A3 x 3.680 Watt
3 x 35A3 x 25A3 x 5.750 Watt
3 x 40A3 x 32A3 x 7.360 Watt
3 x 63A3 x 40A3 x 9.200 Watt
3 x 80A3 x 50A3 x 11.400 Watt

Geluid van omvormer

Het geluid van omvormers wordt bepaald door de koeling. Als de omvormer gebruik maakt van een ventilator, dan hoor je deze aanslaan bij gebruik. 

Ook omvormers met een convectiekoeling kan je horen. In de specificaties van de omvormer kan je kijken hoeveel geluid in dB (Decibel) er maximum wordt geproduceerd.

Monitoren van omvormer

Je kan enkel je zonnepanelen monitoren via je omvormer. Er zijn verschillende manieren om je omvormer uit te lezen: 

  • Via Bluetooth: met een programma op je pc of tablet kan je jouw omvormer hiermee uitlezen. De verbinding is jammer genoeg niet altijd goed, waardoor storingen regelmatig voorkomen. Bovendien kan je niet via het internet de omvormer lezen.
  • Via Ethernet: hier is je omvormer aangesloten via de netwerkkabel op je router. Er wordt een verbinding gemaakt met de servers van de fabrikant en je kan via een app of website je zonnepanelen monitoren. Deze verbinding is wel stabiel en praktisch, maar wordt niet door alle fabrikanten aangeboden.
  • Via wifi: dit functioneert hetzelfde als via het ethernet, maar zonder kabelverbinding. Hierdoor is de verbinding een beetje minder stabiel en verlies je ook lichtjes vermogen door de wifi-verbinding.
  • Via USB: sommige omvormers werken ook via USB of RS485. Je kan in dit geval de omvormer enkel uitlezen bij de omvormer zelf. Dit is niet zo handig.
  • Via een ingebouwde webserver: dit is enkel beschikbaar voor de nieuwste generatie omvormers. Je kan hierbij vanuit je eigen netwerk een verbinding maken met de omvormer en die vervolgens uitlezen.
installateur omvormer zonnepanelen

Omvormer zonnepanelen prijs 

De prijs van een omvormer varieert tussen de € 500 en € 2.000. De prijs is ook afhankelijk van het vermogen en het model. 

Hoe lang heb ik garantie? 

Je hebt normaal gezien 5 jaar garantie op je omvormer. In vele gevallen kan je echter een garantie bijkopen tot 10 jaar.

Op zoek naar installateurs

Alle zonnepanelen een ander soort omvormer 

Er zijn heel wat verschillende soorten omvormers. Hier leggen we ze kort uit!

1. String omvormers

Met string omvormers worden de zonnepanelen gekoppeld in een serie met strings. De omvormer wordt vervolgens aangesloten aan deze strings.

Deze omvormers zijn ideaal voor zonnepanelen die in dezelfde richting staan.

2. Multi-string omvormers

Multi-string omvormers werken hetzelfde als string omvormers, maar zijn geschikt voor grotere installaties.

Als je veel zonnepanelen hebt die in verschillende richtingen staan, kies dan zeker voor de multi-string omvormer.

3. Micro-omvormers

Hier heeft elk zonnepaneel zijn eigen micro-omvormer. De micro-omvormers zijn ideaal voor zonnepanelen die in verschillende richtingen staan. Je panelen zijn met deze omvormers wel gevoeliger aan defecten.

4. Power optimizers

Elk zonnepaneel krijgt bij power optimizers een slimme regelaar. Dit wil zeggen dat elk paneel voor een optimaal rendement zorgt

Deze omvormers raden we aan wanneer je zonnepanelen ongelijk verdeeld zijn. 

Omvormer laten installeren

Hoe lang gaat een omvormer mee? [Levensduur]

De gemiddelde levensduur van omvormers is 10 jaar. Dit wil zeggen dat je de omvormer normaal gezien één keer moet vervangen tijdens de levensduur van je zonnepanelen.

De levensduur van je omvormer wordt mede bepaald door de omgeving. Een hoge temperatuur kan bijvoorbeeld de levensduur negatief beïnvloeden. Plaats de omvormer hierom altijd in een koele en goed geventileerde ruimte.

Meer info en advies nodig?

Populaire merken in 2024

Ook aan merken is er een groot aanbod voor omvormers. Hier geven de vier populairste merken weer:

SMA

SMA biedt omvormers aan voor alle soorten zonnepanelen. Hun ruime aanbod betekent dat je omvormers kan vinden voor zowel veel als weinig energieverbruik.

SolarEdge

De SolarEdge omvormer is speciaal ontworpen om te werken met power optimizers. Ze beschikken over twee modellen: een 1-fase omvormer en een 3-fase omvormer.

ABB/Power one

De ABB/Power one is een populaire keuze voor omvormers. De omvormers komen op de markt onder de naam Aurora en worden in Italië geproduceerd.

Steca

De Steca omvormers zijn gekend voor een hun hoge graad aan efficiëntie.

Welke omvormer kiezen voor thuisbatterij? 

Als je al zonnepanelen hebt, dan heb je een extra omvormer nodig voor een thuisbatterij. De omvormer die je geïnstalleerd hebt voor je zonnepanelen is namelijk niet geschikt voor de batterij.

Een alternatief is een batterij die uitgerust is met een hybride omvormer. Zo heb je de omvormer voor je panelen en batterij in één product. 

Wanneer je de zonnepanelen en de thuisbatterij op hetzelfde moment laat plaatsen, wordt er ook meestal gekozen voor deze hybride omvormer. Verder waakt de hybride omvormer erover dat de opgewekte energie van je panelen beschikbaar is in je woning. 

Ook zorgt de omvormer ervoor dat het overschot aan stroom van de zonnepanelen of de stroom van het netwerk in de batterij opgeslagen wordt.

Wil je graag een omvormer kopen en plaatsen? Raadpleeg installateurs in je regio en vergelijk gratis offertes

Ben je in de markt voor een omvormer, maar niet zeker welke het meest geschikt is voor je zonnepanelensysteem? Of heb je een nieuwe omvormer nodig en wil je verschillende offertes vergelijken? Hier kan je gratis en vrijblijvend advies en offertes aanvragen bij vakmannen in jouw buurt.

Zij kunnen je niet alleen toegespitste informatie geven, maar garanderen ook een correcte en snelle plaatsing. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.