Zonnepanelen op een appartementsgebouw: wat zijn de opties? 

Woon jij op een appartement en wil je zonnepanelen leggen, maar weet je niet of dit mag? Lees in dit artikel meer over zonnepanelen leggen op het dak van een appartementsgebouw: de mogelijkheden, wat in het geval van een huurappartement en het onderhoud. 

Wil je advies van een zonne-specialist? Stel je vragen en ontvang direct meerdere prijsoffertes via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Mag ik zonnepanelen op het dak van een appartementsgebouw plaatsen: is het toegestaan? 

Het leggen van zonnepanelen op een dak van een appartementsgebouw is mogelijk, maar er zijn heel wat belangrijke zaken die niet over het oog mogen gezien worden.

Omdat het dak een gemeenschappelijk deel is van het gebouw, wordt hierover beslist op de algemene vergadering (AV) met alle mede-eigenaars.

zonnepanelen op het dak van een appartementsgebouw

Optie 1: Plaatsing van zonnepanelen door vereniging van mede-eigenaars

Als de vereniging van mede-eigenaars (VME) voorstelt om zonnepanelen te plaatsen, dan moet de beslissing door de AV genomen worden.

Het punt wordt dan opgenomen als agendapunt van de AV en de syndicus dient op voorhand al een aantal offertes op te vragen die tijdens de AV toegelicht worden.

Een 2/3e meerderheid is nodig om het voorstel door te voeren, omdat het hier gaat over werken aan de gemeenschappelijke delen.

Regels rond energiedelen: gemeenschappelijke panelen

Stroom die wordt opgewekt door de VME, blijft ook van de VME. Aangezien de zonnepanelen eigendom zijn van de VME, worden ze ook aangesloten op de tellers van de VME en mag deze elektriciteit alleen maar gebruikt worden voor gemeenschappelijke delen.

Als de VME de opgewekte elektriciteit zou verdelen aan de mede-eigenaars als privégebruik, dan wordt de VME beschouwd als een energieleverancier. Een energieleverancier heeft een vergunning nodig en dat is juridisch gezien niet mogelijk voor de VME.

Vanaf 2022 is energiedelen mogelijk geworden. Alle deelnemers delen dan de opgewekte energie in het gebouw. De makkelijkste manier om dit te doen is dat het volledige VME zich aansluit bij een energie deelsysteem. De syndicus kan aangesteld worden als aanspreekpunt en beheerder.

Er wordt dan bepaald welk percentage van de opgewekte energie naar de individuele eigenaars en naar de gemeenschappelijke delen gaat.

Alle deelnemers moeten een digitale meter hebben, naast hun aansluiting en gewone meter. In 2022 moesten alle deelnemers nog aangesloten zijn bij dezelfde energieleverancier, maar vanaf 2023 was dit niet langer nodig. Elke deelnemer kan nu een eigen energieleverancier kiezen.

Als er zonnepanelen op het dak geplaatst worden, dan moet dit doorgegeven worden aan de blokpoliseigenaar.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Optie 2: Plaatsing van panelen voor zonne-energie door een mede-eigenaar 

Als de VME geen voorstander blijkt te zijn van zonnepanelen, kan een individuele mede-eigenaar alsnog op eigen kosten zonnepanelen plaatsen.

De AV moet hiervoor nog steeds toestemming geven, omdat het dak nog steeds een gemeenschappelijk deel van het gebouw blijft.

Genotsrecht

De AV kan een genotsrecht op het dak toekennen aan een mede-eigenaar. Dat wil niet zeggen dat hij eigenaar van het dak wordt, maar het mag gebruiken voor de bestemming die de AV het bepaald heeft (in dit geval is dat voor zonnepanelen plaatsen en privatief gebruik van de energie). Die bestemming kan niet opnieuw gewijzigd worden zonder toestemming van de AV.

Genotsrecht kan pas toegekend worden met een 4/5de meerderheid van de AV, omdat het gaat over een wijziging van de bestemming van onroerend goed of een deel ervan. De AV heeft ook het recht om met een 4/5de meerderheid het gebruik en genot opnieuw in te trekken.

Deze beslissing moet wel gemotiveerd worden door de VME en indien het schade veroorzaakt, dient de VME de schadevergoeding te betalen. 

Opstalrecht

Dit is een tweede optie. Het eigendomsrecht van de zonnepanelen worden losgekoppeld van het gebouw, de eigenaar van het gebouw wordt de opstalgever en de eigenaar van de zonnepanelen wordt de opstalnemer.

De praktische modaliteiten, zoals bepalingen over het eigendomsrecht en/of eventuele verzekering en vergoeding, worden vastgelegd in een overeenkomst, die bij de notaris verleden moet worden.

Bij het vestigen van een opstalrecht, moet een registratierecht van 2% betaald worden voor de registratie van de overeenkomst bij het registratiekantoor.

Dat is voor de rekening van de opstalnemer. Bij het beëindigen van de overeenkomst, is het ook de opstalnemer die het opstalrecht laat schrappen uit het register van het registratiekantoor.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Huurappartement met zonnepanelen 

Indien je als huurder zonnepanelen wil plaatsen, heb je toestemming nodig van de huurder. Indien de verhuurder akkoord gaat, dan kan hij dit voorstellen aan de VME op de AV. De procedure verloopt vanaf dan op dezelfde manier als hierboven.

Als de zonnepanelen worden gelegd door een individuele mede-eigenaar en niet door de VME, dan kan de huurder of de verhuurder de eigenaar worden van de zonnepanelen.

Indien de verhuurder de eigenaar wordt van de zonnepanelen, blijven ze liggen als de huurder verhuist. Als de huurder eigenaar is van de zonnepanelen, dan kan de huurder ze meenemen bij verhuis. 

zonne-energie op het dak van een appartementsgebouw

Onderhoud van panelen op appartementsgebouw 

Het reinigen van de zonnepanelen houdt het rendement van de zonnepanelen hoog, dus het is zeker aangeraden om de zonnepanelen jaarlijks of tweejaarlijks te laten reinigen door een deskundige. De kosten betalen zich terug via verhoogde rendement van gereinigde zonnepanelen.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Ook interessant voor jou:

Wanneer is er een keuringsattest van de controle-organisatie nodig? 

De keuring moet uitgevoerd worden voordat de zonnepanelen in gebruik worden genomen. Met de keuring wordt onderzocht of de zonnepanelen veilig zijn om te gebruiken.

Het keuringsattest moet opgesteld worden door een erkende keurder. Je dient dan een kopie van het keuringsattest te bezorgen aan de netbeheerder.

Het bedrag van de keuring hangt af van de installatie en zitten dus meestal in de offerteprijs van de installatie.

Is het dak van een appartement gemeenschappelijk?

In de basisakte van het gebouw zit er een uitvoerige beschrijving van welke delen gemeenschappelijk zijn. In de meeste gevallen horen het dak zelf en de dakbedekking daarbij.

Hoeveel zonnepanelen zijn toegestaan per appartement?

Er is geen maximum aantal zonnepanelen voor het vergunningvrij plaatsen van zonnepanelen. Zolang je je aan de regels houdt voor het vergunningvrij plaatsen, mag je er zoveel leggen als je wil.

Je kan zoveel zonnepanelen leggen als nodig is om het verbruik op te vangen. Hou wel rekening met de beslissing van de VME: zij kunnen eventueel beslissen om een maximum aantal zonnepanelen te bepalen.

Beslist te investeren in groene stroom? Kom in contact met een zonne-expert 

Ben je overtuigd om te investeren in zonnepanelen? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk verschillende vakmannen en hun prijzen. Je kan ook gratis advies op maat aanvragen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.