Dak verhuren voor zonnepanelen in België: werking, voorwaarden en voordelen

Je denkt misschien dat de zon in België amper schijnt, maar de ±1.600 uren aan zonlicht per jaar zijn meer dan voldoende om te investeren in zonne-energie. Heb je een groot dakoppervlak? Dan kan je dak verhuren voor zonnepanelen interessant zijn.

Zowel particulieren als bedrijven kunnen hun dak verhuren voor de installatie van zonnepanelen.

Zo kunnen ook ongebruikte oppervlakken omgezet worden naar duurzame bronnen van hernieuwbare energie. Hier leggen we uit hoe zo’n verhuurcontract er uit kan zien.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Kan ik mijn dak verhuren voor gratis zonnepanelen?

Bedrijven met een groot dak, maar ook particulieren kunnen hun dak sinds 2009 verhuren aan een projectontwikkelaar. De projectontwikkelaar financiert vervolgens zelf het systeem, en jij betaalt enkel de kosten voor de installatie van de zonnepanelen.

Om je dak te verhuren, sluit je met de projectontwikkelaar een jaarlijkse vergoeding af. Deze vergoeding houdt in dat de ontwikkelaar recht heeft op de groenestroomcertificaten

Afhankelijk van het contract kan je ook gratis of gedeeltelijk meegenieten van de opgewekte energie. 

Sinds 2013 zijn er enkele aanpassingen geweest aan de subsidieregeling van zonnepanelen, zoals bijvoorbeeld de verplichte toevoeging van een netwerkvergoeding

Dit houdt in dat je als huurder eventueel een éénmalige netverzwaring bekostigd om het zonnepanelensysteem te kunnen ondersteunen.

Ook kan een zwaardere aansluiting leiden tot jaarlijks hogere netbeheerderskosten. Ga dit zeker grondig na bij het afsluiten van het contract met je ontwikkelaar.

De prijs voor de zonnepanelen zelf zijn echter nog altijd gratis.  

zonnepanelen verhuren

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

Wat zijn de voorwaarden voor je dak te verhuren? 

Om je dak te kunnen verhuren, zijn er enkele voorwaarden waaraan je dak moet voldoen. 

Oppervlakte

Je huis moet allereerst op een open plaats gevestigd zijn, zodat er garantie is van voldoende zonlicht. In de meeste gevallen betekent dit een oriëntatie naar het zuiden, zuidoosten en -westen. 

Ook de hellingsgraad van je dak wordt in rekening gehouden om optimaal rendement te bekomen. De ideale graad ligt in België tussen de 30 en 35 graden, maar kan schommelen tussen 0 en 60 graden zonder beduidend verschil.

Als het gaat over de oppervlakte zelf is de gouden regel: hoe groter, hoe beter.

Om 230 MWh per jaar (250 kWp) te kunnen produceren, is voor grotere gebouwen het minimum aan platte dakoppervlakte 2.600 m2 en schuine dakoppervlakte 1.600 m2.

Bovendien moet er ook voldoende ruimte zijn voor veiligheidszones, lichtkoepels en luchtbehandelingskasten. 

Gewicht 

Het extra gewicht dat platte bedrijfsdaken moeten kunnen dragen is minstens 18 kg/m2 en schuine bedrijfsdaken minstens 12 kg/m2. 

Installateurs kunnen voor jou bevestigen wat de bouwkundige en technische staat van je dak is.

SDE + subsidie

Voor bedrijven met een elektriciteitsaansluiting van meer dan 3x 80 ampère, heb je de SDE + subsidie nodig vooraleer je het dak kan verhuren voor zonnepanelen.

De Power Purchase Agreement is een overeenkomst voor de volledige SDE + periode van 15 jaar.

Meestal wordt de subsidie aangevraagd door de ontwikkelaar zelf en hoef je hier niets voor te doen.

Laat je inlichten door zonne-experten in jouw buurt!

Voordelen en nadelen van dak verhuren voor zonnepanelen

Voordelen dak verhuren

Een dak verhuren levert de gebouweigenaar heel wat voordelen op:

  • Duurzame uitstraling: je dak wordt een statement van duurzame energie, ongeacht wie achter de financiering zit. Vaak kan je ook gratis of aan een lage prijs meegenieten van de groene stroom!
  • Jaarlijkse huurinkomsten: een dak verhuren levert geld op. Je krijgt voor elk zonnepaneel een vaste vergoeding per jaar en bij het einde van het contract met de ontwikkelaar, kan je de zonnestroominstallatie overnemen. Zo geniet je nog jarenlang van je eigen zonne-energie!
  • Geen operationeel risico: de projectontwikkelaar is verantwoordelijk voor alle operationele risico’s van het zonnepanelensysteem
  • Verhoogde meerwaarde: je huis verkopen bij dakverhuur kan! Bovendien verhogen de zonnepanelen de meerwaarde van je pand op de huismarkt.

Nadelen dak verhuren

Toch is er een belangrijke nadeel verbonden aan het verhuren van je dak.

De zeggenschap over het dak is nu gedeeld met een externe partij. De projectontwikkelaar vestigt een recht van opstal op het dak dat verleend kan worden voor een maximum van 50 jaar. In de meeste gevallen gaat het echter om een periode van 15 tot 20 jaar.

Opstalrecht is een vorm van zakelijk recht waarbij dus tijdelijk eigendomsrecht wordt verleend aan de ontwikkelaar. Hiervoor is een notarieel document en toestemming nodig van de partij die de (lopende) lening financiert. 

In deze periode mag je als gebouweigenaar geen aanpassingen doen aan je dak zonder de goedkeuring van de projectontwikkelaar. 

Het is daarom belangrijk dat je een ontwikkelaar kiest waar je goed mee kan samenwerken en die je kan vertrouwen. 

Het recht van opstal wordt toegekend aan de projectontwikkelaar, omdat deze de investering en risico’s van de zonnepanelen overneemt. In ruil daarvoor geef je dan een deel van de waarde van het dak.

zonnepanelen op dak

Raadpleeg installateurs in je buurt!

Vooraleer je een contract ondertekent om je dak te verhuren voor zonnepanelen, is het raadzaam om je goed te informeren bij meerdere ontwikkelaars en installateurs

De voorwaarden zijn contractueel afhankelijk en kunnen hierdoor heel wat variëren en je wil zeker zijn dat de installatie van de zonnepanelen correct verloopt.  

Als je graag nog wat meer advies wil over dakverhuur en vrijblijvend offertes krijgt van installateurs in jouw buurt, kan je deze hier eenvoudig aanvragen.  

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.